Strategisch Adviseur Drinkwater

WLN is water in de breedste zin van het woord. WLN is sinds decennia een hoogwaardig centrum voor waterkwaliteit en watertechnologie, waar onderzoek en praktijk samenkomen. WLN heeft biologische, chemische en technologische expertise in huis, een vruchtbare combinatie die resulteert in een breed dienstenpakket op het gebied van waterkwaliteitsmonitoring, waterkwaliteitsbeheer en waterbehandeling.
Hierbij is de maatschappelijke relevantie van water en het voorop lopen in nieuwe ontwikkelingen WLN op het lijf geschreven. WLN is klein genoeg om elkaar goed te leren kennen en groot genoeg om een bepalende speler te zijn op haar vakgebied in de noordelijke helft van Nederland.

De belangrijkste klanten van WLN zijn de drinkwaterbedrijven van Groningen en Drenthe, voor wie WLN het waterkwaliteitsgeweten is. Daarnaast heeft WLN veel klanten binnen de overheid en de industrie in
Noord-Nederland, waar WLN een grote verscheidenheid aan waterkwaliteitsanalyses en water technologisch advies voor uitvoert.

Ben jij degene die de belangen van de drinkwatersector goed aanvoelt en daarover op strategisch niveau mee wil denken én het gezicht is van WLN bij Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater?

Solliciteer dan naar de functie van

Strategisch Adviseur Drinkwater (32 tot 40 uur per week)

Hoe ziet de organisatie en functie eruit?

WLN bestaat uit de afdelingen Technologie en Advies, het Laboratorium en Bedrijfsvoering & Informatiemanagement. De drie managers van de genoemde afdelingen vormen samen met de directeur het Managementteam.
Als Strategische Adviseur drinkwater kom je te werken op de afdeling Technologie en Advies, een dynamische omgeving met 21 collega’s. De afdeling draagt zorg voor de kwaliteitsbewaking, advisering en het uitvoeren van technologisch onderzoek. Technologie en Advies doet dit voor de drinkwaterproductie van de twee moederbedrijven, WMD Drinkwater, Waterbedrijf Groningen en hun industriewaterdochters. Andere opdrachtgevers zijn gemeentes, waterschappen en bedrijven uit de industriële sector.
De interactie met het laboratorium van WLN is intensief, waardoor analyses van waterkwaliteit snel kunnen worden geduid en tot een passend advies leiden. Er is aandacht voor vernieuwing, innovatie en technologische ontwikkeling in de waterzuivering. Door de ruime kennis en ervaring die aanwezig is bij de afdeling en via de nauwe banden met hogescholen, universiteiten en kennisinstellingen vinden we de beste oplossing voor de watervraagstukken.
De Strategisch Adviseur Drinkwater adviseert (gevraagd en ongevraagd) de drinkwaterpartners van WLN over strategische vraagstukken, leidt projecten en borgt de kwaliteit van het advieswerk bij WLN op het gebied van (drink)waterzuivering.
Binnen de afdeling ben je “de spin in het web” als het gaat om kennis en innovatie, beheer van het relatienetwerk en de externe profilering van WLN richting de moederbedrijven WMD Drinkwater en Waterbedrijf Groningen. Voor deze twee waterbedrijven (ook aandeelhouders van WLN) ben je de ‘thrusted advisor’. Je ziet kansen en zet deze om in kennis en onderzoek, studies of projecten.

Wat breng je mee?

Voor deze functie zoekt WLN een Strategisch Adviseur op academisch werk- en denkniveau met een relevante vooropleiding. Je beschikt over ten minste 7 jaar aantoonbare ervaring in een soortgelijke functie met een breed netwerk binnen de waterbedrijven, kennispartners- en instituten in (Noord) Nederland.
Verder wordt van je verwacht dat je:

 • Het relatiemanagement voert van, de voor WLN belangrijke opdrachtgevers Waterbedrijf Groningen en WMD Drinkwater.
 • WLN of WMD Drinkwater en Waterbedrijf Groningen vertegenwoordigd in relevante drinkwatercontactgroepen.
 • Vanuit eigenaarschap en als voorzitter, leidinggeeft aan projecten van strategische aard (waterkwaliteit, watertechnologie en watertransitie).
 • De drinkwaterpartners op een diplomatieke manier weet te overtuigen van noodzakelijke en duurzame innovaties en hun meerjarig investerings- en onderzoeksopgave weet te vertalen naar (jaar)opdrachten en projecten voor WLN. Hiervoor werk je nauw samen met de strategisch adviseurs ‘Laboratorium van de Toekomst’ en ‘Waterketen’ van WLN.
 • Alert bent op de impact van nieuwe wetgeving relevant voor de drinkwaterbedrijven en daarover adviseert.
 • Alert bent op ontwikkelingen in de drinkwatermarkt en deze vertaalt naar nieuwe opdrachten of onderzoek.
 • Een mentor en vraagbaak bent voor collega’s op jouw kennisgebied.
 • De Nederlandse taal goed beheerst, je bent mondeling communicatief vaardig en kunt dit ook omzetten op schrift.
 • Beschikt over een helicopterview en je bent analytisch ingesteld om complexe en strategische vraagstukken het hoofd te kunnen bieden.
 • Besluitvaardig bent en resultaatgericht.
 • Goed kunt samenwerken, verbinden en je kunt je goed inleven in de ander.
 • In het bezit bent van een rijbewijs.

Wat heeft WLN jou te bieden?

Een contract voor de duur van een jaar en bij een wederzijdse klik na een jaar, een vast contract. De functie is ingedeeld in schaal L van de WWb-loonlijn. Dit betekent minimaal € 4.443,00 en maximaal € 6.194,00 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (40 uur per week). Gedeeltelijk vanuit huis werken behoort tot de mogelijkheden. Als Strategisch Adviseur Drinkwater kun je gebruik maken van de bedrijfsregeling voor een leaseauto.

Behalve je salaris en vakantiegeld, ontvang je nog een flexibel arbeidsvoorwaardenbudget (het FAB), waarbij je ruim 14% extra ontvangt op je bruto maandsalaris (een gedeelte hiervan mag je inruilen voor verlof). Je neemt deel aan de collectieve pensioenregeling bij het ABP.

WLN vindt het erg belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en bij blijven in hun vakgebied. WLN biedt om deze redenen medewerkers voldoende mogelijkheden tot het volgen van een opleiding of cursus. Tevens beschikt elke medewerker over een eigen Employability Budget voor zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.
Naast het reguliere verlof, ontvangt elke medewerker jaarlijks extra verlofuren om de werk- en privébalans in evenwicht te houden, deze verlofuren kennen geen vervaldatum.
De locatie van WLN is goed bereikbaar en beschikt over voldoende parkeergelegenheid.

WLN is partner van VEI (Vitens Evides International). VEI heeft als doel overal ter wereld mensen te voorzien van goede drinkwatervoorzieningen. Je kunt je opgeven voor een VEI missie indien jouw kennis en ervaring is gewenst voor een project in het buitenland ter ondersteuning van een lokaal waterbedrijf.

Interesse?

Stuur vóór 6 november 2023 je schriftelijke motivatie en curriculum vitae naar onder vermelding van vacaturenummer 10-2023.
Indien je inhoudelijke vragen hebt over de functie, kun je contact opnemen met Norbert Veldkamp, Manager van de afdeling T&A (06 55766887).

Indien je vragen hebt over de sollicitatieprocedure, kun je contact opnemen met Ingrid Oppers,
HR-adviseur (06 2520 7433).

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern vacant gesteld.