Leergang: Loopbaanbegeleiding vanuit een groeimindset

Een aanpak voor leidinggevenden en loopbaanprofessionals

Wil jij jouw professionaliteit vergroten in het begeleiden van medewerkers bij loopbaan- of werkveranderingen (career adaptability)? Dan is deze leergang gemaakt voor jou. Je gaat jouw mindset doorgronden en koppelen aan jouw begeleidersgedrag in gesprekken met medewerkers over loopbaan- en werkveranderingen. Met kennis over het brein, reflectie en gerichte oefeningen  ontwikkel je professionele vaardigheden die passen bij een groeimindset. Deze vaardigheden kun je toepassen in praktijksituaties.

Wat is een groeimindset

Mindset is de overtuiging die je hebt over of je vaardigheden en capaciteiten kunt ontwikkelen. Die overtuiging heb je over jezelf en over anderen. Wereldwijd onderzoek laat zien dat je met jouw mindset over anderen invloed hebt op hun leren en ontwikkelen. Zo’n mindset heeft iedereen. Deze wordt actief in leer- of ontwikkelsituaties. In de basis zijn er twee mindsets: fixed en groei. Een fixed mindset gaat er van uit dat ontwikkeling slechts bescheiden mogelijk is en dat leren en inspanning weinig oplevert. Een groeimindset heeft juist de basisovertuiging dat ontwikkeling juist ruimschoots mogelijk is en je door leren en gerichte ervaringen opdoen vooruit en verder komt.

Je mindset herken je aan gedachten in specifieke leer- of verandersituaties. En aan woorden die je  ‘kiest’, zinnen die je uitspreekt en reacties die je geeft. Zo heeft de vraag ‘Heb je er eigenlijk wel over nagedacht?’ een ander effect op iemand dan ‘Heb je daarover al gedachten kunnen vormen?’

Begeleiding geven vanuit een groeimindset is voor medewerkers herkenbaar als ‘ontwikkelingsgericht en vertrouwenwekkend’. En dat draagt positief bij aan motivatie voor leren en veranderen.

Uitvoering leergang

De leergang bestaat uit gezamenlijke bijeenkomsten, individuele coaching en online kennismodules. Oefenen doe je via gerichte praktijkopdrachten in je werk.
De begeleiding vindt plaats door trainers van het Mindset Instituut. Zij begeleiden vanuit een groeimindset :-). De leergang is gebaseerd op wetenschappelijke kennis.

Na het voltooien van de opleiding heb je:

 1. relevante kennis opgedaan over het brein en ‘career adaptability’.
 2. geleerd jouw mindset te doorgronden en te koppelen aan jouw begeleidersgedrag.
 3. jouw groeimindset en bijpassend gedrag meer ontwikkelt bij jezelf en bij je medewerkers.
 4. geleerd gesprekken over loopbaan- of werkveranderingen te voeren met medewerkers vanuit een groeimindset.

Programma

De leergang bestaat uit de volgende onderdelen:

 • 5 Gezamenlijke bijeenkomsten
  De thema’s van de bijeenkomsten volgen de inhoud van de online leermodules. Deze thema’s worden gerelateerd aan jouw professionele gedrag bij gesprekken met medewerkers over loopbaan- en werkveranderingen. Daarbij is er actieve inbreng van de deelnemers. De laatste bijeenkomst is een feestelijke dag met diploma-uitreiking.

  Data:
  7 oktober 9.30 - 12.00 uur: Kennismaking en introductie.

  4 november, 25 november, 16 december, 13 januari; steeds van 9.30-12.00 uur: gezamenlijke themabijeenkomsten.

  10 februari 9.30 - 16.30 uur: afsluitende bijeenkomst.

  Locatie in Groningen.

 • Individueel werkplekleren
  Oefenen met gerichte opdrachten op de werkplek.

 • Online leermodules
  Over thema’s als (groei)mindset, motiverende gespreksvoering, career adaptability en feedbackgesprekken.

 • Individuele coaching
  5 individuele coachgesprekken. Hierin ga je samen met je coach de behandelde thema’s en ervaringen uit het werkplekleren relateren aan jouw ontwikkeldoelen.

  Data: zelf in te vullen in online agenda.

Locatie

De leergang is live wanneer mogelijk en kent daarnaast een aantal vaste online momenten.

Kosten

De kosten voor deelname aan deze leergang zijn 1.525,- (exclusief btw) per persoon.

Maximaal aantal deelnemers

Er kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan deze leergang.

Aanmelden

Aanmelden


Wetenschappelijk onderzoek

Bij deelname aan deze leergang werk je mee aan een wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit onderzoek richt zich op het meten van de opbrengsten van deze leergang. Jij ontvangt, als enige, de specifieke opbrengsten die op jou van toepassing zijn. Deze opbrengsten kun je inzetten als informatie- en inspiratiebron voor jouw (door)ontwikkeling. Hier vind je meer informatie over de opzet van het onderzoek.

Sloan Center on Aging & Work

Het Amerikaanse Sloan Center on Aging & Work zet zich in voor de kwaliteit van werk tijdens de hele loopbaan door verbinding van onderzoek en praktijk, en steunt dit project door de overname van een deel van de ontwikkelkosten. Informatie over het Sloan Center vind je op hun website

Mindset instituut

Deze leergang wordt uitgevoerd door het Mindset instituut. Het Mindset instituut zet zich in om een groeimindset ontwikkeling in beweging te brengen bij mensen en in organisaties. Met praktijkgericht groeimindset programma’s helpen zij groeimindset te leren toepassen in dagelijks leven en in organisaties. Meer achtergrondinformatie over het mindset-programma vind je hier.