Teamleider Bestuur & Communicatie

INTERNE VACATURE*

Dankzij jou schoon, voldoende en veilig water.


Samen met partners en inwoners werkt Vechtstromen continu aan een aantrekkelijke leefomgeving door te zorgen voor veilig, voldoende en schoon water.
Het team Bestuur en Communicatie speelt een belangrijke rol in de realisatie van de bestuurlijke opgaven en contact met onze publieksgroepen (ook in tijden van crisis). Als teamleider stimuleer je het team bij het maken van de juiste keuzes en zie je kansen voor verdere professionalisering van het team.

Ben je er klaar voor om écht van betekenis te zijn? Solliciteer dan direct op de vacature van teamleider Bestuur en Communicatie bij waterschap Vechtstromen!

Informatie
Werken vanuit maatschappelijke opgaven vraagt steeds meer om het aangaan van samenwerkingsrelaties tussen bestuur, bedrijven, onderwijs en inwoners. Versterken van samenwerking en communicatie is dan ook een belangrijke opgave voor waterschap Vechtstromen. Externe samenwerking vraagt ook om bezinning op de eigen rol(invulling) en bestuurlijke werkwijze van het waterschap. Het team Bestuur & Communicatie heeft deze nieuwe uitdagingen de afgelopen jaren voortvarend opgepakt en vertaald in een communicatievisie en actualisatie van de bestuurlijke werkwijze. De aankomende periode staat in het teken van implementeren van datgene wat in gang is gezet: We willen een actieve dialoog en participatie zodat we meer betrokkenheid creëren. Ook intern willen we zorgen voor meer bewustzijn over de relatie tussen het dagelijks werk en de opgaven en ambities van het bestuur. Ons interne besluitvormingsproces willen we vervolmaken, waardoor management en bestuur tijdig en op rechtmatige wijze besluiten kunnen nemen.

Daarnaast is het hebben en houden van een professionele crisisorganisatie de verantwoordelijkheid van het team. Hierbij blijft het vergroten van het risicobewustzijn aandacht vragen. Ook is aandacht nodig voor andersoortige calamiteiten die van invloed zijn op de bedrijfscontinuïteit (zoals cybercrime en de uitval van onze assets).

Als teamleider leid je het team in de transitie, door middel van heldere en uitdagende resultaat- en ontwikkeldoelstellingen. Jij weet jouw team te inspireren om het beste uit zichzelf te halen. De betekenis en verbinding zie je terug in je werk waarbij je:
 • leiding geeft aan het team Bestuur & Communicatie. Je bent integraal verantwoordelijk voor het functioneren en de resultaten van het team. In de functionele sturing werk je nauw samen met collega teamleiders;
 • het team inspireert door op hoofdlijnen richting en sturing te geven aan het bereiken van resultaat- en ontwikkeldoelstellingen. Je stimuleert en motiveert medewerkers in hun eigen ontwikkeling en tot het behalen van maximale resultaten, door onder andere zelf het goede voorbeeld te geven;
 • in staat bent om vanuit de keten te denken en te sturen op aansluiting van beheer, advies en strategie. Hiervoor leg je verbindingen binnen het team en tussen het team en andere teams in de organisatie;
 • een duidelijke visie hebt op de rol van Vechtstromen in haar omgeving en je de standpunten en opvattingen helder en met gevoel voor een politiek-bestuurlijke omgeving weet uit te dragen. Hierbij houd je oog voor het in stand houden van de relatie. Je bent de vertegenwoordiger van het team richting het concern management team, de bestuurlijk portefeuillehouder(s) en het dagelijks bestuur;
 • als vertegenwoordiger van het team bijdraagt aan het realiseren van de programmadoelen, via deelname aan de programmatafel binnen Vechtstromen;
 • bij calamiteiten een actieve rol vervult in het managen van de communicatie en andere ondersteunende disciplines.

Functie-eisen
Eerlijk, nuchter, betrouwbaar en open. Dat kenmerkt onze mensen bij waterschap Vechtstromen. Zoals je kunt verwachten hebben we allemaal 'iets' met water. Bij jou is dat natuurlijk niet anders, want dat is één van de redenen waarom jij zo goed bij ons past. Als we mensen in jouw omgeving vragen jou te omschrijven dan zeggen ze meteen dat jij een inspirerende en verbindende leider bent. Je hebt lef en impact!

Je bent daadkrachtig en besluitvaardig en ook een verbinder. Je bent in staat om het team bij verschillen van inzicht op inspirerende wijze dezelfde kant op te krijgen. Je biedt graag ruimte om te experimenteren en te leren en je helpt medewerkers bij hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast heb je:
 • een relevante afgeronde hbo/academische opleiding;
 • minimaal 5 jaar leidinggevende ervaring binnen het openbaar bestuur bij voorkeur op het gebied van communicatie of bestuurszaken. Je hebt een duidelijke visie op de ontwikkelingen in het openbaar bestuur en de te volgen koers van de vakgebieden en weet dit te vertalen naar de verdere ontwikkeling van het team en de teamleden;
 • kwaliteiten als verbinder en ben je gericht op samenwerking binnen en buiten het team. Je hebt geen last van "domein-denken", macht of positie is voor jou geen drijfveer;
 • vanuit oprechte aandacht voor mensen het vermogen om teamleden verder te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling;
 • aantoonbare en persoonlijke successen met veranderprocessen van teams en het coachen van medewerkers;
 • het vermogen om een strategische visie aan actuele vraagstukken uit de praktijk te linken;
 • realisatiekracht waarmee je het team helpt met het aanbrengen van focus en structuur en waarbij je vertrouwen en ruimte geeft en bijstuurt waar nodig;
 • het gezag en vermogen om een constructieve en kritische sparringpartner te zijn voor bestuur, directie, middenkader en de eigen medewerkers;
 • bestuurlijke sensitiviteit en ben je in staat om optimaal te opereren in het bestuurlijke krachtenveld;
 • de bereidheid om onderdeel uit te maken van de crisisorganisatie en daarbij in voorkomende gevallen in avond- of weekenduren te werken.
Quote: "Onze maatschappelijke opgaven vragen om (meer) samenwerking, contact en communicatie! - Rob Spit, strategisch adviseur communicatie.

