Business Intelligence Analist

WLN is water in de breedste zin van het woord. Begonnen als drinkwaterlaboratorium, heeft WLN zich afgelopen decennia ontwikkeld tot een hoogwaardig centrum voor waterkwaliteit en watertechnologie, waar onderzoek en praktijk samenkomen. WLN heeft biologische, chemische en technologische expertise in huis, een unieke combinatie die resulteert in een breed dienstenpakket op het gebied van waterkwaliteitsmonitoring, waterkwaliteitsbeheer en waterbehandeling.
Hierbij is de maatschappelijke relevantie van water en het voorop lopen in nieuwe ontwikkelingen WLN op het lijf geschreven. WLN is klein genoeg om elkaar goed te leren kennen en groot genoeg om een bepalende speler te zijn op haar vakgebied in de noordelijke helft van Nederland.

De belangrijkste klanten van WLN zijn de drinkwaterbedrijven van Groningen en Drenthe, voor wie WLN het waterkwaliteitsgeweten is. Daarnaast heeft WLN veel klanten binnen de overheid en de industrie in Noord-Nederland, waar WLN een grote verscheidenheid aan waterkwaliteitsanalyses en water technologisch advies voor uitvoert.

WLN, gevestigd te Glimmen is op zoek naar een

BUSINESS INTELLIGENCE ANALIST
32-40 UUR PER WEEK

Ben jij van nature nieuwsgierig naar wat de getallen betekenen en weet je dit om te zetten naar waardevolle informatie voor de business? Is samenwerken met domeineigenaren in dit geval watertechnologen, een tweede natuur voor jou? Kom dan de technologen ondersteunen bij WLN.

In welk team kom je terecht en waar ga je aan werken?

De functie Business Intelligence Analist is een nieuwe functie binnen de afdeling Technologie, Waterkwaliteit en Advies (TWA) waar jij komt te werken. Een dynamische omgeving met 20 medewerkers. De medewerkers van de afdeling TWA dragen zorg voor de waterkwaliteitsbewaking en advisering van de bedrijfsvoering van de twee drinkwaterbedrijven: drinkwaterbedrijf WMD en Waterbedrijf Groningen, hun industriewater dochters en andere opdrachtgevers. De interactie met het laboratorium van WLN is intensief, waardoor verbeteringen snel op waarde kunnen worden geschat. WLN voert het onderzoeksprogramma uit van de twee drinkwaterbedrijven en hun industriewater dochters: er is dus veel aandacht voor vernieuwing, innovatie en technologische ontwikkeling in de waterzuivering. Door de ruime kennis en ervaring die aanwezig is op de afdeling TWA en via de nauwe banden met hogescholen, universiteiten en kennisinstellingen vinden de medewerkers van WLN de beste oplossing voor hun klanten. WLN is er van overtuigd meer informatie uit de data van WLN en haar partners te kunnen halen met slimme data-analysetechnieken. Vanuit een Datawarehouse kunnen zowel procesdata als laboratoriumgegevens geraadpleegd worden. Dat vormt tezamen met externe databronnen de basis voor analyses.

Als Business Intelligence Analist bij WLN weet je betekenis te geven aan data uit de drinkwaterproductie en/of industriewaterproductie. Je bent in staat om een (strategische) vraag vanuit de business te vertalen naar een (tactische) databehoefte, databewerking, software ondersteuning en/of modelaanpak om tot passende antwoorden te kunnen komen.

Op basis van je analyse draag je bij aan projecten waarin verbeteringen via data worden gerealiseerd. Dit kan variëren van het ontwikkelen van tools ter ondersteuning van repeterende werkzaamheden, het ontsluiten van databronnen of het ontwikkelen van modelmatige voorspellingen waarmee effectief gestuurd kan worden. Van databron tot eindproduct werk je mee aan het proces om samen met de business wegen te definiëren voor optimalisaties.

Er wordt op projectmatige wijze gewerkt bij de afdeling TWA. Je vervult verschillende rollen in de projecten, variërend van specialist, projectmedewerker tot projectleider. Het doel van elk project is de watervoorziening te verbeteren vanuit de beschikbare data. Je geeft suggesties voor een wijze van data verzamelen om de data-analyses te verbeteren. Tevens draag je bij aan een verdere automatisering en verbetering van datapresentatie. Je eigen domeinkennis houd je op peil via samenwerking met diverse vakgenoten in- en buiten de sector.

Wat breng je mee?

Een afgeronde hbo-opleiding in een bèta richting en;

 • Je beschikt over een uitstekend analytisch vermogen.
 • Je werkt graag samen met je collega’s uit andere domeinen.
 • Je kunt met wiskundige tools aanvullende informatie uit data van drinkwater- en/of industriewatervoorziening genereren.
 • Je hebt ervaring met datavalidatie- en databewerkingstechnieken om verschillende datasets te kunnen combineren voor data-analyse.
 • Je draagt bij aan het ontwikkelen van modellen en de implementatie daarvan om te kunnen sturen op basis van voorspellingen.
 • Je definieert samen met de business wegen voor optimalisaties.
 • Je vindt het leuk om te pionieren op je vakgebied en weet mensen te overtuigen van de voordelen van BI/data science.
 • Je hebt ervaring met Tableau en/of Power BI.
 • Je hebt programmeerervaring in Python en SQL.
 • Ervaring met machine learning is een pré
 • Affiniteit met data engineering is een pré.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling.
 • Je bent nieuwsgierig, initiatiefrijk en durft lef te tonen.

Wat heeft WLN jou te bieden?

Een contract van een jaar met kans op verlenging voor onbepaalde tijd. De functie is voorlopig ingedeeld in schaal I van de WWb-loonlijn. Na een jaar zal de functie definitief ingedeeld worden. Dit betekent een minimumsalaris (schaal I) van € 2.893,00 en een maximumsalaris van
€ 4.103,00 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (40 uur per week). Naast je salaris en vakantiegeld ontvang je een flexibel arbeidsvoorwaardenbudget (het FAB), waarbij je ruim 14% extra ontvangt op je bruto maandsalaris (een gedeelte hiervan mag je inruilen voor verlof).

Als Business Intelligence Analist heb je de mogelijkheid gedeeltelijk vanuit huis te werken.
WLN beschikt over goede secundaire arbeidsvoorwaarden (onder andere een eigen Employability Budget voor je persoonlijke ontwikkeling en extra verlofuren voor je werk en privébalans), is goed bereikbaar en beschikt over voldoende parkeergelegenheid.
Het kunnen overleggen van een Verklaring omtrent Gedrag is onderdeel van de sollicitatieprocedure. Je neemt deel aan de collectieve pensioenregeling bij het ABP.

Interesse?

Stuur vóór 1 juni 2022 je schriftelijke motivatie en curriculum vitae naar onder vermelding van vacaturenummer 04-2022 Bij het ontbreken van een motivatiebrief nemen wij jouw sollicitatie niet in behandeling.

Indien je inhoudelijke vragen hebt over de functie, kun je contact opnemen met Norbert Veldkamp, Manager van de afdeling TWA via 06 55766887 of met Masja Bronts, Data Scientist via 06 2061 4635. 

Indien je vragen hebt over de sollicitatieprocedure, kun je contact opnemen met Ingrid Oppers, HR-adviseur via 06 2520 7433 (vanaf 2 mei). 

Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern verspreid.