17 september 2024
Van de opleiding directiesecretaresse tot eventorganisator: hoe werkervaring jouw carrièrepad bepaalt
Al in onze puberteit krijgen we één van de belangrijkste - zeggen ze - keuzes voorgeschoteld: welke opleiding ga je straks volgen? Maar hoe belangrijk is die keuze nou echt voor jouw carrierepad? Voor dit artikel gingen we in gesprek met collega Petra. Ze vertelt hoe zij met haar opleiding tot directiesecretaresse uiteindelijk eventmanager werd en hoe niet haar vooropleiding, maar haar werkervaring en belangrijke levenslessen haar carrièrepad bepaalden. Benieuwd? Lees verder!
Wist je altijd al wat je wilde worden?
“Ja, dat wist ik al van jongs af aan: archeoloog. Alleen het werken met een kwastje op de vierkante millimeter en het geduld dat je ervoor nodig hebt was niet mijn ding. Dit is ook de reden dat ik al heel jong bedacht dat ik de directiesecretaresse opleiding wilde doen. In die tijd (klink ik nu heel oud?) waren er nog geen computers en werkte je als directiesecretaresse door middel van stenografie, ook wel steno of snelschrift genoemd. Dit is een manier van notuleren door middel van een verkorte symbolische schrijfmethode. Dat deed mij erg denken aan hiërogliefen en dus aan de oudheid. Ik heb altijd al belangstelling gehad voor oude beschavingen, daarom leek dit de ideale opleiding voor mij. Om me zo veelzijdig mogelijk te scholen heb ik gekozen voor een breed spectrum aan modules zoals juridische terminologie, medische terminologie, assurantie en toerisme. Daarmee werden mijn kansen in de arbeidsmarkt vergroot.”
Daarna kwam je bij de politie terecht. Hoe vond je dat?
“De politie was mijn eerste baan, ik was daar gedetacheerd als administratief medewerker bij de verkeersgroep. Wat ik er zo leuk aan vond? De motormuizen die in en uit liepen met de gekste verhalen. Er was altijd reuring en veel te beleven!”.
Jouw carrièrepad vervolgde toen naar het CJIB waar je maar liefst 31 jaar (!) hebt gewerkt. Hoe zag die periode eruit?
“Ik begon daar ook als administratief medewerker, eenzelfde soort functie als bij de politie. Na een heel aantal jaren kwam er een project voorbij over effectief leiderschap (gebaseerd op The Principles of Effective Leadership van Steven Covey), dat me aansprak. Daar wilde ik wel aan bijdragen en dat deed ik. Zo werd er een zaadje geplant rondom mijn interesse voor persoonlijke ontwikkeling. Net als aan het projectteam van een vijfjarig project rondom een leiderschapsprogramma voor managers in samenwerking met Nyenrode. Eens per kwartaal werd daarvoor een evenement georganiseerd en daar leverde ik een bijdrage aan. Voor mij waren dit dé kansen om van administratief werk deels over te stappen naar projectteams”.
Heb je in die tijd bewust nagedacht over jouw carrièrekeuzes?
“Zeker. Ik weet nog dat ik toen zelf een mindmap heb gemaakt op een groot papier. Waar sta ik nu en waar wil ik naartoe? Wat vind ik belangrijk? Die vragen heb ik beantwoord en zo kwam ik uit op persoonlijke ontwikkeling en het organiseren van evenementen”.
En toen?
"Bij het CJIB attendeerde één van de loopbaancoaches mij op een vacature bij Noorderlink. In de kerstvakantie nam ik toen de tijd om na te denken. Ik werkte toen al meer dan 30 jaar bij het CJIB. Was het tijd voor een nieuwe carrièrestap? De events die ik eenmaal per kwartaal organiseerde bij het CJIB waren echt mijn passie. Maar dat was maar eens per kwartaal. Bij de functie van Noorderlink zou dat mijn dagelijkse bezigheid zijn. Toen heb ik uiteindelijk de overstap gemaakt. En voila, nu werk ik alweer een 3 jaar als eventorganisator bij Noorderlink.
Tegen welke uitdagingen liep je aan in jouw carrierepad?
Op sommige punten in mijn werk kwam ik niet verder. Ik was niet gelukkig. Ik wilde doen waar ik blij van werd en dat stond op losse schroeven. Tijdens de vakantie bedacht ik me dat ik mijn kinderen altijd een belangrijk advies geef; “Waar ligt je hart? Waar word je blij van? Ga dat achterna. Voelt het niet goed? Dan is het tijd voor verandering”. Toen bedacht ik me, het is tijd om mijn eigen advies op te volgen en het niet alleen tegen mijn kinderen te zeggen”.
Welke carrièrelessen zijn je echt bijgebleven?
“Dat je echt groeit in een functie. Je weet steeds beter wat belangrijk is, hoe dingen werken en hoe je een goede bijdrage kunt leveren aan het geheel. Voor mij voelt mijn carrièrepad als een soort funnel: hoe verder je in je loopbaan komt, hoe meer je de rode draad vindt. Ook qua soort mensen past dat steeds beter. Je vindt door bepaalde keuzes te maken gaandeweg de werkplek en dus ook de mensen (collega’s) die bij jou passen.
Wat is jouw advies voor jouw jongere zelf?
Heel cliché, maar toch: volg je hart. Ga na of je van bepaalde keuzes echt gelukkig wordt. En kijk naar de mooie dingen en je eigen sterktes: kun je die in je huidige baan meer tot zijn recht laten komen (ga na of er kansen zijn bij andere interne loopbaanpaden) of is het tijd voor de overstap naar een andere werkgever?
Hoe keek je aan het begin van je loopbaan naar werk/carrière en hoe nu?
Carrière maken was nooit mijn doel. Dat is het nog steeds niet, ondanks dat ik dat om mij heen veel zie. Voor mij is en blijft werk functioneel. Wel vind ik het belangrijk dat ik iets doe waar ik blij van word en belangrijker nog: dat ik mezelf blijf ontwikkelen. Mijn doel is om elk jaar een training of cursus te volgen.
Welke training of cursus staat er dit jaar/volgend jaar nog op de planning?
Er staat al het nodige gepland, waaronder het bijwonen van een lezing van inspirator en verhalenverteller Herman Annema, een trainer bij Noorderlink.