Beroepsbrandweervrouw/ -man Brandweer Groningen

Leuk die spierkracht, maar heb je ook daadkracht?

Wij zoeken enthousiaste beroepscollega's die willen werken aan de veiligheid in Groningen. Je werkt samen in een hecht team en van tevoren weet je nooit wat de dag brengt. Ben jij een teamplayer, zie je altijd een praktische oplossing en schiet je niet zo snel in de stress? Dan leren wij jou graag het vak. Ben je al bekend met het vak? Dan breiden we je kennis graag verder uit. Word één van ons en kom werken bij de beroepsbrandweer van Groningen.

Wat ga je doen?

 • Je volgt eerst interne opleidingen tot manschap en brandweerduiker. Na de opleidingen kun je de kerntaken van het brandweervak uitvoeren. Dat betekent dat je branden blust, ingezet wordt als brandweerduiker, incidenten met gevaarlijke stoffen bestrijdt en hulpverleningswerkzaamheden verricht.
 • Mocht je al opgeleid zijn als manschap en/of duiker, dan ben je uiteraard eerder inzetbaar en volgt er een ontwikkeltraject naar een allround functie.
 • Je blijft je gedurende je hele loopbaan bij de brandweer ontwikkelen zodat je goed voorbereid bent en blijft op je repressieve taak.
 • Preventie vinden we ook belangrijk. Daarom geef je ook algemene voorlichting over brandweerwerkzaamheden aan bepaalde doelgroepen.

De ideale achtergrond

 • Je kunt aantonen dat je minimaal beschikt over MBO 3-niveau;
 • Je bent minimaal 18 jaar;
 • Je bent in bezit van rijbewijs B. Heb je ook nog rijbewijs C (E), dan is dat een pré;
 • Je hebt een uitstekende fysieke conditie;
 • Je beschikt over goede zwemvaardigheden;
 • Je hebt oog voor techniek;
 • Je hebt geen hoogtevrees en je bent niet bang in kleine ruimtes;
 • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen.

Wat bieden wij?
Een werkomgeving met korte lijnen en aandacht voor elkaar. Je werkt in een rooster van overwegend 24-uursdiensten, waarna je steeds 48 uur vrij bent. Daarbij kom je uit op een fulltime dienstverband van gemiddeld 36 uur per week. Wij bieden een uitstekend pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden volgens de Arbeidsvoorwaardenregeling Veiligheidsregio Groningen.

Wij gaan uit van een aanvangssalaris van €2.184,- met een ontwikkeltraject -zowel in kennis en kunde als in salaris- naar een functie waarbij je allround ingezet gaat worden. Het salaris wordt aangevuld met een toelage onregelmatige dienst van 17,23% en een duiktoelage van €104,- bruto. Daarnaast ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB) van 18% van jouw salaris. Hiermee kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden naar eigen wens inrichten.

Deze functie is aangemerkt als een bezwarende functie. Veiligheidsregio Groningen heeft hiervoor een uitstekend tweede loopbaanbeleid.

Kennismakingsbijeenkomsten
Ben je enthousiast geworden en wil je meer informatie over wat het brandweervak nou precies inhoudt? Kom dan naar één van onze kennismakingsbijeenkomsten. Dit is een verplicht onderdeel van het selectietraject. Wij hebben daarvoor donderdagavond 30 maart en zaterdag 1 april 2023 gereserveerd. Kies via deze link een tijdvak. Tijdens de kennismakingsbijeenkomst gaan we je niet alleen meer vertellen, maar we laten je ook zien wat hulpverleningswerkzaamheden nou precies zijn, welk materieel je gebruikt als je branden blust, wat je moet kunnen als brandweerduiker en welke hulp je kunt krijgen als je een nare ervaring hebt gehad.

Kennismakingsavond voor vrouwen
Omdat wij snappen dat er veel verschillende vragen zijn, organiseren we speciaal voor vrouwen een kennismakingsavond. Op donderdagavond 30 maart 2023 om 19.00 uur geven we dezelfde informatie als tijdens de kennismakingsdag op zaterdag, maar dan speciaal voor en door -vooral- vrouwen. Meld je aan via deze link

Hoe ziet de planning eruit?

 • Tijdens de kennismakingsbijeenkomst vertellen we je hoe je je motivatie en CV kunt aanleveren;
 • Daarna doorloop je verschillende onderdelen van het selectieproces zoals een briefselectie, gesprekken, fysieke testen, een outdoorprogramma en keuringen;
 • Als jij onze nieuwe collega wordt, hoor je dat voor de zomer. Je treedt dan per 1 september bij ons in dienst.

De verdere details van het selectietraject vind je op deze website

Selectietraject beroepsbrandweer

Wie zijn wij?
Veiligheidsregio Groningen werkt samen met verschillende partners aan meer veiligheid in Groningen. Dat betekent aan de ene kant: hulp bieden als er een ramp gebeurt. En aan de andere kant: ervoor zorgen dat een ramp niet zo snel gebeurt of juist voorkomen wordt. Want veiligheid is niet vanzelfsprekend. Ook hier niet, met onze ligging aan zee, chemische industrie en aardbevingen. Dit verhoogt de kans op incidenten in onze regio en maakt de noodzaak tot effectieve risicobeheersing en incidentbestrijding steeds belangrijker. De brandweer is een cruciaal onderdeel van onze veiligheidsregio: de experts op het gebied van brandveiligheid en incidentbestrijding.

Word jij één van ons?
Om bij de beroepsbrandweer te werken, zijn er een aantal belangrijke criteria waaraan je in ieder geval moet voldoen. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je je inschrijven voor één van de kennismakingsbijeenkomsten. Enthousiast geworden? Reageer voor 30 maart 2023 door je via deze knop aan te melden voor één van de informatiebijeenkomsten.

Meer informatie?
Heb je vragen, neem dan contact op met Francine Vooren. Francine is te bereiken via francine.vooren@vrgroningen.nl of 06-16030835.