Promovendus: virtual reality ontspanning bij psychiatrische stoornissen

Afdeling

Universitair Centrum Psychiatrie

Werkomgeving

Over het VR mental health lab
Het VR mental health lab is een onderzoeksteam binnen het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van UMC Groningen. Het VR mental health lab ontwikkelt en onderzoekt toepassingen van Virtual Reality in de psychiatrie. Het verbeteren van de zorg voor mensen met een psychiatrische stoornis staat centraal in onze onderzoeken. Het onderzoeksteam bestaat uit postdocs, promovendi, onderzoeksassistenten en ervaringsdeskundigen, onder leiding van prof. dr. Wim Veling.

Over VRelax
Eén van de nieuwe toepassingen is VR-ontspanning (VRelax). VRelax is een app die mensen zelfstandig thuis kunnen gebruiken met een VR-bril. Deze app is samen met patiënten en behandelaars ontwikkeld met als doel mensen met psychische klachten te helpen ontspannen. VRelax bestaat uit tientallen ontspannende en interactieve natuuromgevingen. Hierbij is o.a. te denken aan zwemmen met dolfijnen, ontspannen op het strand of spelen met sterren in de lucht. De gebruiker kan hier zelf uit kiezen en in navigeren. Voor meer informatie: www.vrelax.com.

Functiebeschrijving

We hebben een vacature voor een promovendus bij een nieuw onderzoeksproject dat zich richt op het vaststellen van de (kosten)effectiviteit van VRelax bij patiënten met een angst, depressieve bipolaire of psychotische stoornis. De komende 4 jaar zal er een groep van circa 185 patiënten worden geïncludeerd bij verschillende huisartsenpraktijken en GGZ-instellingen binnen en buiten de regio.
Gedurende het onderzoek worden patiënten at random toegewezen aan de VRelax groep of aan de “gebruikelijk zorg” groep. Gedurende het onderzoek wordt gemeten wat het effect is van VRelax op psychische en fysiologische maten van stress en slaap. Daarnaast wordt data verzameld over korte- en lange termijneffecten op psychiatrische symptomen, medicatie gebruik, sociaal functioneren, kwaliteit van leven en kosteneffectiviteit.

We zoeken een gemotiveerde promovendus die binnen dit project contacten onderhoudt met deelnemende centra en inclusies, fysiologische metingen en metingen met vragenlijsten zal organiseren. Gedurende het promotietraject worden de verzamelde data verwerkt, ingevoerd en geanalyseerd. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op (inter)nationale congressen en bijeenkomsten. Verder is er de mogelijkheid om relevante cursussen te volgen bij de BCN research school. Tot slot schrijft de promovendus een proefschrift op basis van wetenschappelijke artikelen die gepubliceerd worden in internationale tijdschriften.

Wat vragen wij

- Je hebt een (bijna) afgeronde masteropleiding op het gebied van psychologie of een andere relevante (research) masteropleiding.
- Je bent enthousiast en gedreven en hebt een grote interesse in innovatieve handelingen en affiniteit met de doelgroep psychiatrische patiënten.
- Klinische vaardigheden en ervaring met het verrichten en interpreteren van fysiologische stress metingen (o.a. meten van heart rate variability, huidgeleiding) zijn een pre.
- Je bent zelfstandig en initiatiefrijk, hebt overzicht en organisatievermogen en beschikt over een goed analytisch redeneervermogen.
- Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke Nederlandse en Engelse vaardigheden.
- Je bent goed in samenwerking en communicatief sterk.

Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.

Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Wat bieden wij

Het betreft een fulltime dienstverband (36 uur per week) voor een periode van 4 jaar, die wordt afgerond met een PhD promotie. Je salaris bedraagt minimaal € 2.495,- bruto in het eerste jaar tot maximaal € 3.196, - bruto (schaal PRO) in het laatste (4e) jaar, op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC).

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met:

dr. Catheleine van Driel telefoonnummer (050) 361 2367

prof. dr. Wim Veling telefoonnummer (050) 361 2367

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 6 december 2020. Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Digitaal sollicitatieformulier