Vacatures
Werkstress bij young professionals: hoe houd je het hoofd koel in een overprikkelende wereld?

Werkstress bij young professionals: hoe houd je het hoofd koel in een overprikkelende wereld?

Door Marleen Ophof
5 minuten leestijd
  1. Home
  2. Blogs
  3. Werkstress bij young professionals: hoe houd je het hoofd koel in een overprikkelende wereld?
BlogWerkgelukWerkstress

19 mei 2025

Werkstress bij young professionals: hoe houd je het hoofd koel in een overprikkelende wereld?

Je wilt veel en het liefst alles tegelijk. Een flitsende carrière, een sociaal leven dat bruist, een lichaam dat gezond en strak is én ondertussen ook nog een beetje zingeving. Geen wonder dat steeds meer young professionals vroeg in hun loopbaan tegen hevige werkstress of zelfs een burn-out aanlopen. Wat kun je doen om stress (op het werk) te verminderen? Wij delen tips op basis van interessante boeken en podcasts.

Waarom young professionals meer last hebben van werkstress

Volgens psycholoog Thijs Launspach, bekend van zijn boek Nooit meer te druk , is stress de nieuwe volksziekte. Vooral onder millennials en Gen Z’ers. En dat komt niet doordat ze ‘zwak’ zijn, maar omdat we leven in een overprikkelende prestatiemaatschappij die continu aan ons trekt. Onze agenda’s zijn propvol, onze schermtijd is schrikbarend hoog en “druk zijn” is haast een statussymbool geworden.

Als young professionals zit je in een vormende levensfase. Misschien wil je je bewijzen op je werk, zoekt je nog je plek, heb je nog weinig ervaring met grenzen stellen en zijn de verwachtingen vanuit jezelf én de buitenwereld best groot. De podcast Millennial Mindfk** van NPO Radio 1 / BNNVARA legt daarnaast haarfijn bloot hoe millennials psychologisch vastlopen in de prestatiemaatschappij. Steeds meer jonge mensen kampen met een identiteitscrisis en vragen zich af: “Is dit het nou?”. Je wordt doodgegooid met keuzes, de druk om succesvol te zijn ligt hoog en social media voedt voortdurend het gevoel dat we tekortschieten. Het gevolg? Zelftwijfel, uitputting en het idee dat je constant achterloopt.

Wat zegt de literatuur over stress en overprikkeling?

Volgens het boek Jong Burn-out van Nienke Thurlings zijn jonge mensen extra gevoelig voor burn-outs – en dat begint vaak sluipender dan je denkt. Thurlings, die zelf op haar 24e in een burn-out beland, legt in haar boek uit dat dit niet zomaar komt. Het is het resultaat van langdurige disbalans tussen geven en herstellen. Ze geeft aan dat het belangrijk is om bewust te vertragen en weer contact te maken met wat jíj nodig hebt.

In het verlengde daarvan stelt Charlotte Labee in haar boek Overprikkeld Brein dat ons brein letterlijk overloopt van de informatie. We staan continu “aan” – en dat is biologisch gezien helemaal niet vol te houden. Haar boek laat zien wat overprikkeling met je doet: vermoeidheid, emotionele uitputting, concentratieproblemen. Maar het goede nieuws is: je kunt je brein trainen in rust. Denk aan wandelen zonder podcast, schermvrije momenten, bewust ademen en voldoende slaap, wat vooral voor young professionals belangrijk is.

Wat kun je doen om stress (op het werk) te verminderen?

Goed nieuws: er is wél wat aan te doen. Hier een aantal praktische tips, gebaseerd op inzichten uit de hierboven genoemde boeken en podcast om werkstress de baas te blijven:

1. Bewaak je grenzen (ja, ook die van je inbox)

Zoals Thijs Launspach zegt: “Je agenda is geen grabbelton voor iedereen.” Zet blokken in je agenda voor focus tijd, lunchpauzes en herstelmomenten. Durf ‘nee’ te zeggen, of op z’n minst: “nu niet”. Stressvrij werken begint met keuzes durven maken. Een goede manier waardoor je niet continu door collega’s aangesproken wordt is door een noise cancelling koptelefoon te dragen of in een aparte (stilte)ruimte te werken.

2. Train je brein in rust

Volgens Charlotte Labee heeft ons brein dagelijks échte pauzes nodig (hier schreven we al eerder een interessante blog met pauzetips over). Dus: niet scrollen tijdens de lunch, maar naar buiten. Geen scherm voor het slapen, maar een boek of stilte. Hierdoor herstel je sneller én functioneer je beter. Het is belangrijk om zowel zakelijk als privé voldoende rust te creëren. Een week vol sociale activiteiten buiten werk kan gezellig zijn, maar ook leuke sociale afspraken kosten energie.

