Postdoc implementatieproject: Gebruik Ondansetron Kinderen Huisartsenpraktijk

Afdeling

Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde

Werkomgeving

De afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (verder H&O) leidt basisartsen op tot huisarts en specialist ouderengeneeskunde, biedt patiëntenzorg vanuit de Academische Huisartspraktijk Groningen, levert een bijdrage aan het basiscurriculum Geneeskunde en voert wetenschappelijk onderzoek uit op gebied van de huisartsgeneeskunde, verloskunde en ouderengeneeskunde. Het AHON (Academisch Huisarts Ontwikkel Netwerk) stelt een groot aantal huisartsen registratiedata beschikbaar en is betrokken bij onderwijs en onderzoek. Het huisartsgeneeskundig onderzoek richt zich op organisatie en kwaliteit van zorg bij patiënten met kanker, patiënten met buik- en bekkenproblemen en kinderen.

Functiebeschrijving

Eerder onderzoek van de afdeling H&O laat zien dat een eenmalige gift ondansetron in de eerste lijn, bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar met acute gastro-enteritis (AGE) die braken, leidt tot minder braken en zorgkosten. Op basis van deze bevindingen is ondansetron als nieuwe behandeloptie opgenomen in concept NHG-behandelrichtlijn Misselijkheid en Braken. De verwachting is dat alleen een behandelrichtlijn onvoldoende leidt tot adequaat voorschrijven van ondansetron bij kinderen door huisartsen, omdat zowel de kennis als de praktische infrastructuur hiervoor momenteel ontbreekt.

In dit implementatieproject ga je samen met huisartsen, kinderartsen, apothekers, ouders van patiënten, implementatiedeskundigen en onderwijskundigen, drie implementatiestrategieën (e-learning, voorlichtingsmateriaal en farmacotherapie overleg (FTO)-module) ontwikkelen. De implementatiestrategieën worden bij zes FTO-groepen geïmplementeerd en geoptimaliseerd en vervolgens landelijk uitgerold. De leerervaringen van dit implementatieproces ga je actief integreren in beleid, onderwijs en opleiding. Hiermee ontstaat structurele borging van deze nieuwe kosteneffectieve werkwijze in Nederland. Ondansetron kan hierdoor op de juiste manier worden voorgeschreven bij jonge kinderen met AGE in de huisartsenpraktijk waardoor passende zorg op de juiste plek wordt geleverd.

Plaats in organisatie
Het project vindt plaats in onderzoeksgroep ‘Kinderen en jongeren in de huisartsenpraktijk’. Je werkt in een enthousiast team met huisartsen, kinderartsen, apothekers, implementatiedeskundigen en onderzoekers. Daarnaast zal je voor dit project veel samenwerken met deskundigen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit ZonMw en start 1 mei 2023.

Wat vragen wij

- Je hebt een afgeronde universitaire opleiding (MSc) met een (bio-)medische of gezondheidswetenschappelijke achtergrond en bent (bijna) gepromoveerd.
- Kennis van implementatieprocessen en huisartsgeneeskunde is een pre.
- Je hebt ervaring met het opzetten, coördineren en uitvoeren van multidisciplinaire projecten.
- Je hebt affiniteit met praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek.
- Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, sterk samenwerkingsvermogen, doorzettingsvermogen en stressbestendigheid. Je hebt ervaring met uitvoeren en analyseren van interviews.
- Je bent een goede organisator met leiderschapskwaliteiten.
- Je bent flexibel en resultaat gericht.
- Je beschikt over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.
Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Wat bieden wij

Je krijgt een arbeidsovereenkomst (14,4 uur per week, 0,4fte) voor de duur van 20 maanden, dit is de looptijd van dit implementatie project. Het salaris bedraagt maximaal € 5.088,- bruto per maand (schaal 10), afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC). Voor de functie geldt het FUWAVAZ profiel van onderzoeker 10. In het UMCG zijn er mogelijkheden voor professionele ontwikkeling voor postdocs (training postdoc)

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Gea Holtman
g.a.holtman@umcg.nl

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 3 april 2023. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier