Promovendus: promotieonderzoek naar stress als trigger voor erfelijke hartspierz

Afdeling

Hartcentrum

Werkomgeving

Het UMCG biedt een unieke werkplek in de wereld van wetenschappelijk onderzoek. Problemen die cardiologen in de praktijk ervaren, worden vertaald naar wetenschappelijk onderzoek. Met de onderzoeksresultaten verbeteren ze de patiëntenzorg. Het UMCG is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en tevens de grootste werkgever van Noord-Nederland. Ruim 13.000 professionals werken samen aan zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs. Het Hartcentrum bestaat uit de afdelingen Cardiologie en Cardiothoracale Chirurgie en is één van de grotere universitaire hartcentra van Nederland en één van de van de landelijke centra voor de behandeling van patiënten met een aangeboren hartafwijking.

Functiebeschrijving

Erfelijke hartspierziekten worden veroorzaakt door een foutje in het DNA dat ernstig hartfalen en/of een hartstilstand kan veroorzaken. Het gaat vaak om jonge mensen wiens leven soms alleen nog door een harttransplantatie kan worden gered. Het moment waarop iemand met zo’n mutatie ziek wordt en hoe ernstig de ziekte zal verlopen, is op dit moment niet te voorspellen. De ene drager wordt oud zonder klachten, terwijl iemand anders met dezelfde mutatie plotseling jong overlijdt. Er zijn geen goede behandelingen die de achteruitgang van het hart kunnen tegengaan.

Waar richt het onderzoek zich op?
Er zijn aanwijzingen dat metabole stressfactoren erfelijke hartspierziekten kunnen versnellen bij mensen die hier aanleg voor hebben. Dit gaat zowel om stress van het lichaam dat op het hart inwerkt als ook stress die vanuit de hartspiercellen zelf ontstaat. We verwachten dat deze twee vormen van stress bij elkaar opgeteld de doorslag geven of mensen ziek worden of niet. We zullen onder andere bestuderen of mensen met aanleg voor een hartspierziekte sneller ziek worden door overgewicht. Maar ook onderzoeken hoe de mutatie zelf schadelijke veranderingen in hartspiercellen veroorzaakt. De kennis die dit onderzoek oplevert zal worden ingezet voor het testen van nieuwe medicijnen. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Dutch Cardiovascular Alliance en naast de afdeling Experimentele Cardiologie van het UMCG zijn het Amsterdam UMC, Maastricht UMC, Erasmus MC Rotterdam, Universiteit van Maastricht, Trimbos Instituut en het UMC Utrecht bij dit onderzoek betrokken.

Meer informatie over het DOUBLE-DOSE consortium vind je hier.

Wat ga je doen?
Je sluit je als promovendus aan bij de afdeling Experimentele Cardiologie en werkt aan translationeel onderzoek onder begeleiding van nationale én internationale experts op dit vakgebied. Je zult je voornamelijk toeleggen op fysiologisch onderzoek met verschillende (humane) modellen van erfelijke hartspierziekten. Je werkt hierbij in teamverband samen met verschillende disciplines (zoals cardiologen, radiologen, biologen, genetici en dierenartsen). Ons internationale netwerk stelt je in staat om samen te werken met onderzoekers over de hele wereld en internationale werkbezoeken en conferenties zijn hiervan een logisch gevolg.

Wat vragen wij

- Je hebt een universitaire master in biomedische wetenschappen (bijna) afgerond en hebt interesse in cardiologie.
- Je hebt bij voorkeur onderzoekservaring, maar dit is niet absoluut noodzakelijk.
- Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, ook in het Engels.
- Je bezit teamspirit maar kunt tevens zelfstandig werken.
- Je bent resultaatgericht en je zoekt de samenwerking met anderen om je doelen te bereiken.
- Je bent in staat om je eigen werk te organiseren.
- Je bent precies, werkt accuraat en je beschikt over doorzettingsvermogen.

Vermeld bij je sollicitatie twee referenties van de begeleiders van je bachelor en/of masteronderzoek.

Wat bieden wij

- Een inspirerende en multidisciplinaire werkomgeving, met artsen, biologen epidemiologen, genetici, allemaal op 1 afdeling.
- Werk op het snijvlak van wetenschap en patiëntenzorg.
- Begeleiders zijn laagdrempelig benaderbaar en aanwezig.
- Het onderzoek is goed gefinancierd en alle tools die je nodig hebt zijn voorhanden.
- Werken in teamverband met 3 andere promovendi.
- Samenwerken met andere onderzoekers binnen het DOUBLE-DOSE consortium.
- Bij gebleken geschiktheid bestaat er, voor promovendi met een Nederlands artsexamen, de kans om toegelaten te worden tot de opleiding cardiologie.

Als promovendus biedt het UMCG je volop mogelijkheden om je interesses te volgen en je talent de ruimte te geven! Bovendien biedt het DOUBLE-DOSE consortium een aanzienlijk netwerk voor een succesvolle carrière in het cardiovasculaire onderzoek.

Het betreft een arbeidsovereenkomst voor de duur van het promotieonderzoek, in eerste instantie voor een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging voor de maximale termijn van 4 jaar (0,8 - 1 fte). Het salaris bedraagt minimaal € 2.495,- bruto in het eerste jaar tot maximaal € 3.196,- bruto (schaal PRO) in het laatste (4e) jaar, op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie
Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met:
- dr. Daan Westenbrink, afdeling Cardiologie, e-mailadres: b.d.westenbrink@umcg.nl
- dr. Herman Silljé, afdeling Cardiologie, e-mailadres: h.h.w.sillje@umcg.nl
- prof. dr. Rudolf de Boer, afdeling Cardiologie, e-mailadres: r.a.de.boer@umcg.nl
E-mailadressen niet gebruiken om te solliciteren.

Meer informatie

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 15 maart 2021. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier