Data steward Digital Competence Center & Genomics Coordination Center UMCG

Afdeling

Onderzoeksbeleid

Werkomgeving

In het DCC wordt expertise op het gebied van data management en stewardship, software en computing gebundeld op één locatie. Het is een landelijke ontwikkeling dat elke universiteit en UMC een lokale DCC opricht. Deze DCC’s ondersteunen onderzoekers bij hun vragen op het gebied van Research Data Management en research IT en werken op nationaal niveau samen.
Data stewards van het DCC vormen de brug tussen de vraag van onderzoekers en het aanbod van Research IT infrastructuur en services. De data stewards hanteren hierbij het UMCG beleid, de FAIR data principes en passen wet- en regelgeving (bijvoorbeeld AVG) toe. Het DCC UMCG werkt nauw samen met de DCC van de RuG. Daarnaast neemt het DCC van het UMCG actief deel aan landelijke samenwerkingsplatforms zoals Health-RI. Voor deze functie werk je heel nauw met de Genomics Coordination Center (GCC), om een nieuwe catalogus voor UMCG klinische onderzoeksdata en online databases te ontwikkelen.

Dit project is een samenwerking tussen het DCC en de onderzoeksgroep van Prof.dr. M.A. Swertz, hoofd van het Genomics Coordination Center. Het GCC, is de science data hub van het UMC Groningen en valt onder de afdeling Genetica. We houden ons bezig met grootschalige cohorten van gezonde en zieke mensen. Met 40+ collega’s bij het GCC en veel (inter)nationale samenwerkingspartners werken wij aan open source software, slimme methoden en gave visualisaties om deze waardevolle en vaak gevoelige data vindbaar, deelbaar, herbruikbaar en vooral interpreteerbaar te maken (FAIR data).

Werkomgeving
Je bent onderdeel van het DCC en je werkt nauw samen met de meewerkend teamleider en de andere data stewards, die ieder hun eigen aandachtsgebied hebben (cohorten/beleid en training). Binnen jouw functie zal je, naast ondersteuning en advies geven aan onderzoekers, je ook bezig houden met het ontwikkelen van catalogi en online databases voor medisch wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor werk je nauw samen met het MOLGENIS team van het GCC.

Functiebeschrijving

- Promotie van en meewerken aan implementatie van het FAIR data in het UMCG.
- Leveren van 1e lijns ondersteuning middels: vragen beantwoorden en/of doorverwijzen van onderzoekers op het gebied van data management en stewardship; adviseren bij het opstellen van data management plannen en het reviewen ervan; adviseren en/of doorverwijzen over archivering en publicatie van onderzoeks databestanden; adviseren en/of doorverwijzen over het gebruik van data management infrastructuren; vragen beantwoorden en/of doorverwijzen over beschikbare (ICT) faciliteiten en dienstverlening voor veilige en betrouwbare opslag gedurende het onderzoek, samenwerken aan projecten, rekencapaciteit, datakoppelingen etc.
- Samen met een collega workshops geven aan onderzoekers op het gebied van research data management.
- (Door)ontwikkelen van data management procedures en handleidingen, opstellen van richtlijnen en ‘best practices’.
- Samen met collega’s ontwikkelen van workshops en webinars op het gebied van research data management.
- Aansluiten bij nationale netwerken.
- (Mee)ontwikkelen van catalogi en online databases, waaronder de nieuwe UMCG research data catalogus.

Wat vragen wij

- Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau.
- Je bent enthousiast, pragmatisch, communicatief, servicegericht en organisatorisch sterk ontwikkeld, een teamspeler.
- Je werkt zelfstandig.
- Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed (workshops worden gegeven in het Engels).
- Je bent in staat vragen en behoeftes van onderzoekers te vertalen naar concrete oplossingen/resultaten in de onderzoekspraktijk.
- Voor de 1e lijns ondersteuning ben je bekend met de volgende thema’s: relevante data management systemen, Electronic Data Capture tools en andere IT infrastructuren voor onderzoek; research data management en de FAIR data principes binnen de Research Data Lifecycle; de AVG, WMO en GCP wet- en regelgeving die aan data management voor (mensgebonden) onderzoek worden gesteld.
- Je hebt bij voorkeur ervaring met modelleren, beheren en bewerken van databases en databestanden; kennis van SQL, ETL, wat Excel-magie en één van de scripttalen Javascript, R of Python.
- Je hebt bij voorkeur ervaring op het gebied van medisch wetenschappelijk onderzoek.
- Je bent bij voorkeur op de hoogte van nationale en/of internationale ontwikkelingen omtrent data gerelateerd biomedisch onderzoek.

Wat bieden wij

Wij bieden een uitdagende functie voor 0.6-1 fte (20-36 uur per week) in een dynamische omgeving. De functie is veelzijdig met veel ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling. De functie is voor een periode van een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Het salaris bedraagt maximaal €4.370,- bruto per maand (schaal 9) op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Efi Gkoumassi telefoonnummer 06 5525 7426
e.gkoumasi@umcg.nl

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 16 oktober 2022. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier