Louter cirkels die rond werden!

online leren samenwerken in een escaperoom

De orde van de tijdreizigers heeft jullie nodig, een belangrijke agent is weggevallen in de tijd. Alle mogelijkheden tot communicatie zijn weggevallen. Zijn jullie met het team in staat om de agent terug te halen?

Als vaste gast van Noorderlink en als 35-minner ben ik regelmatig bij de live werkbezoeken én borrels van Younglink te vinden. Inhoud door de verschillende aangesloten bedrijven en plezier door goede borrels en dito gezelschap maakt Younglink tot een welkome aanvulling van mijn professionele werk.

Schermen

De corona-crisis heeft er nu voor gezorgd dat wij ons als professionals op een andere manier moeten zoeken en vinden. Zo werd de escaperoom die Pentascope verzorgt om inzicht te krijgen in de samenwerking van je team, omgebouwd naar een digitale variant en werd er een extra doel aan toegevoegd: ervaren hoe je ook via een scherm met elkaar kunt lachen, leren en verbinden.

Op mijn IPad, voor de gelegenheid gecustomised met de achtergrond van de Tweede Kamer, gewoon omdat het kan, besloot ik eens te kijken wat Gijs van Bilsen, onze moderator, voor ons in petto had. Na een korte introductie, waarin ik kon melden dat mijn naam Rutger Miltenburg is, dat ik over een maandje 33 ga worden, jurist sociaal domein in Emmen ben en van oorsprong uit Friesland kom, gingen wij van start!

Oud-hollandse wijsjes

Het team waar ik in zat bleek redelijk snel op elkaar ingespeeld te zijn en dat mocht ook wel, want de escaperoom zelf bleek het uiterste te vragen van mijn Ipad én van het begrip voor de minder digitale vaardigheden van een teamgenoot. Bovendien bleek de oplossing van de rebus die we moesten maken een voor ons redelijk onmogelijke oosterse naam als uitkomst te hebben. Kortom de start viel niet mee. Gelukkig herstelden we onze opgelopen achterstand daarna met twee snellere ronden. We moesten dus de tijdmachine aan de praat krijgen om een professor terug te halen naar onze tijd. Daarvoor hadden we onder andere een telefoonnummer nodig die bij elkaar gepuzzeld diende te worden aan de hand van oud-hollandse wijsjes. Prachtig creatief in elkaar gezette opdracht! Alle functionaliteiten van de conferencing tool waren in de opdrachten verweven: audio, tekenen, chat en de mogelijkheid in groepen uiteen te gaan.

Technisch

Soms zorgden de geavanceerde mogelijkheden voor problemen. Met een verouderde laptop lukte het bijvoorbeeld niet goed om te schakelen naar een “kamer”, waar we 20 seconden hadden om info uit te wisselen om vervolgens weer terug te komen in de groep. En op de ipad was het niet mogelijk de tekenfunctie te gebruiken. Een belangrijke les in het online samenwerken dus: je bent deels afhankelijk van de apparatuur van de deelnemers.

Teamwork

Met het aan- en uitzetten van kanalen werd het functioneren van een team blootgelegd. Als de communicatie via geluid en beeld wegvalt en je alleen nog de mogelijkheid van de chat hebt dan wordt er iets gevraagd van je vaardigheden, rol of talent. Wie neemt bijvoorbeeld de leiding, wie pakt welke rol en werkt dat goed samen of juist niet.

Het was een fijne eerste digitale escaperoom voor mij. Niet in de laatste plaats omdat de koppeling met de praktijk goed zichtbaar was. Onder andere omdat je je eigen vaardigheden voor het voetlicht kon brengen en dat deze vaardigheden tijdens de uitvoering weer naar voren werden gehaald. Louter cirkels die rond werden!

Rutger Miltenburg