Blog: Bergen verzetten

Henk Eggens
Directeur Noorderlink

Nog nooit zoveel geleerd en afgeleerd als de afgelopen maanden. We schrijven nu donderdag 2 juli, bijna vakantie, terwijl nog veel mensen niet eens zijn teruggekeerd op de eigen werkplek.

Vakantie was het niet

De corona-tijd was geen vakantie overigens, gewoon keihard gewerkt. Dingen afgebroken die je zorgvuldig had opgebouwd, zaken opgepakt waarvan je veronderstelt dat het in de toekomst wel gaat gebeuren, maar nu nog niet. Er achter komen dat je de collega's fysiek erg mist, en er vervolgens ook achter komen dat het voor het werk niet noodzakelijk is dat je ze elke dag ziet.

Erachter komen dat het voor het werk
niet noodzakelijk is dat je ze elke dag ziet.

In de beperking toont zich de meester

In Groningen is het Julianaplein al bijna twee jaar op de schop, en dat duurt ook nog wel even. Gelukkig geen last van. Wordt het ooit weer zo druk als het was? We leren snel, we weten steeds beter wat echt belangrijk is, we organiseren de Noorderlinkdagen, en dat pakken we anders aan, omdat het moet, maar vooral ook omdat het anders kan. Van een redelijk exclusief congres voor een beperkt aantal deelnemers (1000), naar een complete expeditie die langer dan een jaar duurt en waar we onderweg bergen gaan beklimmen, en verzetten, heel inclusief, met iedereen van Noorderlink, en dat zijn er veel, heul veel. ‘Mooier Dan Nu zal het niet zijn’ zong Huub van der Lubbe van de Dijk. Misschien is dat wel zo. Althans als het gaat om nieuwe ontwikkelingen die door de beperkingen worden losgewoeld. De uitbarsting van creativiteit ook. Niet voor de mensen die rechtstreeks getroffen zijn door covid-19.

Goede buren en verre vrienden

Nog een geluk dat het Noorden zo onbereikbaar is volgens sommigen, maar andersom; de rest van Nederland kon ons nu even niet ver genoeg weg zijn. Wat zijn we er in verhouding genadig vanaf gekomen. ‘Omdat we onze portie al hebben gehad’, hoor je mensen zeggen, daarmee doelend op het aardbevingsleed. Of je dergelijke vergelijkingen moet maken is de vraag, het is in ieder geval ook een vorm van magisch denken, lijkt me. Zeker is wel dat we al een lange tijd goed voor de rest van Nederland hebben gezorgd en ook nu stonden onze ziekenhuizen klaar voor de patiënten van elders. En natuurlijk hebben we ook gewoon goed opgepast met z’n allen.

Hou me vast

Maar dit is niet normaal, zal het niet worden ook. Wat het bij Noorderlink in elk geval heeft opgeleverd is dat we met minder ruimte toe kunnen en dat we die ook anders inrichten. En we reizen minder, veel minder. Veel vaker wordt de afweging gemaakt tussen fysiek of digitaal of een hybride-variant. En dat scheelt.

Vijf duimen op een bericht valt in het niet
bij de kleinst mogelijke aanraking.

Wat zeker zal blijven is onze behoefte aan die aai over de bol, het compliment dat we fysiek willen doen. Vijf duimen op een bericht valt in het niet bij de kleinst mogelijke aanraking. Ik hoop dat we dat straks na de vakantie weer kunnen doen, ‘Hou Me Vast’ (de Dijk). Fijne vakantie!