De belangrijkste tip van Launspach: digitale prikkels verminderen. Deze zijn namelijk een grote bron van onrust. Denk hierbij aan telefoon- en mailnotificaties. Het beste actiepunt volgens hem? Zet de notificaties op je telefoon uit en check slechts eens of twee keer per dag je mail.

3. Herken signalen van overbelasting op tijd

Nienke Thurlings beschrijft mentale signalen van overbelasting als prikkelbaarheid, overprikkeling, prikkelbaar zijn, keuzestress en gevoelens van onmacht. In plaats van ze weg te duwen, kun je deze signalen beter zien als richtingaanwijzers: je lichaam wil je iets vertellen. Ieder fysiek signaal is een alarmbel van je lichaam met een boodschap. Bekende fysieke signalen van stress zijn: hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, slecht slapen, kaakklemmen, maag- en darmklachten, hartkloppingen, overmatig zweten en trillen.

Spierpijn in schouders, nek of rug komen vaak voor bij veel stress en ontstaan doordat je lichaam bij stress de hormonen cortisol en adrenaline aanmaakt, waardoor spieren zich aanspannen. Het is dus simpelweg een signaal dat je rustiger aan moet doen.

4. Praten, praten, praten

Openheid over stress of mentale gezondheid is geen zwakte, maar een vorm van persoonlijk leiderschap. Bespreek het met collega’s, leidinggevenden, familie en/of vrienden. Het zoeken van een coach of een afspraak bij de praktijkondersteuner van de huisarts of een therapeut is ook zeker aan te raden.

Handvatten voor werkstress bij Noorderlink

Heb je behoefte aan meer handvatten omtrent werkstress, generaties en hun uitdagingen of duurzame inzetbaarheid? Bekijk ons leeraanbod en schrijf je in voor een van onze activiteiten. Lijkt het je leuk om vaker te sparren met andere young professionals over hoe zij het aanpakken in hun werk? Sluit dan eens aan bij een van onze bijeenkomsten van Younglink .

Misschien vind je dit ook interessant

Meer blogs

Bekijk alle berichten
Hoe schrijf je de perfecte vacaturetekst? De gids voor werkgevers
Hoe schrijf je de perfecte vacaturetekst? De gids voor werkgevers
19-05-2025
VacatureSchrijftipsBlog
Blog lezen
Psychologische veiligheid: wat Coolblue wél durft (en jij misschien nog niet)
Psychologische veiligheid: wat Coolblue wél durft (en jij misschien nog niet)
19-05-2025
BlogGroetjes RicoRico Bakker
Blog lezen
Hoe jong talent en werkgevers elkaar kunnen vinden
Hoe jong talent en werkgevers elkaar kunnen vinden
04-03-2025
BlogEvenementenTraineelink
Blog lezen
Interne loopbaanpaden: wat zijn de mobiliteitskansen binnen jouw organisatie?
Interne loopbaanpaden: wat zijn de mobiliteitskansen binnen jouw organisatie?
02-09-2024
BlogLoopbaanadvies
Blog lezen
Hoe radiologe Sandra duurzame impact maakt binnen het UMCG
Hoe radiologe Sandra duurzame impact maakt binnen het UMCG
11-04-2024
UMCGDuurzame inzetbaarheidBlog
Blog lezen
Netwerken & Evenementen

Meer Noorderlink

Netwerken
Netwerken
Evenementen
Evenementen

Onze nieuwsbrieven

Meld je aan en blijf op de hoogte van de nieuwste vacatures, ons actuele leeraanbod en Noorderlink-evenementen & -nieuws.

Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen

[email protected] 06 2326 9080 Instagram LinkedIn
Alle vacatures
Traineeships Werkervaringsplaats Stages Vacatures plaatsen
Ons leeraanbod
Bekijk ons leeraanbod
Evenementen
Alle evenementen
Alle netwerken
Younglink Traineelink Noordkracht Managementondersteuners
Alle platformen
Strategisch HR & Beleid Mobiliteit Leren & ontwikkelen Duurzame inzetbaarheid Diversiteit & inclusie
Over Noorderlink
Onze leden Lidmaatschap Toolkit trotse partners Studio Noorderlink Blog Noorderlink Podcast Werken bij Noorderlink
Contact
Veelgestelde vragen Aanmelden nieuwsbrief
© 2025 Noorderlink Privacyvoorwaarden Algemene voorwaarden Responsible disclosure
Website door Digidays & Bureau Bont & Python United