Informatiemanager Regionaal Operationeel Team (piketfunctie)

(Rol binnen de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Groningen) 

Je komt in actie bij een opschaling van hulpverlening bij grote incidenten binnen de Groningse veiligheidsregio. Jij zorgt ervoor dat de informatievoorziening zo goed en volledig mogelijk is. Door jouw bijdrage kan de beeld- en de besluitvorming tijdens een incident optimaal over worden gebracht. 

Wat ga je doen?
Bij een opschaling kom je naar de crisisruimtes aan de Sontweg om direct aan te slag te gaan met het informatiebeeld. Samen met de informatiemedewerkers verzamel, analyseer en beoordeel je de informatie van de betrokken veiligheidspartners. Dit levert een multidisciplinair (totaal)beeld op, waarmee je in enkele minuten globaal inzicht krijgt in een incident en de (mogelijke) effecten. Tijdens een incident is er altijd te weinig tijd en informatie is niet altijd beschikbaar of duidelijk. Maar jij weet daarbij het overzicht te houden.  

Tijdens een incident zijn meerdere ROT-overleggen. Voor, tijdens en na het crisisoverleg werk je nauw samen met de operationeel leider: samen bereid je het overleg voor en geef je gevraagd en ongevraagd advies over het multidisciplinaire informatieproces. Bij ieder overleg presenteer je het informatiebeeld dat je in samenwerking met je informatiemedewerkers hebt verzameld.

Het Regionaal Operationeel Team (ROT)  
Het ROT is een multidisciplinair team onder leiding van een operationeel leider. Het type incident bepaalt de samenstelling; vaak zijn politie, brandweer, gemeente en de geneeskundige hulpverlening vertegenwoordigd, soms zitten er ook meer partijen aan tafel. Het ROT moet onder hoge tijdsdruk beslissingen nemen die een grote impact kunnen hebben.  

Als informatiemanager geef je leiding aan de stafsectie Informatiemanagement van het ROT. Deze sectie bestaat uit twee geografisch informatiemedewerkers, twee informatiecoördinatoren en een informatiemanager. Het heeft een multidisciplinaire rol en verzamelt de informatie van alle betrokken partijen.  

Over de piketrol
Je wordt onderdeel een poule van informatiemanagers en we werken op basis van een piketrooster. Dat houdt in dat je eens per zes weken een hele week dienst hebt. Je bent tijdens piketweken binnen 30 minuten beschikbaar en aanwezig voor werkzaamheden in de crisisruimten aan de Sontweg in Groningen. 

De ideale achtergrond 

 • Je bent werkzaam bij een van de volgende crisisorganisaties: politie, openbaar ministerie, GHOR, defensie, meldkamer Noord-Nederland, waterschappen, een provincie, een Groningse gemeente of een veiligheidsregio;
 • Je hebt hbo werk- en denkniveau;  
 • Je hebt kennis van en ervaring met een politiek/bestuurlijke omgeving; 
 • Je kan uitstekend werken in een complexe en hectische omgeving waarin meerdere disciplines (zoals de politie, brandweer en gemeente) actief zijn; 
 • Je beschikt niet over een ‘9-tot-5 mentaliteit’. 


Belangrijke competenties die van toepassing zijn in deze rol 

 • Leiderschap  
 • Analyseren  
 • Oordelen  
 • Samenwerken  
 • Accuraat  
 • Stressbestendig  
 • Communiceren 


Wat bieden wij?
De vergoeding voor het uitoefenen van deze piketrol is conform de gemaakte afspraken binnen je eigen organisatie. Voor medewerkers en vrijwilligers van Veiligheidsregio Groningen gelden de afspraken conform het beloningsbeleid van Veiligheidsregio Groningen. Om als informatiemanager ROT op te kunnen treden bieden we je een zesdaagse opleiding aan met examen. De opleiding wordt gefinancierd vanuit de crisisorganisatie. Ieder jaar vinden er diverse trainingen en oefeningen plaats en deze volg je vanzelfsprekend. 

Enthousiast geworden?  
Herken je jezelf in deze vacature? Wij zien jouw cv én motivatie met veel plezier tegemoet; een sollicitatievideo is ook welkom! Je sollicitatie mag je sturen naar herma.andringa@vrgroningen.nl. Reageren kan tot en met 28 mei 2023.  

Daarna krijg je zo snel mogelijk een uitnodiging voor een koffie- of theemoment om jouw motivatie toe te lichten en verdere afspraken te maken. 

Meer informatie 
Als je vragen hebt over de inhoud van de functie, neem dan gerust contact op met Mariëlle van Vondel. Mariëlle is te bereiken op telefoonnummer 088-1624842.