02 september 2024
Interne loopbaanpaden: wat zijn de mobiliteitskansen binnen jouw organisatie?
Een nieuwe carrièrestap lijken we vaak te associëren met een nieuwe organisatie. Een nieuw kantoor, een nieuw team met collega’s. Toch hoeft nieuw niet altijd de oplossing te zijn. Wat als jouw schoenen niet meer bij je passen, maar jouw werkgever ergens anders een heel mooi nieuw paar heeft staan? Wanneer je op je plek zit bij je huidige werkgever, maar toch een nieuwe uitdaging zoekt, is het onderzoeken van interne loopbaanpaden dé oplossing. Wat zijn de mobiliteitskansen binnen jouw huidige organisatie? Lees meer!
Interne loopbaanpaden
Het onderzoeken van interne loopbaanpaden, ook wel interne mobiliteit genoemd, is dé manier om als werknemer bij je huidige werkgever te blijven werken, maar op een andere manier. Als werkgever is het dé manier om getalenteerd personeel aan je te blijven binden. Volgens een onderzoek van Workday (2022) is bij 82% van de snelgroeiende bedrijven talent verloren gegaan door een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Zonde. Maar het is mogelijk om werknemers meer betrokken te maken en zo minder personeel te verliezen. Hoe? Door werknemers aan te moedigen om intern van functie te wisselen. Het zoeken naar nieuw personeel buiten de organisatie zal nog steeds belangrijk blijven, maar met focus op interne werving wordt een organisatie op de lange termijn gezonder en gelukkiger.
Welke interne mobiliteitspaden zijn er?
Oké, we weten nu hoe belangrijk interne loopbaanpaden zijn. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Welke soorten interne stappen zijn er? Die hebben we hieronder opgesomd.
Functiemobiliteit
Bij dit loopbaanpad maak je een zijwaartse stap. Je stapt over naar een functie met een vergelijkbaar salaris en niveau als je huidige baan, maar gaat wel werken in een ander deel van de organisatie, met een ander onderwerp en team. Dit interne loopbaanpad is geschikt wanneer jouw interesses zijn verschoven of wanneer je vaardigheden hebt die in jouw huidige functie niet tot zijn recht komen.
Interessant voor wie verschoven interesses of vaardigheden heeft die niet tot hun recht komen.
Opwaartse mobiliteit
Opwaartse mobiliteit is wat de meeste organisaties een promotie noemen. Dit is wanneer een werknemer doorgroeit naar een hogere functie, meestal binnen de eigen afdeling. Een promotie volgt als erkenning van goede prestaties en brengt meestal nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen met zich mee. Letterlijk een stap omhoog dus.
Interessant voor wie meer verantwoordelijkheden zoekt, meer focus wil op strategisch/beleid en minder op uitvoerend.
Overplaatsing
Overplaatsing, of geografische mobiliteit, is wanneer een werknemer van locatie verandert, maar dezelfde (of soortgelijke) functie houdt. Dit kan in een andere stad of zelfs land zijn. Het kan in dit geval gaan om zowel een permanente overplaatsing of een projectmatige overplaatsing. Een overplaatsing kan een medewerker een boost geven en kan ook bijdragen aan de wens om ergens anders te wonen en werken, zonder dat de werknemer een nieuwe werkgever hoeft te zoeken.
Interessant voor wie
gaat verhuizen of behoefte heeft aan ander team.
Projectgebaseerde mobiliteit
Bij projectgebaseerde mobiliteit verandert een medewerker tijdelijk van functie om een ander project te ondersteunen, los van zijn of haar huidige functie. Net als bij functiemobiliteit kunnen werknemers op deze manier vaardigheden gebruiken die ze anders niet zouden gebruiken en werken ze met een ander team. Door deels uit hun gebruikelijke werkzaamheden te stappen, krijgen werknemers een bredere en gevarieerde
werknemerservaring
.
Interessant voor wie meer afwisseling zoekt, een kijkje ergens anders in de keuken wil nemen, een tijdelijk/projectmatige insteek zoekt, meer vaardigheden wil inzetten of een bredere ervaring wil opdoen.
Sta als werknemer stil bij jezelf: wat past er bij mij?
Als werknemer is het belangrijk om, naast het onderzoeken van de bovenstaande soorten interne loopbaanpaden bij jouw huidige werkgever, te kijken naar jezelf. Ben je nog de persoon die je was toen je hier kwam werken? Wat is er veranderd? Waarin ben je verder ontwikkeld? Welke nieuwe skillset heb je nu op zak? Ga in gesprek met jouw leidinggevende, de HR-medewerker of de P&O adviseur om samen de mogelijkheden te onderzoeken. Maar ga voor dat gesprek zelf ook al na wat voor jou belangrijk is.
Interne mobiliteit voor werkgevers
Als werkgever wil je niets liever dan getalenteerd personeel behouden dat bij jouw organisatie past. Maar doe je daar genoeg aan? Ben je je bewust van de interne ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden? En stel je jouw medewerkers daar ook van op de hoogte? Het is belangrijk om een sterk intern mobiliteitsplan te ontwikkelen en op een toegankelijke manier beschikbaar te maken binnen de organisatie. Een intern mobiliteitsplan bestaat uit de vier onderdelen: visiebepaling, inventarisatieronde, wensbeeld schetsen en uitvoeringsplan.
Veelvoorkomende problemen rondom interne loopbaanpaden
Veel van de onderstaande zaken worden in diverse onderzoeken rondom interne mobiliteit genoemd als obstakels. Er zijn bijvoorbeeld geen duidelijke functies, de vaardigheden van medewerkers zijn niet bij iedereen bekend, medewerkers worden niet goed begeleid en/of de organisatiecultuur laat niet toe dat er loopbaanwensen worden besproken. Onderstaande vragen zijn essentieel om onder de loep te nemen om interne loopbaanpaden optimaal te benutten. Voor zowel de werknemer als de werkgever.
Belangrijke vragen om jezelf als werkgever over interne mobiliteit te stellen:
- Wat is het loopbaanbeleid van de organisatie? Is er een intern mobiliteitsplan?
- Zijn er functieprofielen opgesteld en toegankelijk voor iedereen? Zijn de functies waarnaar medewerkers kunnen doorstromen duidelijk?
- Zijn er voldoende interne functies om mobiliteit binnen de huidige organisatie mogelijk te maken? Het verdwijnen van tussenlagen kan doorgroeien binnen teams hinderen.
- Worden medewerkers door leidinggevenden goed begeleid in het proces van het zoeken naar een andere, passende functie?
- Is de rolverdeling rondom interne mobiliteit duidelijk? Weten medewerkers wat hun eigen rol binnen het proces is en wat zij van leidinggevenden en P&O mogen en kunnen verwachten?
- Ben je op de hoogte van de actuele kennis en vaardigheden van jouw medewerkers waarmee ze ook andere functies succesvol kunnen invullen?
- Is er een veilige organisatiecultuur, waardoor medewerkers met leidinggevenden en collega’s in gesprek gaan over loopbaanwensen en ambities?
Toch geen mogelijkheden binnen een intern loopbaanpad?
We hopen dat we jou als werknemer of werkgever op weg hebben geholpen met de eerste stappen rondom interne loopbaanpaden en de carrièrekansen binnen jouw organisatie. Kom je er als werknemer achter dat je toch een externe carrièreswitch wilt maken? Ontdek dan de vacatures in de Noorderlink vacaturebank . Hopelijk vind je hier alsnog jouw droombaan!