Operatieassistent in opleiding (start maart 2023)

Afdeling

Operatieve Zorg Organisatie

Werkomgeving

Operatieassistent is een vak dat je het beste leert door theorie en praktijk te koppelen. Daarom bieden de 3 samenwerkende ziekenhuizen (OZG, MZH en UMCG) van Zorg voor het Noorden een werk-leertraject aan welke in principe full time (36 uur per week) wordt doorlopen. In de nieuwe beroepsroute wordt de tijdsduur losgelaten en ben jij klaar wanneer je alle EPA’s (Entrustable Professional Activities) hebt behaald. Gemiddeld is dat 2,5 jaar. De praktijk leer je in het ziekenhuis en het theoretische deel volg je bij het Wenckebach Instituut. Hoe de beroepsroute er precies uitziet kun je zien en lezen op www.zorgvoorhetnoorden.nl. Eén van de 3 noordelijke ziekenhuizen wordt je thuisbasis. We proberen daarbij rekening te houden met je woonplaats en het ziekenhuis van je voorkeur. Wij betalen vanaf dag 1 je opleiding en studiematerialen én je ontvangt salaris.

De opleiding
Tijdens je opleiding tot operatieassistent staat zelfsturing centraal. Aan de hand van EPA’s komen alle verschillende beroepsactiviteiten van laag- tot hoogcomplex aan de orde en worden getoetst. Jij bent in de lead en verantwoordelijk voor het plannen en organiseren van je persoonlijke leer- en ontwikkelroute. Vanzelfsprekend krijg je daarbij ondersteuning en begeleiding en word je optimaal gefaciliteerd om de opleiding succesvol te doorlopen.

Functiebeschrijving

Als operatieassistent ben jij de spil in het operatieve proces. We zorgen goed voor de patiënt maar hebben weinig direct contact. Je assisteert de behandelend chirurg en coördineert en regisseert het zorgproces rondom de patiënt. Zowel voor, tijdens als na de operatie. Dit doe je samen met het team, dat onderling de verschillende rollen verdeelt; omloop, instrumenteren of assisteren. Een goede samenwerking met het operatieteam is essentieel voor een optimaal verloop van een operatie. Daarom zijn helder communiceren, anticiperen en reflecteren onmisbare competenties voor een operatieassistent. Door de ontwikkelingen op technologisch, medisch en zorginhoudelijk gebied is het werk van een operatieassistent complexer geworden met meer verantwoordelijkheden. Dat vraagt een leergierige houding om beroepsinhoudelijke kennis, vaardigheden en technisch inzicht te kunnen blijven ontwikkelen en toepassen.

Wat vragen wij

Om de opleiding te halen en aan de slag te gaan als operatieassistent is het van belang dat je zelfstandig en proactief bent. Je weet je werk en studie te organiseren en durft te vragen, zodat jij de informatie en begeleiding krijgt die je nodig hebt. Als operatieassistent ben je geïnteresseerd in het menselijk lichaam en medische techniek. Je bent een kei in organiseren en plannen, dit doe je namelijk de hele dag door. Ook zijn stressbestendigheid en anticiperen belangrijke talenten. Een situatie van een patiënt kan snel veranderen. Jij houdt je hoofd koel, weet wat er moet gebeuren, wat jouw rol is en communiceert helder en duidelijk om snel zaken te organiseren.

Je vooropleiding
- een Havo diploma, bij voorkeur profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid, of;
- een afgeronde MBO niveau 4 opleiding, of;
- een CZO-diploma medewerker operatieve zorg.

Wat bieden wij

Heb je nog vragen over de functie of het werk-leertraject? Stuur een e-mail met je vraag naar Marlies Briedé: m.briede@mzh.nl
Gebruik bovenstaand e-mailadres niet voor het insturen van een sollicitatie, solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina.

Selectiedata
De selectiegesprekken vinden plaats in week 40. Je ontvangt na maandag 19 september 2022 zo snel mogelijk bericht na de eerste selectie. Onderdeel van de sollicitatieprocedure is een assessment. Deze vinden plaats in week 43, 44, 45 en 46. De uitslag volgt in week 48.
Ter afsluiting van de procedure volgt er nog een meeloopdag in één van de ziekenhuizen.

Meer informatie

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 12 september 2022. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Om praktische redenen verzamelen we de sollicitaties via de vacaturesite van het UMCG. Alle sollicitaties worden beoordeeld door een gezamenlijke selectiecommissie van OZG, UMCG en het Martini Ziekenhuis. Geef in je motivatiebrief het ziekenhuis van je voorkeur aan en vermeld in je CV duidelijk je complete vooropleiding en vakkenpakket.

Digitaal sollicitatieformulier