Arts-onderzoeker nierziekten

Afdeling

Interne Geneeskunde

Werkomgeving

De afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een vacature voor een arts-onderzoeker binnen de onderafdeling nefrologie (nierziekten).

Als arts-onderzoeker/promovendus nefrologie werk je in een succesvolle lijn van onderzoek over kalium en nierschade, die al verschillende proefschriften en toppublicaties heeft opgeleverd in samenwerking met diverse andere Nederlandse UMCs. Dit onderzoek wordt ondersteund door de Nierstichting, Health Holland (ministerie van Economische Zaken) en het bedrijfsleven. Je zult samenwerken met een landelijk onderzoeksteam dat bestaat uit andere promovendi, onderzoeksverpleegkundigen en stafleden (internist-nefrologen). Het belangrijkste onderdeel van je werk is het (mee) opzetten en uitvoeren van een klinische trial om de behandeling van patiënten met een nierziekte te verbeteren. Je zult veel patiëntencontact hebben en nauw samenwerken met andere onderzoekers, medisch specialisten, verpleegkundigen en ondersteuners. Er is voor dit project met name intensieve samenwerking met collega’s in het Amsterdam UMC. Binnen het UMCG maak je onderdeel uit van een groep promotiestudenten nefrologie, bestaande uit ongeveer 25 promovendi en post-docs, waarbinnen ook veel ruimte is voor sociale activiteiten en gezelligheid. We bieden je de kans om je te ontwikkelen tot zelfstandig onderzoeker met veel aandacht voor eigen inbreng en persoonlijke en enthousiaste begeleiding.

Het onderzoek:
Nierpatiënten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van hyperkaliëmie (verhoogd kalium gehalte in het bloed). Ernstige hyperkaliëmie kan leiden tot potentieel gevaarlijke hartritmestoornissen. Daarom is hyperkaliëmie vaak reden om de dosering van nierbeschermende medicatie (RAAS-blokkers) te verlagen of deze medicatie zelfs te staken. RAAS-blokkers zijn echter van groot belang voor het behoud van de nierfunctie en het voorkómen van hart- en vaatziekten. Dit onderzoek heeft als doel om te bepalen of nieuwe kalium verlagende medicatie er voor kan zorgen dat RAAS-blokkers wél in de juiste dosering door gebruikt kunnen worden. Hiervoor zullen we een multicenter klinische trial uitvoeren. Je wordt begeleid door internationale experts op dit gebied en werkt ook mee aan onderzoek dat al loopt, waardoor je een vliegende start hebt. Het onderzoek zal, bij gebleken geschiktheid na de periode van een jaar, leiden tot een promotie na een aanstelling van in totaal 3 jaar.

Functiebeschrijving

Als arts-onderzoeker ben je verantwoordelijk voor:
De uitvoering van een klinische trial:
- Screening en begeleiding van patiënten die meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.
- Zorgdragen voor de dataverzameling, de analyses, de interpretatie ervan en de verslaglegging.
- Publiceren van de onderzoekbevindingen in de vorm van wetenschappelijke artikelen die resulteren in een proefschrift.
- Participeren in wetenschappelijke bijeenkomsten.

Wat vragen wij

Wij zoeken een promovendus die over de volgende eigenschappen beschikt:
- Je bent een (BIG-geregistreerde) arts met interesse in interne geneeskunde/nierziekten en wetenschappelijk onderzoek.
- Je hebt goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden in de Nederlandse en Engelse taal.
- Je bent creatief, onafhankelijk en hebt een kritische blik.
- Je hebt een proactieve en pragmatische werkhouding.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.
Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Wat bieden wij

Je krijgt in eerste instantie een contract voor 36 uur per week voor een jaar. Bij gebleken geschiktheid is het streven om het contract te verlengen en uit te breiden naar een traject dat zal leiden tot een promotie (PhD). Het salaris bedraagt maximaal 5.088,- bruto per maand (schaal 10) afhankelijk van relevante ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

prof.dr. Martin de Borst telefoonnummer (050) 361 2955
m.h.de.borst@umcg.nl

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 2 juli 2023. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier