16 november 2023
Younglink en de Kloof: een festival met o.a. Sander Schimmelpenninck en Carine Bloemhoff
Hoe kom je als young professional nog aan een huis? Hoe ziet de kloof eruit tussen arm en rijk, op het gebied van kans- en genderongelijkheid en tussen Noord-Nederland en de rest van Nederland? Met inspirerende sprekers, workshops en proeverijen maakten wij de kloof kleiner tijdens ons echte eigen festival in november 2023.
Met meer dan 200 young professionals genoten we niet alleen van een inhoudelijk programma over de kloof, maar ook van muziek, dans, lekker eten en drinken en nog veel meer. Het festival vond plaats op een bijzondere plek: de Energy Barn op het EnTranCe terrein in Groningen. Deze barn is grotendeels opgebouwd uit lokale en hergebruikte materialen. Normaal gesproken wordt het gebouw gebruikt als ontmoetingsplaats voor kennis en visies rond de huidige en toekomstige energievoorziening.
Sander en Carine over de kloof
Sander Schimmelpenninck kennen we o.a. van de spraakmakende VPRO-serie ‘Sander en de Kloof’, waarin hij onderzoek deed naar vermogens- en kansenongelijkheid in Nederland. Carine Bloemhoff is wethouder van o.a. Onderwijs in de gemeente Groningen. Haar politieke drijfveer is ervoor te zorgen dat elk kind, in welk gezin het ook geboren wordt, dezelfde kansen krijgt in het leven. Tijdens het festival namen ze ons allebei mee in de wereld van kansenongelijkheid. Dat deden ze apart van elkaar, maar ze gingen ook nog met elkaar in gesprek (zie foto hieronder) onder leiding van Randy Martens, Eerste Kamerlid en kabinetschef bij de provincie Groningen.
Sander Schimmelpenninck en Carine Bloemhoff.
De diepte in tijdens workshops
Naast een belangrijke rol voor Sander en Carine kon het publiek uit allerlei workshops kiezen. Er was genoeg keus, namelijk:
- een wereld aan verschillende generaties door Manny Wiersma van Young Capital;
- polarisatie, maatschappelijk ongenoegen en extremisme in Noord-Nederland door Léonie de Jonge en Pieter Nanninga van de Rijksuniversiteit Groningen;
- het overbruggen van een communicatiekloof met geweldloze communicatie door trainer en coach Anita Schelling;
- de kloof tussen het onderwijs en de noordelijke arbeidsmarkt door Rients Verschoor en Freerk Jan Bruins van Vonk Traineeship;
- de kloof tussen arm en rijk: een 'wicked problem' door hoogleraar Lex Hoogduin en projectcoördinator Denise Leidelmeijer van WIJS Groningen;
- de dovencultuur en gebarentaal door Engelien Kester, mede-oprichter van Luhu, het eerste café in Nederland dat gerund wordt door doven en;
- de route van nieuwkomers naar een eigen bestaan via betaald werk als expat in de regio door Marije Michel en Seyit Gök van de Rijksuniversiteit Groningen.
Young professionals tijdens een van de workshops.
Walking dinner en een eigen Younglink-bingo
Je kan je voorstellen dat al die inspirerende praatjes wel voor een droge mond en een lege maag zorgden. Gelukkig hoefden de young professionals zich daar geen zorgen over te maken. Bij binnenkomst stonden zelfgemaakte brownies door Brownies&downieS en warme koffie en thee klaar. De rest van de avond werden prachtige cocktails en andere drankjes geschonken door het team van Boilermaker . Ook aan avondeten was gedacht: er was een heuse steenovenpizza van Woodovenpizza en de keuken van Stadslab serveerde (vega) hotdog en patat.
Onder het genot van een lekker hapje en drankje traden young professionals buiten hun bubbel aan de hand van onze zelfgemaakte bingokaart. Op deze kaart daagden we ze uit om op elkaar af te stappen en dingen te vragen zoals ‘Heb je een koop- of een huurwoning? Zoek iemand die het tegenovergestelde heeft’ of ‘Zoek iemand waarmee je (naar schatting) minstens 10 jaar in leeftijd verschilt’. Als je bingo had, deed je je kaart in een speciale doos. Aan het einde van de avond werd hier één kaart uitgehaald die -hoe raad je het- bingo had en met een mooie prijs naar huis ging: het boek ‘Sander en de brug’ van Sander Schimmelpenninck himself !
Young professionals onder het genot van een heerlijke cocktail, aan de slag met de bingokaart.
Bij een festival kunnen muziek en dans natuurlijk niet ontbreken. Halverwege de avond werd de zaal daarom opgeschud door de Dabke, een populaire dans uit landen als Libanon, Syrië en Palestina. Ahmad Abdulwahab van Bab Ad-Baar (NITE Groningen) leerde ons de dans op een enthousiaste manier. Na het inhoudelijke programma werd de avond afgesloten met muziek van coverband Hart Geruis .
Sfeerimpressie in bewegend beeld
Wil je het festival nog een keer (her)beleven? Bekijk dan de aftermovie hieronder, gemaakt door Tom Kellendonk van de Beeldkameraden .