NVWA

Inspecteur Medewerker Toezicht Voedselveiligheid en Dierenwelzijn

Functie omschrijving

Wist je dat Nederland in Europa de grootste exporteur van vleesproducten en levende dieren is? Juist daarom gelden er veel regels om het dierenwelzijn, de diergezondheid en de voedselveiligheid te kunnen garanderen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of ondernemers zich hieraan houden. Als Inspecteur Medewerker Toezicht (IMT-er) Voedselveiligheid en Dierenwelzijn draag jij bij aan de keuring van het werk van Nederlandse slachterijen, en zorg je voor een voedselketen waar voedselveiligheid en dierenwelzijn voorop staan.

“Wat ik het mooie vind aan het werk? Dat ik met bevlogen en betrokken mensen werk. En dat er correctieve, preventieve acties ingezet worden. Zo worden processen verbeterd waar nodig. De impact van het werk is echt heel groot. Bij onze toezichtstijl past een proactieve, ondernemende én stimulerende houding waar dat kan. De NVWA is disciplinerend waar dat moet.” Aldus Remy, IMT-er bij de NVWA.

De NVWA is binnen heel Nederland op zoek naar versterking om ons toezicht te kunnen intensiveren. Als Inspecteur Medewerker Toezicht (IMT-er) kom jij te werken binnen de nieuwe afdeling Pluimvee binnen de directie Keuren. Vanuit jouw standplaats ga je aan de slag binnen één van de teams van deze afdeling, die doorgaans bestaan uit ongeveer 20-25 toezichthoudend dierenartsen en IMT-ers. Welk team dat precies wordt, bepalen we samen en is afhankelijk van je woonplaats. Samen met jouw collega’s zie jij erop toe dat het werk in de Nederlandse pluimveeslachthuizen volgens de Nederlandse wet- en regelgeving plaatsvindt.

Wat ga je doen?
Als IMT-er voer je inspecties uit bij pluimveeslachterijen, uitsnijderijen en primaire pluimveebedrijven en rapporteer je jouw bevindingen. Werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit:

  • Het uitvoeren van ante- en post mortem keuringen op pluimveeslachthuizen.
  • Cameratoezicht op het levende deel in slachthuizen.
  • Inspecties op uitsnijderijen.
  • Controle op reiniging en ontsmetting van veevervoermiddelen.
  • Het nemen van steekproeven.
  • Het uitvoeren van controles ten behoeve van exportcertificering van vlees(producten).

Daarbij durf je handhavend op te treden en zorg je ervoor dat eventuele problemen effectief worden geconstateerd en opgelost. Mocht het nodig zijn, schrijft je overtredingen op in een rapport van bevindingen. Als IMT-er help je op deze manier de bedrijven in de voedselketen bij het bewaken van de voedselveiligheid en dierenwelzijn.

Je taken voer je uit in samenwerking met en onder verantwoordelijkheid van een toezichthoudend dierenarts van de NVWA, maar tegelijkertijd zal je ook vaak zelfstandig optreden. Daarbij weet je een goede balans te vinden tussen het zoeken van afstemming en een zelfstandige invulling van je rol. Daarnaast overleg je regelmatig met je team om te kijken of bepaalde processen kunnen worden verbeterd of bespreek je waar nog nadrukkelijker de focus op kan worden gelegd. Zo draag je bij aan de kracht van het team en zorg je voor een uniform werkproces.

Lijkt het werk van een IMT-er jou heel interessant, maar heb je nog geen ervaring met dit werk? Geen punt. Je start bij ons namelijk met een uitgebreid opleidings- en inwerkprogramma van zes maanden tot negen maanden. Zo krijg jij alle tools en kennis om je werk zo goed mogelijk uit te voeren. En het mooiste is dat jij vanaf dag één dat je bij ons in opleiding bent, gewoon betaald wordt. Je start daarbij in een aanloopschaal (schaal 8) en gaat bij afronding van de opleiding en goed functioneren omhoog naar schaal 9.

Ben jij een van onze nieuwe IMT-ers? Dan nodigen we je van harte uit te solliciteren vóór de sluitingsdatum van deze vacature!

