Adviseur Duurzaamheid en Energie

Heb jij technisch inzicht en kun jij bijvoorbeeld op hoofdlijnen uitleggen hoe een warmtepomp en zonnepanelen werken? Ben je communicatief sterk en weet je anderen te enthousiasmeren? Heb jij een flexibele en ondernemende instelling? En zie je het als een uitdaging om, samen met ons, aan de slag te gaan met de verdere doorontwikkeling van het thema duurzaamheid en energie binnen twee gemeenten? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij zoeken een:

Adviseur duurzaamheid en energie

(32-36 uur per week)

Het team milieu en duurzaamheid is onderdeel van de eenheid Fysieke Leefomgeving van de Samenwerkingsorganisatie (SWO). Voor zowel de gemeente Hoogeveen als voor de gemeente De Wolden leveren we kwaliteit in de fysieke leefomgeving en hebben we een verbindende, inspirerende en visualiserende rol. Het werken bij SWO is een prachtige kans om je werkveld te verbreden en ervaring op te doen bij zowel een stedelijke als een landelijke gemeente.

Wat ga je doen?

Als adviseur duurzaamheid en energie ben jij de schakel tussen beleid en uitvoering. En schakel je van binnen jouw rol als adviseur naar andere rollen als: beleidsadviseur, projectleider, verbinder en/of initiator. Als beleidsadviseur vertaal je de (strategische) visie naar beleid en uitvoering. Dit doe je door kaders voor bijvoorbeeld energieopwekking te verwerken in beleidsstukken. Ook ben je actief met het uitvoeren en evalueren van huidige beleids- of actieplannen zoals bijvoorbeeld: de Groene Draad Hoogeveen, plan van aanpak energie transitie Hoogeveen en het Actieplan Klimaat & Energie De Wolden. Jij, als klantgerichte en verbindende professional, bent van onmisbare waarde in het geheel en brengt mensen en wensen samen. Jij bent voor onze twee gemeenten, bijvoorbeeld:

 • Coördinator Regionale Energiestrategie (RES) 2.0
 • Deelprojectleider van de waterstofwijk te Hoogeveen
 • Projectleider bij het opstellen Wijkuitvoeringsplannen (WUPs) en alle initiator van de hiervoor benodigde onderzoeken
 • Coördinator duurzame energie (bijvoorbeeld stimulering opwekken duurzame energie middels zonne-energie op grote daken)

Voorbeeld taken en werkzaamheden zijn:

 • Je doet voorstellen en overlegt deze met collega's en belanghebbenden;
 • Je adviseert het gemeentebestuur bij het vaststellen van de plannen;
 • Je levert een inhoudelijke bijdrage aan de ontwikkeling van het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid voor zowel de gemeente De Wolden als de gemeente Hoogeveen;
 • Je stelt actieplannen op die voortvloeiend uit beleidsplannen;
 • Je adviseert namens de gemeenten in duurzaamheid en milieuprojecten;
 • Je participeert in verschillende projectgroepen en overlegorganen (zowel intern als extern);
 • Je onderhoudt contacten met energiebedrijven voor versterking van de elektriciteitsvoorzieningen;
 • Je geeft presentaties tijdens bijeenkomsten voor inwoners en belanghebbenden.

Wat vragen wij?

Wij verwachten dat je een breed geïnteresseerd persoon bent, die deskundig is op het gebied van duurzaamheid en milieu. Je bent een kei in communicatie, verbinden en enthousiasmeren, maar bent ook geïnteresseerd in de technische aspecten van het vak. Bijvoorbeeld verwachten wij dat jij bijvoorbeeld op hoofdlijnen kunt uitleggen hoe warmtepompen en zonnepanelen werken. Daarnaast vragen wij dat je:

 • beschikt over HBO/WO werk- en denkniveau (bijvoorbeeld een opleiding Bouwkunde, Circular Engineering, (Elektro)Techniek, Energy for Society, etc afgerond);
 • enige ervaring hebt als adviseur en/of affiniteit hebt met het vakgebied duurzame energie of warmte
 • makkelijk schrijft. Het opstellen van college-/raadsvoorstellen en het formuleren van speerpunten voor een begroting gaat je prima af;
 • een verbindende persoonlijkheid bent;
 • deskundig bent en je kennis met ons en de inwoners, bedrijven en organisaties in de beide gemeenten inspirerend kan en wil delen;
 • een kei bent in samenwerken op verschillende niveaus en met uiteenlopende disciplines;
 • Iemand die geniet van flexibel werken en goed kan omgaan met vrijheid en ruimte en in staat is om de functie zelfstandig vorm te geven;
 • iemand die gericht is op samenwerking en resultaat.

Jouw toekomstige collega’s

Het team milieu en duurzaamheid bestaat uit 10 enthousiaste, gedreven professionals met een grote mate van diversiteit aan kennis en kunde. Je directe collega's van Duurzaamheid zijn enthousiaste, bevlogen mensen met een groot hart voor duurzaamheid. Er is een plezierige werksfeer waarin de samenwerking versterkt wordt door elkaar scherp te houden, uit te dagen en te inspireren. Daarbij staan de professionals altijd in nauwe verbinding met het bestuur, inwoners, bedrijven en instellingen, samenwerkingspartners en natuurlijk met de eigen organisatie.

Wat bieden wij

Een functie waarin wij jou de ruimte bieden om je deskundigheid en inzichten te delen en je verder te ontwikkelen. De functie is ingedeeld in schaal 10 (€ 3090,- tot € 4671,- per maand bij een fulltime dienstverband, salarispeil 1 april 2022).

We bieden een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket met een Individueel Keuzebudget ter hoogte van 17,45% van je salaris. Het Individueel Keuze Budget is een breed te besteden budget waar je over beschikt naast je salaris en is opgebouwd uit vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage, bovenwettelijk verlof en een persoonlijk budget van €200,- per persoon (naar rato van je contractomvang). Je kunt zelf bepalen voor welk doel jij jouw budget inzet. Je kunt het budget uitruilen voor extra salaris, verlofuren, (niet verplichte) opleidingskosten, kosten woon-werkverkeer, vakbondscontributie, internetabonnement, parkeervergunning en de aankoop van een fiets voor woon-werkverkeer.

Omdat we de ontwikkeling van onze medewerkers belangrijk vinden, kun je als werknemer van de SWO gebruik maken van de trainingen die ons opleidingsinstituut S.K.I.K. (School voor Kennis, Inspiratie en Kunde) biedt en zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het team en de organisatie.

Bij ons is er altijd de mogelijkheid om flexibel om te gaan met je werkdagen en zijn er mogelijkheden om thuis te werken. Je ontvangt van ons een laptop en mobiele telefoon in bruikleen, ook worden de thuiswerkfaciliteiten met je geregeld.

Overige informatie

Wil je voorafgaand aan jouw sollicitatie meer weten over deze functie? Neem dan contact op met:

 • Bert Scheper (Beleidsadviseur Duurzaamheid / Energieregisseur, ☎️ 06-27004177 📩 b.scheper@dewoldenhoogeveen.nl
 • Petra Kuiper (Beleidsadviseur Duurzaamheid en Energie), ☎️ 06-15594619 📩 p.kuiper@dewoldenhoogeveen.nl


Bert en Petra vertellen jou graag, geheel vrijblijvend, tijdens een (digitaal) kopje koffie of een telefoongesprek over deze functie en het team. Ook vrijblijvend de sfeer proeven op de afdeling behoort tot de mogelijkheden.

Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter Alijn Muijsers-Lok via 06- 13 43 38 38 of via a.lok@dewoldenhoogeveen.nl.

Kijk voor meer informatie over SWO als werkgever op http://www.dewoldenhoogeveen.nl

Interesse?

Wil je solliciteren? Dan ontvangen wij graag een korte motivatie en jouw cv:

 • Vertel ons in jouw motivatie wat jou aanspreekt in deze functie en wat jou als (type) persoon zo geschikt maakt.
 • En in jouw cv zien wij graag wat jouw taken en werkzaamheden waren bij jouw laatste werkgever(s).

Jouw motivatie en cv kun je uploaden via deze site.

We zien je sollicitatie met veel belangstelling tegemoet!

Competenties

 • Zelfstandigheid
 • Netwerken
 • Omgevingsbewustzijn
 • Samenwerken
 • Initiatief
Solliciteer nu