Student voor communicatie rond patiënteninformatie: hoe bereiken we iedereen?

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

Hoe kunnen we de communicatie richting patiënten over het (mogelijke) gebruik van hun medische gegevens/lichaamsmateriaal binnen het 'opt-out' systeem in het UMCG verbeterden? De opdracht bestaat uit een onderzoek naar de huidige ‘patient information journey’ en een inventarisatie van de mogelijke kanalen en middelen hiervoor. Daarnaast ga je de ervaringen en wensen van patiënten en afdelingen/zorgmedewerkers in kaart brengen. Uiteindelijk stel je een advies op voor de afdeling Communicatie en de Cohort and Biobank Coordination Hub (CBCH) van het UMCG. Daarbij heb je steeds oog voor patiënten die minder digitaal vaardig zijn.

Functiebeschrijving

Het UMCG doet veel onderzoek naar risicofactoren van bepaalde ziekten, nieuwe behandelingen en het verhogen van de kwaliteit van leven van patiënten. Het verzamelen van medische gegevens en lichaamsmateriaal (bloed, weefsel, urine, enz.) speelt een belangrijke rol. Onderzoekers doen hiermee nieuwe inzichten op.

De medische gegevens en overgebleven lichaamsmaterialen die onderzoekers verzamelen kan het UMCG gebruiken onder een ‘geenbezwaarsysteem’ (ook wel 'opt-out' genoemd). Belangrijk is dat de het verplicht is de patiënt te informeren over dit gebruik en dat de patiënt bij een ziekenhuismedewerker aanvullende vragen kan stellen. Er bestaan echter geen regels of wetten die aangeven hoe patiënten te informeren. In de praktijk doen we dit met een folder of een informatiefilm. Steeds vaker biedt het UMCG patiënteninformatie (ook) digitaal aan. Vaak via de UMCG-website en het patiëntenportaal (mijnUMCG). We verwachten dat deze verschuiving invloed heeft op de geïnformeerdheid van patiënten die minder digitaal vaardig zijn.

Wat vragen wij

- over een oplossingsgerichte houding beschikt;
- initiatief durft te nemen;
- zich goed kan verplaatsen in de patiënt;
- zowel mondeling als schriftelijk communicatief vaardig is en de Nederlandse taal uitstekend beheerst (focus op B1-niveau);
- affiniteit heeft met de zorg en in het bijzonder met patiënten communicatie.

Korte omschrijving van de opdrachtgever
De Cohort and Biobank Coordination Hub (CBCH) is onderdeel van het UMCG en ondersteunt ruim 175 cohorten en biobanken (meer informatie hierover: Wat is een biobank. De CBCH ondersteunt onderzoekers op het gebied van (infra)structuur, kwaliteit, (interne en externe) zichtbaarheid en samenwerking. Het team bestaat uit negen medewerkers, bestaande uit een voorzitter, een projectmanager, cohort coördinatoren, datastewards, een business developer en een communicatiemedewerker.

Wat bieden wij

- Stageovereenkomst met het UMCG.
- Goede begeleiding in het UMCG.
- Wetenschappelijke werkomgeving.
- Stagevergoeding.

Goed om te weten: mogelijk werk je deels vanuit huis, je stemt je opdrachtgever af wanneer je in het UMCG bent.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl

Solliciteren

Je kunt uitsluitend reageren via het digitale sollicitatieformulier dat onderaan deze pagina staat. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier