Spijkers met koppen op congres Bruggen Bouwen

Het was gezellig, het was sfeervol, het was informatief, er werd genetwerkt en er werden spijkers met koppen geslagen. Bovendien waardeerden de deelnemers het congres met een 8,6! Kortom het eerste van 4 Noorderlink themacongressen was in elk opzicht een succes.

Het volgeboekte congres startte om 10.00 uur en het kostte meteen al moeite om de deelnemers in de ‘hal’ van het prachtige Kielzog de grote theaterzaal in te krijgen. Men moest zich losrukken van de koffie, de wereld-hapjes en geanimeerde gesprekken.

Het gevarieerde ochtendprogramma greep je meteen al bij de kladden. Door de muzikanten van het Noorderpoort die onder andere ‘mag ik zijn wie ik wil zijn’ zongen. En ook door
Christian de Kraker over het project vluchtvoorwaarts.nl (neem er vooral een kijkje) en de ongelijke aanpak die nodig is om gelijke kansen te creëren. Google ook zijn tip om multi-include-tool te gebruiken!

In het onderdeel door de Stichting Aletta Jacobs Noord-Nederland werden 5 bestuurders aan de tand gevoeld over de voortgang die zij in hun organisaties hebben geboekt sinds zij 5 jaar geleden het manifest van de stichting hebben ondertekend. Ze konden stuk voor stuk mooie cijfers laten zien. Vooral met betrekking tot de toename van het aantal vrouwen op allerlei functies in hun organisaties. Het besef was er ook dat de strijd op andere gebieden nog niet gestreden was.

Het ochtenddeel werd afgesloten met een mini-concert van Sem Jansen, die het publiek meenam in een muzikale en soms emotionele weergave van zijn transitie van vrouw naar man, extra benadrukt doordat hij met zijn vroegere zij in duet ging.

In de middag kon iedereen zijn eigen workshops kiezen, ging men vooral praktisch aan de slag. Spijkers met koppen werden onder ander geslagen met de ondertekening door 5 organisaties van de Charter Diversiteit. Binnen zes maanden na ondertekening dienen de ondertekenende organisaties een Plan van Aanpak in waarin zij hun D&I-beleid en -doelen verder omschrijven. Jaarlijks rapporteren ze over de voortgang van de doelen.

Om af te sluiten een reactie op LinkedIn van deelnemer Bram van Dort: ‘Ik ben echt blij dat er steeds meer aandacht is voor een inclusieve samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Mooi om te zien hoe iedereen dit op eigen wijze doet. Ik vond het inspirerend’. En dat was het!

Hieronder enkele foto's, of volg deze link naar het overzicht met alle foto's

 

 

 

 

fotografie: Kevin Luinge | tekst: Philip Smits