Arbeidsvoorwaarden
Vertrouwen staat bij ons op 1. We willen graag een slagvaardige organisatie zijn, met wendbare medewerkers en geloven dat dit begint bij jou. Daarom bieden wij jou alle vrijheid en al het vertrouwen om de beste versie van jezelf te zijn. En dat is nog niet alles, want als teamleider Bestuur & Communicatie bij waterschap Vechtstromen verdien je bij een 36-urige werkweek:
 • Een bruto maandsalaris tussen de € 4.058 en € 5.771 (schaal 12 cao waterschappen);
 • Een keuzebudget van 20% van je bruto jaarsalaris. Dit kun je vrij inzetten voor bijvoorbeeld extra verlof, extra vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en noem maar op. Hier zit ook 8% vakantiegeld bij in;
 • De mogelijkheid om in overleg thuis en flexibel te werken;
 • Een aantrekkelijke reiskostenvergoeding;
 • Een flexibel inzetbaar verlof van 144 uur;
 • Een persoonlijk budget om opleidingen, cursussen en activiteiten te volgen die interessant zijn voor jouw vakgebied, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit.

Contactinformatie
Om als waterschap bij te dragen aan een aantrekkelijke leefomgeving, staan we te springen om jouw kennis, expertise en persoonlijkheid. Wil jij het verschil maken? Solliciteer dan meteen en uiterlijk vóór 10 mei 2021 via de solliciteerbutton hieronder.

Toch eerst nog wat meer informatie? Inhoudelijk kan je hiervoor terecht bij Mirjam Koekoek, CMT-lid. Bel haar via 088 2203151. Of heb je juist vragen over de procedure? Dan kan je terecht bij Janneke Heukers. Haar mag je ook bellen via telefoonnummer 088 2203498.
Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

*Dit betreft een interne vacature voor alleen de aangesloten organisaties (Twentse Kracht, Waterkracht, Aqualysis, Noorderlink, en Vooruit in Drenthe). Sollicitanten die niet werkzaam zijn binnen deze organisaties worden niet meegenomen in deze selectieprocedure.

Indien de vacature niet wordt ingevuld zal er een externe sollicitatieprocedure volgen en heeft u de mogelijkheid om te solliciteren. Interesse hierin? Houd dan onze website www.vechtstromen.nl in de gaten of schrijf u in voor Jobalert.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Over Vechtstromen
Met onze zorg voor schoon, voldoende en veilig water willen we bijdragen aan een aantrekkelijke leefomgeving: dat is onze missie. Daarbij staan we voor grote uitdagingen door het veranderende klimaat, de eisen aan waterkwaliteit en ons streven naar duurzaamheid. We zijn expert in het zuiveren van rioolwater, het verwerken van slib en het beheren en onderhouden van bijna 4000 kilometer aan rivieren, beken en sloten. Dit alles doen we met grote betrokkenheid bij en in verbinding met onze leefomgeving. Ruim 500 medewerkers steken elke dag hun handen uit de mouwen om te zorgen voor het water in Twente, het Vechtdal en Zuidoost Drenthe.

Als teamleider Bestuur & Communicatie werk je binnen het programma Besturen & Organiseren. Je bent werkzaam vanuit onze werklocaties Almelo, Hardenberg, Sleen, Hengelo en Emmen, waarbij de hoofdlocatie Almelo is. Binnen het team Bestuur & Communicatie werken ca. 30 collega's. Hieronder vallen Bestuursondersteuning, Communicatie, Directiesecretariaat en Crisisbeheersing.

Wat het zo uniek maakt om in dit team te werken?
"Sturen zonder te sturen: dat is de kern van leidinggeven aan dit team. Je begeleidt dit team van professionals zodanig dat zij hun rol voor bestuurders en collega's in samenwerking met onze omgeving kunnen vervullen. Je bent coach, strategisch sparringpartner, wegwijzer, hitteschild en manager in één. Geen dag is hetzelfde!"- Anke Wiegmans, collega teamleider.

Jouw toekomstige leidinggevende Mirjam Koekoek zegt hierover;
"Een prachtige uitdaging voor een ervaren teamleider Bestuur & Communicatie die het ziet zitten op een rijdende trein te springen om ons verder te helpen naar een communicatiever en bestuurlijk sterker waterschap. Een mens gerichte verbinder die het leuk vindt om dicht bij het bestuur te werken. En die het hoofd koel weet te houden in een crisissituatie."

Reageer op deze vacature