Belastingdienst

Business Analist

Functie omschrijving

Jij kan uitdagende vraagstukken oplossen dankzij het leveren van herkenbare IT-oplossingen. Als business analist bij de Belastingdienst in Apeldoorn weet je precies waar behoefte aan is en welke IT-kansen er zijn.

Dit doe je bij de Belastingdienst

Jij zorgt voor de architectuur, ontwikkeling, bouw, tests, integratie, documentatie én inzet van apps binnen de keten Vennootschapsbelasting en Dividendbelasting. Natuurlijk doe je dat niet alleen. Je doet het Samen met andere vakgenoten vanuit de afdeling Integratie Business Services (IBS). En dat in een Agile omgeving volgens de SAFe-methodiek. 

Doordat je precies weet waaraan de business behoefte heeft draag je bij aan de beste oplossingen voor onze proces- en organisatievraagstukken. Met jouw expertise werk je mee aan de vernieuwing van onze systemen waardoor we nu én in de toekomst blijven voldoen aan alle eisen en verwachtingen.

Een bijzondere baan, omdat....

 • het vaststellen van requirements-, business- en informatieanalyses en het ontwerpen van proces- en gegevensmodellen dagelijkse kost is.
 • de mogelijkheden van techniek, wetgeving en bedrijfsvoering dankzij jou verwerkt worden.
 • je ervoor zorgt dat de realisatie en invoering van specificaties en ontwerpen goed worden ontvangen.
 • dit een grote en uitdagende omgeving is waarin kansen voor het oprapen liggen.
 • Onze inkomsten jaarlijks meer dan € 40 miljard zijn.

Dit zegt een collega 

“Als keten Vennootschapsbelasting & Dividendbelasting staan we voor vernieuwing in de digitale
ondersteuning van de Belastingdienst. Als Business analist/procesontwerper kun jij ons helpen bij het moderniseren en het realiseren van (aangepaste) processen en systemen voor nieuwe wetgeving.” Ferry, teamleider bij de Belastingdienst.

Functie-eisen

 • Je hebt hbo-werk- en -denkniveau.
 • Je hebt minimaal 5 jaar werkervaring als business analist of procesontwerper.
 • Je hebt kennis van methoden en technieken voor procesontwerp met behulp van de Agile-werkwijze.
 • Je bent bekend met Agile en het liefst ook met toepassing van de scrum- en/of SAFe-methodiek.
 • Je hebt kennis van procesmodellering (BPMN) of bent bereid om je hier verder in te verdiepen.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met Jira, COnfluence, BiZZdesign, Enterprise Architect (BES) of wil dit aanleren.

Competenties

 • analyseren
 • initiatief
 • netwerken
 • plannen en organiseren 

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4214,- tot €6227,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast salaris ontvang je ook een individueel keuzebudget (IKB). Jouw IKB bestaat uit geld (IKB-budget) en tijd (IKB-uren). Het IKB geeft je de mogelijkheid om naar eigen keuze een deel van je IKB-budget te laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Én je hebt de mogelijkheid om je IKB-budget deels om te zetten in verlof of andersom. Ook kun je het IKB-budget besteden aan een fiscaal-vriendelijk doel, zoals bijvoorbeeld een fiets, bedrijfsfitness of vakliteratuur. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer studiefaciliteiten, ouderschapsverlof en een vergoeding woon-werkverkeer. Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn en we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen arbeidsovereenkomst of wordt de arbeidsovereenkomst na uiterlijk 3 maanden beëindigd wanneer duidelijk is dat geen VOG overgelegd kan worden.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

 • Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
 • Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen. 

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment. 

Belastingdienst

Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op: https://over-ons.belastingdienst.nl/

Directie Informatievoorziening/IBS

De directie Informatievoorziening is hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst. Met ruim 3.000 collega’s zorgen we dat Nederland kan rekenen op betrouwbare informatievoorzieningen en ICT-systemen. Heel Nederland? Ja, onze ‘klanten’ zijn niet alleen Belastingdienstmedewerkers, maar ook 8.600 grote ondernemers, 2,2 miljoen mkb-ondernemers en 8,5 miljoen burgers. En wist je dat wij werken volgens een agile-mindset? Open, transparant en gericht op leren en kennis delen. Door de toepassing van een DevOps-werkwijze en ons aanbod van geautomatiseerde technieken kunnen de systemen van de Belastingdienst dagelijks miljoenen data en euro’s verwerken.

Bij ons werk je in een moderne tech-organisatie met ménsen als kloppend hart. Of je nu als engineer of in een andere rol bijdraagt aan effectieve ICT; jouw inzet doet ertoe. Net als jouw ontwikkeling, waarin wij graag investeren. En jouw ideeën, waar we graag naar luisteren. Ook is er volop ruimte om samen te innoveren met externe partijen. Niet alleen om te moderniseren, maar vooral om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die passen bij de belevingswereld van burgers, bedrijven en collega’s.


Reageer op deze vacature