02 november 2022
Ik weet je wachtwoord met Daniël Verlaan: Een cyber wake-up call (en een portie realiteit)
Woensdag 2 november 2022 in de Puddingfabriek was allesbehalve een standaard netwerkborrel. Younglink had dit keer niet alleen jonge professionals uitgenodigd, maar gaf iedereen de kans om een +1 mee te nemen. Het resultaat? Een diverse club van in totaal 200 deelnemers, met verschillende leeftijden en achtergronden. Samen verzamelden ze zich voor een avond die hun digitale leven voorgoed zou veranderen – of in ieder geval hun wachtwoord. Met techjournalist Daniël Verlaan als gastspreker werd ‘Ik Weet Je Wachtwoord’ een event vol griezelige én verbluffende verhalen over de gevaren van het internet, maar ook met praktische tips om je online privacy te beschermen.
Het internet: Walhalla voor criminelen (en voor ons ook een beetje)
Daniël nam ons mee in de fascinerende, maar soms ook huiveringwekkende wereld van cybercriminaliteit. Met elk verhaal werd duidelijk dat het internet niet alleen een plek is waar je grappige kattenvideo's kijkt of schoenen shopt, maar ook een paradijs is voor criminelen die interesse hebben in jouw wachtwoord, e-mailadres of zelfs je bankrekening. Van hackers die inbreken op je accounts zonder dat je het doorhebt tot bedrijven die je gegevens achteloos lekken – je privacy is online geen vanzelfsprekendheid. En als je dacht dat alleen oma slachtoffer kon worden van phishing, think again.
Wie gebruikt overal hetzelfde wachtwoord?
Het moment dat Daniël vroeg wie in de zaal overal hetzelfde wachtwoord gebruikte, was… pijnlijk herkenbaar. Heel wat handen gingen de lucht in, gevolgd door wat ongemakkelijk gelach en blikken naar beneden. Geen zorgen, je bent niet de enige. Maar na het luisteren naar Daniëls verhalen over hoe makkelijk het is voor hackers om in te breken op je accounts, kregen de meesten toch wat spijt van die ‘123456’-wachtwoorden.
Gelukkig had Daniël ook oplossingen: gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor elk account (ja, echt elke) en overweeg een wachtwoordmanager. Die kunnen namelijk al die ingewikkelde wachtwoorden voor je onthouden, zodat jij dat niet hoeft te doen. Bonus: je bent meteen een stuk veiliger online.
Hoe bescherm je jezelf dan digitaal?
De tips van Daniël kwamen als geroepen, zeker na die schrikmomenten. Hier een paar adviezen die we meteen konden toepassen:
- Tweestapsverificatie (2FA) : Dat extra beveiligingslaagje is je nieuwe beste vriend. Zet ‘m aan op je belangrijke accounts en je bent meteen een stuk moeilijker te hacken.
- Gebruik een wachtwoordmanager : Dit is echt je ticket naar een veiliger online leven. Laat die tool maar lekker ingewikkelde wachtwoorden verzinnen en opslaan, terwijl jij je kunt focussen op belangrijkere dingen (zoals welke foto je gaat posten op Instagram).
- Deel niet alles online : We weten het, je reis naar Bali was fantastisch en dat wil je natuurlijk delen. Maar misschien even niet je boardingpass of exacte locatie, oké? Criminelen zitten niet stil en je privacy is je grootste goed. En post pas wanneer je weer thuis bent, anders weten ook de criminelen dat je huis onbewaakt achterblijft.
Ruimte voor vragen en verbazing
Natuurlijk was er ook ruimte om eigen vragen te stellen, en dat leverde interessante discussies op. Van 'Hoe groot is de kans dat iemand écht geïnteresseerd is in mijn saaie leven?' (spoiler: je zou verbaasd zijn) tot 'Wat moet ik doen als mijn gegevens al gelekt zijn?' Daniël deelde zijn kennis met geduld en een gezonde dosis humor. Het gesprek maakte duidelijk dat cyberveiligheid niet alleen een kwestie is van goed opletten, maar ook van bewust kiezen voor een veiliger online gedrag.
Netwerken in de Puddingfabriek: wachtwoorden veranderen met een drankje in de hand
Na de lezing was het tijd om na te praten en te netwerken, en dat ging gepaard met levendige gesprekken over alles wat er net besproken was. De Puddingfabriek bleek de perfecte setting te zijn voor een mix van gezelligheid en serieuze gesprekken over cybercriminaliteit. Onder het genot van een drankje werden wachtwoorden meteen aangepast en werden er wachtwoordmanagers gedownload (voor degenen die écht geïnspireerd waren).
Een boek als souvenir en waarschuwing
Alsof de avond nog niet leerzaam genoeg was, kregen alle deelnemers bij de uitgang een exemplaar van Daniëls boek ‘Ik Weet Je Wachtwoord’ mee. Een passende afsluiter die ons allemaal herinnerde aan het belang van digitale veiligheid. Met dit boek onder de arm verlieten we de Puddingfabriek niet alleen wijzer, maar ook met een tikkeltje paranoia – precies zoals het hoort na zo’n wake-up call.
Wil je de avond nog een keer (her)beleven? Bekijk dan de aftermovie hieronder!