Het sollicitatieproces

  • De sollicitatiegesprekken zullen plaats vinden in week 25 en 26.
  • Een meeloopdag is onderdeel van het sollicitatieproces. Deze wordt zo veel mogelijk gepland in week 27 of 28. Tijdens de meeloopdag kun je een goede indruk krijgen van de werkzaamheden en leer je direct je nieuwe collega’s kennen.
  • Een assessment kan onderdeel zijn van de procedure en vindt ook plaats tussen week 27 en 28.
  • Na assessment en meeloopdag volgt nog een laatste evaluatiegesprek tussen jou en je beoogd teamleider. Hierna wordt door de selectiecommissie de definitieve keuze gemaakt.
  • Het arbeidsvoorwaardengesprek vindt zoveel mogelijk plaats tussen week 29 en 30.
  • Word jij aangenomen? Dan start je op 9 oktober 2023 samen met de rest van jouw groep met ons opleidingsprogramma. Welkom bij de NVWA!

Bekijk je deze vacature via een jobboard? Ga dan voor meer informatie over de sluitingsdatum en contactpersonen naar: Werken voor Nederland of klik op de link van de werkgever.

Functie-eisen

Om in aanmerking te komen voor de functie van Inspecteur Medewerker Toezicht Voedselveiligheid en Dierenwelzijn weet je in stressvolle situaties het hoofd koel te houden. Je beschikt over overtuigingskracht en wilt jezelf blijven ontwikkelen. Hoofd- en bijzaken kan je goed scheiden en je bent bereid zelf snel beslissingen te nemen als dat nodig is. Je werkt accuraat, kan goed samenwerken en bent communicatief sterk. Je staat stevig in je schoenen en treedt standvastig op namens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Daarnaast zien wij graag het volgende:

  • Je beschikt over (aantoonbaar) HBO werk- en denkniveau en hebt minimaal een afgeronde MBO 4 opleiding met een agrarische of voedingsmiddelen technologische achtergrond.
  • Enkele jaren ervaring binnen de agrarische of veterinaire sector is een pré.
  • Je kunt je schriftelijk en mondeling goed uitdrukken op niveau NT2 II B2.
  • Je bent in het bezit van een rijbewijs B.
  • Je bent bereid om afwisselende werktijden te werken.

Competenties:

  • Oordeelsvorming
  • Overtuigingskracht
  • Stressbestendigheid
  • Accuraat werken

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3119,- tot €4374,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Waar kom je te werken?
De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

  • Een inwerkprogramma dat past bij jouw functie.
  • Een baan met een grote maatschappelijke impact, waar je echt het verschil kunt maken op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn.
  • Ruime opleidings- en/of coaching mogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
  • Werktelefoon en -laptop.
  • Een lease-auto voor de uitvoering van je functie. Indien gewenst kun je deze (o.v.v. bijtelling) ook privé gebruiken.

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

  • Als startend Inspecteur Medewerker Toezicht Voedselveiligheid en Dierenwelzijn begin je bij de NVWA met een intensief opleidingsprogramma. We hechten veel waarde aan de kwaliteit van dit opleidings- en inwerkprogramma en vinden het belangrijk dat je tijdens je opleiding gezien en gewaardeerd wordt.
  • Gedurende het opleidingsprogramma ontvang je een salaris in aanloopschaal 8.
  • De sollicitaties worden volgens geldende afspraken in beschouwing genomen, waaronder de CAO Rijk- en NVP-sollicitatiecode.
  • Voor werken bij de NVWA is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.
  • Betreft het een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en heb je (nog) geen vast dienstverband als rijksambtenaar, dan start je (in beginsel), ter beoordeling van je geschiktheid, met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.
  • Geef duidelijk in je curriculum vitae aan dat je aan de gevraagde opleidingseisen voldoet.
  • De selectiecommissie kan referenties inwinnen, maar zal dit altijd vooraf met jou afstemmen.
  • Een online screening via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, kan onderdeel zijn van het selectieproces.
  • • Een competentietest en/of een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
  • Een uitgebreide screening A of B door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), kan een vereiste zijn voor een aantal functies bij de NVWA (o.a. bij de IOD).

