PhD Neuropsychologie MS-CEBA studie

Afdeling

Neurologie

Werkomgeving

Het onderzoeksproject vindt plaats in twee fasen. In de eerste fase zullen bij een grote groep patiënten met MS, in samenwerking met diverse ziekenhuizen in Noord-Nederland, gegevens verzameld worden over CEBA stoornissen. Met geavanceerde statistische analyses zal onderzocht worden welke profielen onderscheiden kunnen worden. In een tweede fase zullen bij een kleinere groep patiënten met MS de CEBA profielen vastgesteld worden en zal worden onderzocht bij welke neuropsychologische behandelprotocollen deze het best aansluiten. In een pilotstudie zal geëvalueerd worden of patiënten daadwerkelijk baat hebben bij een gekozen neuropsychologische behandeling. Vanwege deze fasen is de looptijd van het project langer dan gebruikelijk, namelijk vijf jaar.
Binnen dit project zoeken wij een enthousiaste PhD kandidaat die zorg draagt voor het includeren van patiënten, het verrichten van de metingen, het organiseren van de behandelingen, en het uitvoeren van de data-analyses. Tevens zal de PhD contact houden met patiëntenverenigingen en verwijzers. De metingen bestaan uit neuropsychologische tests en vragenlijsten. Tijdens het PhD traject worden de verzamelde data ingevoerd, verwerkt, en geanalyseerd. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op internationale congressen en bijeenkomsten, en beschreven in vijf artikelen die gepubliceerd worden in internationale tijdschriften. Tevens is er de mogelijkheid om relevante cursussen te volgen, bijvoorbeeld bij de BCN research school. Tot slot wordt er een proefschrift samengesteld op basis van de vijf artikelen, en wordt een symposium georganiseerd waarin de resultaten worden gepresenteerd aan gebruikers en geïnteresseerden. De werkzaamheden worden verricht onder supervisie van en in samenwerking met het begeleidingsteam.

Functiebeschrijving

Het UMCG is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en het enige universitair medisch centrum in Noord-Nederland. Binnen de onderafdeling Klinische Neuropsychologie wordt intensief onderzoek gedaan naar cognitieve stoornissen en de effectiviteit van behandelingen voor deze stoornissen, bij patiënten met verschillende neurologische aandoeningen. In samenwerking met MS Centrum Noord Nederland en met de afdeling Psychometrie & Statistiek van de faculteit Gedrags-en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen starten we een nieuw project bij patiënten met Multiple Sclerose (MS), de CEBA studie. Deze studie is er op gericht om vast te stellen welke combinaties van problemen op het gebied van cognitie (C), vermoeidheid (E; energy), gedrag (B; behaviour) en stemming (A; affect) bij MS kunnen voorkomen, en bij welke van deze profielen bestaande neuropsychologische behandelingen voor de verschillende CEBA stoornissen het best zullen aansluiten. Het begeleidingsteam bestaat uit Prof. Dr. J.M. Spikman (klinisch neuropsycholoog), Prof. Dr. M. E. Timmerman (methodoloog) en dr. J.F. Meilof (MS neuroloog). Onze onderzoeksgroep werkt in een dynamische en multidisciplinaire setting en is zowel nationaal als internationaal actief. Voor dit project zoeken we een promovendus die gedurende 5 jaar wordt aangesteld voor vier dagen per week.

Wat vragen wij

- Je hebt een (research) masteropleiding op het gebied van (Klinische) Neuropsychologie (bijna) afgerond of anderszins een achtergrond in klinische neuropsychologie.
- Je bent enthousiast en gedreven, en hebt een grote interesse in klinische neuropsychologie.
- Je beschikt tevens over klinische vaardigheden, en hebt ervaring met neuropsychologische diagnostiek.
- Je hebt een sterke interesse in patiëntgebonden, klinisch-relevant wetenschappelijk onderzoek.
- Je beschikt over een goed analytisch vermogen en goede statistische/methodologische vaardigheden.
- Je bent zelfstandig en initiatiefrijk, en kunt goed overzicht houden en organiseren.
- Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke Nederlandse en Engelse vaardigheden.
- Je bent goed in samenwerking en je bent communicatief sterk.
- Je werkt graag in een multidisciplinair en dynamisch team.

Wat bieden wij

Het betreft een parttime arbeidsovereenkomst voor 28,8 uur per week (0,8 fte) verdeeld over vier dagen voor een periode van vijf jaar die wordt afgerond met een PhD promotie. Na een jaar wordt het functioneren van de PhD student geëvalueerd om te beslissen of er voldoende progressie is om te verwachten dat de student zijn of haar proefschrift zal afronden binnen de opvolgende vijf jaren.
Het salaris bedraagt minimaal € 2.631,- bruto per maand in het eerste jaar tot maximaal € 3.336,- bruto per maand (schaal PRO) in het laatste jaar, op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

Sandra Rakers
s.e.rakers@umcg.nl

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 13 oktober 2022. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier