In een warm bad zorgen dat je klopt

‘Stel je je publiek naakt voor’ en ‘kijk over de hoofden heen’. Het zijn spreektips die Jonas van der Vlugt schaart onder de noemer ‘oplapperij’. Hij en zijn compaan Gijs Nillessen leren mensen volgens een zelf ontwikkelde methode om zelfverzekerd te spreken. In het openbaar welteverstaan. Dat spreken. Het is een skill waar je je hele leven wat aan hebt. Maar hoe kom je daar?

Neem je publiek mee

360talk organiseert twee nieuwe trainingen voor Noorderlink. Na een pauze van enkele jaren zijn ze nu terug. Destijds was Noorderlink een van de eerste die hun trainingen aan de man bracht en daar zijn ze Noorderlink ook nog steeds erkentelijk voor.
360Talk is 7 jaar geleden ontstaan uit een training die vier TEDx sprekerscoaches hadden opgezet. Twee van de vier, Jonas en Rijn, zetten het voort onder de naam 360talk. Ze beschouwen zich als ware vakidioten. Alle twee zijn ze geïntrigeerd door de ‘dynamiek van een zaal’. Hoe neem je je publiek mee? Jonas kende dit al uit zijn verleden als DJ: ‘Je doet niet je eigen kunstje, maar je wilt dat die mensen op de dansvloer een goede avond hebben’. Voor Gijs, als voormalig stand-up comedian, gold hetzelfde.

Goed kunnen presenteren is een skill
waar je je hele leven wat aan hebt

‘We willen de mensen leren dat ze op dat podium kunnen genieten. Dat het een voorrecht is er te staan en niet iets om maar weer zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Dan zal je verhaal niet overkomen’. Want dat is het probleem aldus Jonas: ‘als je voor een groep staat geeft je brein het sein 'onveilig!'. Je brein wil dat je onderdeel bent van de groep, dat wil niet het risico lopen dat jij verstoten wordt’.

Klop je?

360talk heeft een vier stappen methode ontwikkeld om tot een perfecte presentatie te komen. In stap 1 stellen ze de vraag: klop je? Daarmee bedoelen ze of dat wat jij vertelt overeenkomt met wie en hoe je bent. Spreek je de waarheid? Het gaat over je stem, je ogen, of je iets staat te verhullen of niet, of je de plek die je in staat te nemen ook omarmd. Al die zaken maken of je publiek je gelooft.

Maak je punt

Stap 2 gaat over het maken van je punt. Dat wat het publiek moet onthouden aan het eind van je presentatie. Heb je dat punt duidelijk, dan gaat het om hoe je het vertelt: stap 3, storytelling. Je maakt er een persoonlijk verhaal van. Het gaat erom dat je meteen je publiek ‘aan’ zet. Want al in de eerste 11 seconden zal het beslissen of het de moeite waard is het verhaal te volgen.

Het onbewuste wil veiligheid

‘Het bewuste deel van een mens verwerkt 60 bits per seconde, het onbewuste 11,2 miljoen bits per seconde’, legt Jonas uit. Het onbewuste wil veiligheid en dat bied je ze als je meteen je passie en het waarom weet over te brengen. Dan heb je het publiek ‘aan’ gezet en zijn ze klaar voor het collegedeel.
De 4de en laatste stap draait om 'strategie'. Zaken als volgorde, bewegen op het podium, interactie met het publiek, het gebruik van een anekdote.

Een warm bad

Gijs en Jonas geven ook deze nieuwe training weer voor Noorderlink. Zij nemen de deelnemers mee in hun 4 stappen methode. Daarnaast is er een specialist. Bijvoorbeeld op het punt van moderatie of storytelling. Jonas knalt er nog even een wervend slotakkoord uit, als de DJ die hij ook nog altijd is: ‘Meld je lekker aan en kom plezier maken. Wij zullen zorgen dat het een warm bad is en dat je vol energie weer weg gaat. We gaan met elkaar lachen, we staan, we spreken, we zitten, we luisteren, leven mee, kortom het wordt een kleine rollercoaster en je leert een skill waar je je hele leven wat aan hebt’. En zo is het.

door: Philip Smits

Ben je geïnteresseerd in de tweedaagse training 'Zelfverzekerd spreken met 360talk' bij Noorderlink? Zie hier alle informatie en de aanmeldmogelijkheid.