Technisch datamanager research data

Afdeling

Medische Oncologie

Werkomgeving

Op de afdeling Medische Oncologie van het UMC Groningen wordt oncologische patiëntenzorg gecombineerd met preklinisch en fundamenteel onderzoek naar de biologie en behandeling van kanker. De onderzoeksgroep van Rudolf Fehrmann richt zich op bioinformatica/computationele biologie/machine learning met big data in de context van kanker. Het doel is om genetische veranderingen, genen en biologische routes van drijvende krachten te identificeren die relevant zijn voor het pathofysiologische gedrag en de behandelingsreactie van tumoren.

Er is een sterke samenwerking met de onderzoeksgroep van prof.dr. M.A. Swertz, hoofd van het Genomics Coordination Center. Het Genomics Coordination Center (GCC), is de science data hub van het UMC Groningen en valt onder de afdeling Genetica. Zij houden zich bezig met grootschalige cohorten van gezonde en zieke mensen. Met de nieuwe bio/informatica technieken worden terabytes aan data gegenereerd en ongekende mogelijkheden gerealiseerd voor het begrijpen van ziekte en gezondheid. In het bijzonder werken we voor genetisch onderzoek, zeldzame ziekten, grote internationale cohort studies en elektronenmicroscopie. Met meer dan 40 collega’s bij het GCC en veel (inter)nationale samenwerkingspartners werken zij aan open source software, slimme methoden en gave visualisaties om deze waardevolle en vaak gevoelige data vindbaar, deelbaar, herbruikbaar en vooral interpreteerbaar te maken (FAIR data). Zo dragen zij bij aan het versnellen van onderzoek, het verbeteren van de patiëntenzorg en gezond ouder worden.

Functiebeschrijving

Als technisch datamanager dek je een belangrijk deel van de data handling en structurering af en als je het leuk vindt kun je veel aan het werk met klanten en gebruikers. Maar ook visualisaties of instructie workshops behoren tot de mogelijkheden. Onze gebruikers zijn mensen die actief zijn in het onderzoek, dit loopt van jonge onderzoekers tot hele biobanken en van dokters dichtbij tot grote internationale consortia. Je helpt onderzoekers zelf slim met data om te gaan, je helpt ons om onze interne processen te verbeteren (hoe gaan we goed met data om), met het waarborgen van security en privacy, nadenken over data lifecycles, performance, storage, het bouwen van scripts (of zelfs user interfaces) die de data handling kwalitatief, herhaalbaar en beheersbaar maken en ga zo maar door. Je werkt samen met de programmeurs van MOLGENIS, de bio-informatici op onze grote rekenclusters, wetenschappelijk onderzoekers en collega’s uit de zorg. Er is veel ruimte voor goede ideeën van iemand met het data-hart op de goede plaats.

Wat vragen wij

- HBO of WO werk en denkniveau.
- Je hebt ervaring met modelleren, beheren en bewerken van databases en databestanden; kennis van SQL, ETL, wat Excel-magie en één van de scripttalen Javascript, R of Python.
- Je schrikt niet van direct klantcontact, je denkt graag creatief mee, bent initiatiefrijk, proactief en hebt oog voor samenwerking en service.
- Je hebt eerder (mee)gewerkt aan de ontwikkeling van databases of IT infrastructuur.
- Je spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.
- Je vindt het geen probleem om zp nu en dan eens te reizen in Nederland (en als je het leuk vindt ook in EU).
- Je hoeft niet per se Groningen als standplaats te hebben, we kunnen praten over allerlei constructies want veel van onze gebruikers zitten buiten Groningen.

We vinden het extra mooi als je:
- Ervaring hebt met ‘FAIR’ principes, data stewardship, ontologieën, semantic web of kennis van privacy en security aspecten van (mensgebonden) onderzoeksdata.
- HTML websites of simpele user interfaces kunt bouwen, want dan kun je mooie visualisaties of rapportages maken om de data te helpen begrijpen.
- Ervaring hebt in wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame ziekten, genetica, biobanken, cohort gebaseerd onderzoek, genetica of electronenmicroscopie.
- Het leuk vindt om on-site trainingen, Youtube webinars of blog postings te maken over ons werk.
- Affiniteit hebt met DevOps methoden en technieken, we gebruiken nu Linux en Docker.
- Kennis hebt van DMBOK principes.

Wat bieden wij

Een arbeidsovereenkomst als technisch datamanager (0.6-1.0 fte) in een boeiende, jonge omgeving en met ruimte om veel nieuwe kennis op te doen, eerst voor één jaar, met uitzicht op verlenging met 2 jaar. Het salaris bedraagt maximaal € 4.200,- bruto per maand (schaal 9) afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag, 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met:
- prof.dr. Morris Swertz, hoofd Genomics Coordination Center, e-mailadres: m.a.swertz@umcg.nl
- Luuk Dijkhuis, teamleider datamanagement team, e-mailadres: l.j.dijkhuis@umcg.nl
- dr. Rudolf Fehrmann, bioinformaticus en medisch oncoloog, e-mailadres: r.s.n.fehrmann@umcg.nl
E-mailadressen niet gebruiken om te solliciteren.

Meer informatie

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 7 februari 2021. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier