Junior Beleidsmedewerker Energietransitie (3 fte)

Vooroplopen in de energietransitie in Nederland

Wil jij vooroplopen in de energietransitie in Nederland? In Groningen brengen we dit in de praktijk; het dichtdraaien van de Nederlandse gaskraan, windparken op zee en land, ruimte voor zonne-energie, bloeiende lokale energiecorporaties, nieuwe strategieën voor het elektriciteitsnet van de toekomst, innovatie op het gebied van o.a. de groene waterstof economie. Dit is een greep uit de onderwerpen waar wij als energieteam bij de provincie mee bezig zijn. Op dit moment zijn we ter uitbreiding van het team op zoek naar drie Junior Beleidsmedewerkers Energietransitie.

Onze Klimaatagenda is de uitwerking van Europese en nationale klimaatdoelstellingen in Groningen. Deze doelstellingen zijn gericht op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De klimaatagenda geeft een overzicht van wat wij als provincie doen om de doelen te behalen en is daarmee onze bijdrage aan het Nationaal Klimaatakkoord. Het energieteam werkt aan de doelstellingen van de tafels gebouwde omgeving, elektriciteit en industrie. Realisatie van vrijwel al onze doelstellingen moet vooral met en door onze samenwerkingspartners gerealiseerd worden. Bijvoorbeeld gemeenten, projectontwikkelaars, netwerkbedrijven, energiecooperaties, woningcorporaties, kennisinstellingen, inwoners en bedrijven. De provincie heeft hierbij vooral een kaderstellende en faciliterende rol. Te denken valt aan het verlenen van vergunningen voor wind- en zonneparken, maar bijvoorbeeld ook het met kennis en kunde ondersteunen van partijen in de warmtetransitie in de gebouwde omgeving of het voeren van meer regie op het gebied van regionale energie-infrastructuur ten behoeve van de verduurzaming van de industrie in de Eemsdelta.

Wat ga je doen?

Als junior beleidsmedewerker energietransitie ben je verantwoordelijk voor het inhoudelijk ondersteunen van de werkzaamheden van het team energie. Dat betekent bijvoorbeeld: meewerken in projecten van anderen, zelfstandig uitvoeren van een deelprojecten, (inhoudelijk) voorbereiden van overleggen en bijeenkomsten.

Naast dat wij verwachten dat jij het team inhoudelijk ondersteunt bij allerlei werkzaamheden, breng je kennis en ideeën met je mee en fungeer je als sparringpartner. Naarmate je in het dossier groeit, groeit je takenpakket met je mee.

"Anderhalf jaar geleden begon ik mijn werkzame leven bij het energieteam van de provincie Groningen, waar ik elke dag bijdraag aan een van de grootste en belangrijkste opgaven van onze tijd. De energietransitie heeft veel verschillende aspecten en die komen allemaal aan bod bij mijn werk; van zonne- en windenergie tot het elektriciteitsnet en van de warmtetransitie tot aan de waterstofeconomie. Binnen het team krijg je de ruimte om met verschillende projecten en aspecten van de energietransitie aan de slag te gaan, waardoor je veel leert en veel voor de verduurzaming van de provincie Groningen kunt betekenen!"

-- Sander, junior beleidsmedewerker energietransitie

Wat neem je mee?

 • Je beschikt over een HBO / WO werk- en denkniveau en hebt een (bijna) afgeronde opleiding die bij voorkeur gericht is op energietransitie. Ook starters die afkomstig zijn van opleidingen zoals milieukunde, planologie of bestuurskunde komen in aanmerking, maar aantoonbare affiniteit met energie is dan een vereiste.
 • Als je ervaring hebt met duurzame energieprojecten, ruimtelijke ordening, ontwikkelingstrajecten en beleidsvorming en/of omgevingsmanagement is dat een pré.
 • Je bent goed in staat om taakgericht vanuit de provincie te werken. Dit betekent o.a. dat je afspraken nakomt, of op tijd aan de bel trekt als dit niet lukt.  Rolbewustzijn en goede mondelinge én schriftelijke communicatievaardigheden zijn essentieel.
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend, zowel mondeling als in geschrift.
 • Je wilt graag leren en verwelkomt feedback (zowel geven als ontvangen).
 • Je bent een teamplayer die voor gezamenlijk succes gaat!

Dit bieden wij

De provincie Groningen is ambitieus en kan het beste haar ambities verwezenlijken als haar medewerkers gedreven en betrokken zijn en dat ook blijven. Zo werken we optimaal samen aan en mooie provincie. Ontdek wat wij jou te bieden hebben:

 • Een leuke, tijdelijke (starters-)functie voor de duur van 1 jaar met zicht op verlenging. In principe biedt deze functie vooralsnog geen uitzicht op vast, maar in overleg is ondertussen (intern en extern) verder solliciteren wel mogelijk.
 • Een werkweek van 32-40 uur per week, met de optie om 3,2 tot 4 uur per week ATV op te bouwen.
 • Je salaris is gebaseerd op een groeimodel; je ontvangt een bruto maandsalaris tussen de
 • € 2.735,21 en € 3.907,44 (functieschaal 9) op basis van een 40-urige werkweek waarbij je na een jaar ontwikkeling door kan groeien naar functieschaal 10. Het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring.
 • Individueel Keuze Budget van 22,37% bovenop je salaris;
 • Woon-werk vergoeding van 75% op je OV kosten.

Persoonlijke ontwikkeling vinden wij belangrijk. Daarom ontvang je een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- voor vijf jaren.

Informatie

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Teamleider Energietransitie Sophie Jongeneel, tel. 06-15068183 of L.S.Jongeneel@provinciegroningen.nl.Voor vragen over de procedure is Irene Wolters bereikbaar via i.r.wolters@provinciegroningen.nl 

Goed om te weten

Jouw sollicitatie met cv ontvangen wij graag uiterlijk woensdag 5 oktober 2022. Solliciteren kan via Werken bij provincie Groningen
Het sollicitatiegesprek staat gepland op woensdag 12 oktober en vindt plaats op het provinciehuis.

Voor deze functie heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. We vertellen je daar meer over na de selectieronde.