07 mei 2025
Waarom pauzes en ontspanning de kern zijn van een gezonde werkdag (+20 tips)
We kennen het allemaal: je zit midden in een drukke werkdag, je to-do lijst groeit sneller dan je hem kunt afvinken en je denkt: “nog even doorbikkelen, dan neem ik straks pauze.” Maar voor je het weet is het 17:00 uur, ben je kapot en heb je nauwelijks je werkplek verlaten. Ontspanning en genoeg pauzes nemen zijn essentieel voor een productieve en gezonde werkdag. In deze blog vertellen we je er meer over én delen we je twintig eenvoudige pauzetips.
We beginnen bij het begin: ons eigen testpanel. Een klein intern onderzoek bij de Noorderlink collega’s resulteert in een vrij opvallend resultaat: los van de lunchpauze en de noodzaak voor koffie of thee wordt er amper pauze genomen. Bij het stellen van de vraag ‘Hoe vaak neem je pauze op je werkdag?’, schoten bijna alle collega’s in de lach: uit ongemak en schaamte. Want dat ze te weinig pauze namen, dat wisten ze eigenlijk al. Hoe zit dat bij jou?
Pauze is geen luxe, het is noodzaak
We leven in een wereld waarin productiviteit vaak wordt verward met altijd maar doorgaan . Toch laat onderzoek keer op keer zien dat doorwerken zonder pauze juist contraproductief is. Onze hersenen kunnen zich maar een beperkte tijd intensief concentreren. Na ongeveer 90 minuten begint je focus af te nemen en gaat de kwaliteit van je werk omlaag. Pauze nemen is dus echt van belang voor een goede, gezonde werkdag.
Wat doet pauze met je brein?
Een korte pauze – zelfs van 5 tot 10 minuten – helpt je om:
- Je concentratie te herstellen
- Creatiever te denken
- Stress te verlagen
- Beter beslissingen te nemen
- De dag beter door te komen
Tijdens een pauze schakelt je brein over op de ‘default mode’ – een soort ruststand waarin het juist verbindingen legt, problemen oplost en ideeën verwerkt. Zelfs als je gewoon even naar buiten staart of een kop thee haalt.
Wat is een ‘goede’ pauze?
Niet alle pauzes zijn gelijk. Scrollen op je telefoon of snel een broodje achter je scherm is technisch gezien een onderbreking, maar het geeft je brein weinig echte rust.
20 betere pauze ideeën:
- Een rondje wandelen
- Koffie of thee halen
- Een praatje maken met een collega (over iets anders dan werk)
- Een potje pingpongen
- Een ademhalingsoefening doen
- Ontspannen op een massagestoel
- Rekken en strekken
- Een meditatie of mindfullness oefening
- Rustgevende muziek luisteren
- Om je heen kijken en even niks doen
- Dankbaarheidsmomentje: drie dingen opschrijven die goed gaan vandaag
- Een lekkere fruitsalade maken
- Een fysiek klusje doen, zoals planten water geven
- Creatief tekenen of krabbelen (doodling)
- Doe wat oefeningen vanachter je bureau (deskercise)
- Schrijf je gedachten van dat moment op in een notitieboekje
- Knuffel even je huisdier (als je thuiswerkt)
- Doe iets met je handen, zoals een puzzel, Rubik’s Cube of stressbal
- Werk aan een hobby die je in kleine stukjes kunt doen (bijv. haken, tekenen, modelbouw)
- Ruim je werkplek op
Tip: de Pauzepot
Maak samen met je collega’s een pauzepot. Schrijf alle mogelijke ideeën op om je lichaam en geest een boost te geven, vouw de papiertjes dubbel en stop ze in een pot. Zet hem op een goed zichtbare plaats, bijvoorbeeld bij de receptie of in de eetruimte. Is het tijd voor een pauzemoment? Trek er een opdracht uit en laat je verrassen!
Microbreaks: klein maar krachtig
Pauzes hoeven niet per se lang te zijn. Microbreaks van 1 tot 5 minuten, verspreid over je dag, kunnen al wonderen doen. Deze kleine pauzes kun je ook makkelijker in je dag verwerken. Goede momenten voor microbreaks zijn bijvoorbeeld voor een drukke afspraak, na een belangrijk telefoontje, tijdens een evenement of wanneer je simpelweg even niet zo lekker in je vel zit. Kleine momenten, grote impact.
Pauze plannen = pauze nemen
Het klinkt misschien suf, maar plan je pauzes in. Zet ze in je agenda, stel een reminder in of spreek met collega’s af om samen te pauzeren. Pauze nemen wordt makkelijker als het onderdeel is van je dag. In dezelfde richting kun je ook focusblokken inplannen. Momenten van diepe concentratie en echte pauze werken goed met elkaar samen.
Tot slot: pauze is een vaardigheid
In een cultuur waarin ‘druk zijn’ soms een statussymbool is, vraagt pauze nemen moed. Maar het is ook een vaardigheid. Hoe beter je erin wordt, hoe meer je ervan merkt – in je energie, focus én werkplezier.
Dus: neem die pauze. Niet straks, maar nu.