08 april 2025
AI op je werk: hoe kunstmatige intelligentie ons werk beïnvloedt
Techjournalist en podcasthost Rutger Middendorp navigeerde ons op het Noorderlink podium tijdens het Grootste Kennisfestival in Groningen door de wereld van AI op je werk. Met de opmars van deze technologie komen voor- én nadelen kijken. Hoe ziet dat er in een werksetting uit? En welke AI tools zijn verantwoord én handig? Lees meer!
Kunstmatige intelligentie: toen en nu
Rutger startte zijn lezing met de vergelijking tussen vroeger en nu. “Computers volgden altijd braaf de regels die je ze gaf." Waar we voorheen voornamelijk ‘codetaal’ gebruikten om met computers te communiceren is dat tegenwoordig heel anders. Nu geef je computers een doel en kunnen AI gestuurde tools zelf bedenken hoe ze tot een antwoord of oplossing komen. Ze verzinnen nu dus zelf de regels. Rutger: “Je praat door de komst van AI tegen je computer alsof hij een mens is. Hij begrijpt je niet, maar ziet wel verbanden in wat je vraagt”.
AI is overal
Bij AI (Artificial Intelligence) oftewel kunstmatige intelligentie gaat het over een programma dat geen vaste regels volgt, maar zich kan aanpassen, natuurlijke taal en beeld begrijpt en erop reageert. AI is overal: van filters op Snapchat tot zelfrijdende auto’s, Netflix en Spotify. En het krijgt een nog veel grotere impact op ons leven in de (nabije) toekomst.
Werkgelegenheid en automatisering door AI
AI is voor velen een onderwerp dat een vervelend onderbuikgevoel geeft. Het zit eraan te komen dat er door AI banen worden vervangen, wat economische ongelijkheid en werkloosheid kan veroorzaken. Denk aan werkzaamheden waarbij registreren, samenvatten en herschrijven centraal staan: al deze taken of functies worden uiteindelijk overgenomen door AI.
Risico’s van AI in werk
“Zoals je wellicht al door had, brengt AI risico’s met zich mee in toepassingen bij werk. Denk aan het gebrek aan menselijke controle", gaf Rutger aan. Te veel vertrouwen in AI kan zorgen voor verlies van menselijke controle en toezicht. Ook gaat er veel manipulatie en misleiding gepaard met AI. Denk aan deepfakes of gepersonaliseerde propaganda, waardoor we niet meer weten wat echt is.
AI: een assistent met een handicap
Je kunt de AI-tools van nu zien als een assistent met een beperking. Het heeft praktisch alles gelezen/gezien en kan nieuwe informatie in seconden tot zich nemen. Samenvatten en verbanden leggen gebeurt in milliseconden. Tevens kan een AI tool leren van fouten. Allemaal grote voordelen. Toch kan AI geen emoties tonen en heeft het geen moreel kompas.
De conclusies hiervan? Een AI tool geeft je altijd het meest gemiddelde antwoord, want hiervan weet hij dat het vaak correct is. Iets nieuws of echt iets unieks krijg je dus nooit. Maar het kan wel veel uit handen nemen en een voorzet geven waardoor jij zelf tijd bespaart.
In de praktijk: wat kan een AI tool voor je doen?
Rutger sloot af met een interessante vraag: welke ‘stomme’ taken staan er op jouw to-do lijst? Hij spoorde iedereen aan om dit eens een dag bij te houden en vervolgens te onderzoeken of er een AI tool bestaat welke jou hierbij kan ondersteunen. Tenslotte gaf Rutger een aantal interessante tips en tools mee om naar te kijken:
- PowerPoint designer (voor het vormgeven van een presentatie)
- Muziek maken met Suno.ai
- Social media berichten maken en inplannen met Socialbee
- Vergaderingen transcriberen en notuleren met Notta.ai
- Van een video of een tekst een podcast laten maken via NotebookLM
Wanneer je deze tools wilt gebruiken kan het eerst wat weerstand oproepen en onhandig lijken tot het vóór je gaat werken!