Hoe radiologe Sandra duurzame impact maakt binnen het UMCG

Sandra HeinSandra Hein is radiologe bij het UMCG. Naast haar passie voor haar werk zet ze zich binnen het ziekenhuis in voor duurzaamheid. Ze richt zich op haalbare projecten die ogenschijnlijk weinig impact hebben. Maar niets is minder waar. 

Het begon allemaal met het verminderen van het aantal prullenbakken op haar afdeling. Deze werden namelijk elke dag geleegd. Dit zorgde voor meer verbruikte plastic vuilniszakken en meer tijd die de schoonmaker kwijt was aan het legen. Sandra vond dat dit anders kon. In het geheim haalde ze prullenbakken weg. Van de 15 bleven slechts 5 grote over. Het resultaat? Het viel collega’s nauwelijks op dat er minder prullenbakken stonden!

Van grappende opmerkingen naar waardering

‘Een druppel op een gloeiende plaat’, werd Sandra weleens verweten. Ze vertelt dat er regelmatig spottende opmerkingen werden gemaakt. ‘Collega’s vonden me een zweverig type. Ze begrepen niet waarom ik me niet ‘gewoon met mijn patiëntenzorg bezighield’. Inmiddels denken ze er gelukkig wel anders over, de complimenten stromen nu binnen.’

Of die opmerkingen haar niets gedaan hebben? Natuurlijk wel. ‘Ik ben van nature best onzeker. Maar door het toenemende aantal complimenten over de dingen die ik deed, voelde ik me gesterkt. Nu komen steeds meer mensen met ideeën om afval te vermijden, zelfs zij die duurzaamheid eerst als tijdverspilling zagen. Zo zie je maar dat wanneer je een kleine groep mensen om je heen hebt verzameld, deze vanzelf steeds groter wordt.

Het stopte voor Sandra niet bij de prullenbakken. Het vuurtje in haar werd alleen maar groter. ‘Wat kost mij of ons weinig moeite?’ 'En wat ligt binnen handbereik?’ Met dat gedachtegoed ging Sandra aan de slag met haar tweede project: de computers op de radiologieafdeling.

Computers op stand-by: de energierekening loopt in de duizenden euro’s

Het Green Team Radiologie onderzocht 10 weken lang hoeveel werkstations er ’s nachts en in het weekend onnodig op stand-by bleven staan op hun afdeling. Dat bleek bijna de helft te zijn: 48%! Radiologen gebruiken hele krachtige werkstations met meerdere grote beeldschermen. In ruststand verbruikt zo’n werkstation al 70 Watt per uur, bij vollast zelfs 350 Watt. Als iedereen de computer afsluit na de werkdag kan Radiologie dus geld besparen.

Het Green Team liet berekenen dat het jaarlijks om ongeveer 2.400 euro gaat voor 19 computers. Als alle computers en alle stand-by-tijd op de afdeling worden meegerekend, kan dit nog verder oplopen.

De grootste impact tot nu toe

Sandra heeft zich nu gestort op plastic vermindering in het echocentrum. Hier worden onder andere biopten afgenomen. Deze relatief kleine ingrepen, waarvan er gemiddeld 2300 per jaar plaatsvinden, zorgen namelijk voor een grote berg plastic afval. ‘Voor de procedure gebruiken wij een tafel, die steriel wordt afgedekt. Hiervoor wordt een doek gebruikt, dat bijna op de grond hangt. Totaal onnodig! Door bij het bestellen al rekening te houden met de grootte van het doek, bespaar je al heel veel materiaal.’

Punctiepakket
Foto van het oude punctiepakket, met het doek dat op de grond hangt. De materialen die rechts op de tafel staan worden vanaf nu achterwege gelaten.

Ook de andere items die gebruikt worden tijdens de procedure nam Sandra onder de loep. ‘Mensen vonden het niet altijd leuk, ik hield ze in zekere zin een spiegel voor. ‘Hoeveel bakjes gebruik je nou écht?’ vroeg ik dan. En hoeveel hiervan kunnen weggelaten worden? Door het gesprek aan te gaan en balans en consensus te vinden, kwamen we dan samen tot een nieuw aantal.’

Jouw hulp nodig!

Niet alleen Sandra is enthousiast, ook de leiding van de radiologieafdeling en de medewerkers van het magazijn zien de voordelen ervan in. Er wordt namelijk veel geld (en ruimte in het magazijn) bespaard door materiaal achterwege te laten. Ruim 11.000 euro per jaar! Ongeveer een voetbalveld vol plastic.

Om dit zichtbaar te maken verzamelde Sandra een jaar lang al het overbodige materiaal in het magazijn van het UMCG. ‘Wat ik graag zou willen doen, is een dronefoto maken van al het plastic afval dat we bespaard hebben. Het liefst op bijvoorbeeld een groot voetbalveld of op een bedrijventerrein. En dan met kinderen eromheen of erin, zij zijn tenslotte de toekomst waar ik het voor doe.’

Bij Noorderlink bieden we onze drone camera aan en fotograaf aan. Maar een geschikte locatie hebben we nog niet gevonden. Wil en kun jij Sandra hiermee helpen? Of weet je een andere geschikte locatie? Stuur haar dan een e-mail via . Zo dragen we allemaal ons steentje bij!