Student voor effectmeting project passend behandelplan bij patiënten met een her

Afdeling

Stage, afstuderen en scriptie

Werkomgeving

Binnen het project 'Passend behandelplan bij patiënten met een hersentumor' werd een interventie ontworpen voor het structureel verzamelen en beschikbaar maken van patiënt specifieke informatie in de WNOV en geïmplementeerd in het MCL, UMCG en MZH. Het effect van de interventie ga je onderzoeken door WNOV adviezen en uiteindelijke keuze patiënt cohort 2018 - 2019 te vergelijken met WNOV adviezen en patiëntkeuze nieuwe situatie. De nulmeting werd al uitgevoerd. Meer informatie over de interventie en/of de nulmeting kun je opvragen bij afstuderen@umcg.nl.

Voor het uitvoeren van de vervolgmeting zijn we op zoek naar een student die in een periode van 4-6 maanden de volgende opdrachten uitvoert:
1. Als gevolg van de nulmeting een onderzoek onder neurologen in de niet behandelziekenhuizen naar ervaringen en omgang met WNOV adviezen. Dit n.a.v. literatuur die zegt dat zorgverleners MDO advies als redelijk stringent ervaren.
2. Effectmeting via retrospectief dossier onderzoek van besproken patiënten in de WNOV, in de periode augustus 2020 - februari 2021.
3. Onderzoek naar ervaringen met de nieuwe werkwijze en de beschikbaarheid van patiëntgebonden informatie tijdens de WNOV onder zorgverleners betrokken bij de WNOV bespreking.

Functiebeschrijving

De zorg voor patiënten met een hersentumor vindt in Noord-Nederland plaats in een oncologische netwerk: de Werkgroep Neuro Oncologie Volwassen (WNOV). Dit samenwerkingsverband bestaat uit de ziekenhuizen MCL, MZH en het UMCG. De werkgroep overlegt wekelijks in een regionaal multidisciplinair overleg (MDO). Voor het formuleren van medische behandeladviezen, als onderdeel van het behandelbesluitvormingsproces gebruikt men vooral medisch technische informatie, zoals beeldvorming en pathologie.

Probleemschets
Uit onderzoek bij oudere oncologische patiënt blijkt dat het structureel en expliciet meewegen van patiënt specifieke informatie (dagelijks fysiek, sociaal en psychisch functioneren van de patiënt en zijn haar doelen en voorkeuren) in een MDO, in 25% van de gevallen leidt tot een ander behandeladvies. In dit project toetsen we hoe dit is voor patiënten met een hersentumor. In juli 2019 startte het project ‘Passend behandelplan bij patiënten met een hersentumor’. Aanleiding is dat van ongeveer 30% van de te bespreken patiënten (aanmeldingen vanuit de niet behandelziekenhuizen in Noord-Nederland, o.a. Tjongerschans, Nij Smellinghe, WZA, TREANT, enz.) geen hoofdbehandelaar aanwezig is en eventuele patiënt specifieke informatie niet mee weegt in het behandeladvies van de WNOV. Voordat we beginnen met het vragen van dergelijke informatie bij de aanmelding vanuit deze ziekenhuizen, willen we toetsen of structurele beschikbaarheid van patiënt specifieke informatie in het WNOV overleg leidt tot andere behandeladviezen.

Wat vragen wij

Voor deze afstudeeropdracht zijn naast de kennis en vaardigheden uit je studie de volgende kenmerken en eigenschappen van belang:
- Voor de opdracht relevante WO-opleiding, zoals geneeskunde of gezondheidswetenschappen.
- Proactieve houding.
- Interesse in behandelbesluitvorming.
- Je bent ambitieus en wilt graag nieuwe dingen leren.

Wat bieden wij

- Stageovereenkomst met het UMCG.
- Goede begeleiding in het UMCG.
- Wetenschappelijke werkomgeving.
- Ruimtes met flexplekken, voorzien van pc en telefoon.
- Nestor: een omgeving speciaal voor afstudeerders met informatie, links, tips & trics die je kunnen helpen tijdens je afstudeerperiode in het UMCG.

Goed om te weten: vanwege de Covid-19 situatie werk je grotendeels vanuit huis aan deze (afstudeer)opdracht en voer je alleen in goed overleg met de opdrachtgever bepaalde taken in het UMCG uit.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

afstuderen@umcg.nl

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie. Genoemde uiterste reactiedatum in het vacatureoverzicht is niet van toepassing op deze vacature. De vacature blijft op de website staan totdat een geschikte student is gevonden voor deze opdracht.

Digitaal sollicitatieformulier