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

We vinden het in Nederland heel normaal dat de producten die we gebruiken en alles wat wij eten veilig is. Dat dieren goed worden behandeld, ook als ze voor de slacht bestemd zijn. Groente en fruit willen we gedachteloos kunnen consumeren en ook andere producten zijn ‘natuurlijk’ in orde. We willen onbekommerd in de natuur kunnen wandelen en speelgoed voor onze kinderen kopen zonder achterdocht. Als consumenten vertrouwen we daar gewoon op, we nemen het als vanzelfsprekend.

Maar we vergeten soms dat bedrijven dagelijks hard werken aan die hoge standaard. Dat het voor ondernemers een hele toer is om aan alle geldende wet- en regelgeving te voldoen. We vergeten ook dat de overheid daarop toe ziet. Want veiligheid klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet.

Wat is de NVWA?
De medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werken dagelijks hard om die standaard te behouden. In gesprek met ondernemers in de horeca, de slachterijen, de plantenteelt en met andere producenten ziet de NVWA toe op de voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid en het welzijn van dieren, natuur en milieu. Met (inter)nationale wet- en regelgeving in de hand. We gaan uit van vertrouwen, maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, treden we stevig op. In het belang van de samenleving.

Wat doet de NVWA?
Het werkterrein van de NVWA is breed. Daarom kijken wij scherp waar de grootste risico’s zitten en waar toezicht het hardst nodig is. Zodat we consumenten en anderen tijdig kunnen informeren. Met inspecties, laboratorium- en opsporingsonderzoeken en communicatie stimuleren we ondernemers zich aan de regels te houden. Zij moeten hun zaken goed op orde hebben, zodat gezondheid, veiligheid en kwaliteit voor mens, dier en natuur voortdurend verzekerd is.
Om import en export mogelijk te maken, voeren we ook keuringen uit. Bedrijven die zich aan de wettelijke bepalingen houden, kunnen hun producten en dieren veilig in de handel brengen. Want met een goede naleving van de wetten en regels versterken zij zowel het vertrouwen in hun eigen producten, als de handelspositie van Nederland.

Waar staat de NVWA voor?
De NVWA staat voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. De Rijksoverheid streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever. Dat maakt het werk waardevol en uitdagend.

De NVWA is een agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat uit vier directies: Handhaven, Keuren, Strategie en Interne Organisatie.

Keuren/V&I/Pluimvee

De directie Keuren keurt en certificeert levende dieren, levende producten en vlees. Dieren gezond houden is van groot belang. Nederland is in Europa de grootste exporteur van levende dieren. Ondernemers moeten daarom aan regels voldoen. Onze mensen van de divisie Keuren zien toe op het naleven van deze regels. We controleren de naleving op het vlak van voedselveiligheid (vlees en vleesproducten), diergezondheid en dierenwelzijn. Het slachten van dieren is bijvoorbeeld aan regels gebonden. Dieren moeten voorafgaand aan de slacht goed gehuisvest, verzorgd en adequaat bedwelmd worden. Onze medewerkers inspecteren de naleving van deze welzijnsregels. Bovendien zien we toe op de naleving van de voorschriften zoals die gelden voor import (met uitzondering van fytosanitaire regelgeving).

De afdeling Pluimvee bestaat uit 6 teams, verdeeld over Nederland. Deze teams bestaan gemiddeld uit ongeveer 20-25 personen en bevatten vaak een mix van dierenartsen en IMT-ers. De teams dragen zorg voor de uitvoering van het toezicht in Nederlandse pluimveeslachthuizen.
Op dit moment is de afdeling nog volop in ontwikkeling. Samen bouwen we aan nieuwe sterke teams waar iedereen zich thuis voelt en zijn steentje kan bijdragen. We hechten veel waarde aan intrinsieke motivatie en ontwikkeling. We praten veel met elkaar en proberen altijd samen tot oplossingen te komen. De werksfeer onderling is informeel. De samenwerkingen met de sector zijn formelere relaties die we zorgvuldig opbouwen en waar we ten alle tijden respectvol mee omgaan. Maar daarbij verliezen wij niet ons doel uit het oog: het welzijn van het dier bewaken en de voedselveiligheid voor de consument waarborgen. De collega’s waarmee je gaat samenwerken hebben een sterk moreel kompas en streven er altijd naar die te volgen.


Reageer op deze vacature