IP Specialist bij Intellectual Property (IP) Services (1.0 FTE)

Afdeling

University Services

Organisatie

Rijksuniversiteit Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, V24.0083

Functiebeschrijving

Zoek je een nieuwe uitdaging?

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zoekt een IP Specialist in het cluster Research & Impact van de universiteit.

Als IP Specialist begeleid je samen met de collega's van het IP Team nieuwe en bestaande projecten m.b.t. intellectueel eigendom zoals octrooien, auteursrecht en merken van de RUG én het UMCG. Het IE Team bestaat uit verschillende specialisten. De ideale kandidaat is complementair aan andere leden van het team. Samen met je collega’s van het team beantwoord je IE vragen van onderzoekers én studenten afkomstig van de universiteit én het UMCG door je specifieke kennis van octrooien en andere vormen van IE aan te wenden.

Zo draag je bij aan het beheer en uitbreiding van de RUG/UMCG IE-portfolio door nieuwe IE bescherming te realiseren, met als doel om dat IE in te zetten voor maatschappelijke impact. Daarnaast valt het beheer van de huidige IE onder je verantwoordelijkheden.

Binnen het cluster Research & Impact werk je voor het domein Kennisbenutting en Ondernemerschap (KBO). Samen met de andere collega’s binnen het IE Team leg je verantwoording af aan de coördinator van het IE Team.

Je werkt nauw samen met collega’s van andere onderdelen van KBO, de Business Generator Groningen en RUG Ventures. Jullie gezamenlijke doel is dat academische kennis zo snel en effectief mogelijk ter beschikking komt aan de maatschappij via nieuwe of bestaande ondernemingen.

Organisatie
Het cluster Research & Impact is één van vijf clusters binnen University Services. University Services ondersteunt onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering en vervult zo binnen de RUG haar rol als faciliterende, ondersteunende en adviserende dienst.

Het cluster Research & Impact omvat vier domeinen met als gezamenlijke missie het adviseren en ondersteunen van het College van Bestuur, de faculteiten en onderzoekers van onze universiteit bij het realiseren van onderzoek excellentie en het maximaliseren van de waarde van kennis voor de maatschappij door succesvolle valorisatie.

De vier domeinen werken samen aan de beleidsontwikkeling en ondersteuning die nodig is voor die gezamenlijke missie. Binnen die missie heeft ieder domein een primair aandachtsgebied. KBO is één van deze domeinen en werkt aan het genereren van economische groei en maatschappelijke impact door de benutting van wetenschappelijke kennis. Het heeft een speciale focus op een aantal private activiteiten van de universiteit.

Functie-eisen

Wij zoeken in jou iemand die de kwaliteiten meebrengt om deze uitdagingen aan te gaan:

- screenen en scouten van nieuwe, potentiële uitvindingen binnen RUG én UMCG
- evalueren van uitvindingen op nieuwheid, in samenspraak met onderzoekers/uitvinders, en adviseren over octrooieerbaarheid
- onderhouden van contacten met externe octrooibureaus
- assisteren bij het tot stand brengen van IE-bescherming
- beheren van de octrooidatabase van RUG/UMCG
- bijdragen aan professioneel management van de RUG/UMCG-Octrooi portfolio
- stimuleren van octrooi-awareness bij RUG/UMCG onderzoekers en informeren van onderzoekers. over IE-kwesties en –beleid
- ondersteunen van het proces van licenties en onderhandelingen
- bijdragen aan octrooi/IE-workshops en trainingen binnen RUG/UMCG.

Verder vereist de functie dat je beschikt over:

- academisch werk- en denkniveau, met een bèta, techniek, life sciences of medische achtergrond waarbij een afgeronde promotie in een van deze vakgebieden een pre is
- ervaring op het gebied van Octrooien en Intellectueel Eigendom in het algemeen strekt tot de aanbeveling
- bereidheid om een meerdaagse cursus m.b.t. de basis van Intellectueel Eigendom te volgen
- uitstekende communicatieve vaardigheden in woord en schrift in het Nederlands en het Engels (niveau C1)
- affiniteit met toegepast en fundamenteel onderzoek alsmede innovatie. De functie is ingedeeld in het UFO-profiel voor medewerker kennisvalorisatie
- vaardigheden om gestructureerd en procesmatig te werken.

Arbeidsvoorwaarden

Contractduur: 12 maanden.

Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:

- een salaris afhankelijk van opleiding en ervaring van minimaal € 3.226,- tot maximaal € 5.090,- (schaal 10) bruto per maand bij volledige werktijd
- 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering over het jaarlijks bruto inkomen
- de mogelijkheid om te kiezen voor een 36-, 38- of 40-urige werkweek (uitgaande van een fulltime dienstverband). Minimaal 29 vakantiedagen met in het geval van een fulltime dienstverband 12 vakantiedagen extra
- goede scholingsactiviteiten
- in eerste instantie een contract voor een periode van één jaar om te beoordelen of je aan de functie-eisen voldoet. Bij goed functioneren volgt een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Hybride werken is mogelijk bij de Rijksuniversiteit. Voor deze functie geldt echter dat voor het grootste gedeelte van de werkomvang aanwezigheid op kantoor nodig is. De werklocatie is Groningen.

Sollicitatie

Je kunt solliciteren door middel van jouw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 1 maart 2024 uitsluitend aan de hand van het sollicitatieformulier. De Rijksuniversiteit Groningen vindt sociale veiligheid belangrijk. We streven ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/ Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met:

Ir. Joost Breukink, coördinator IP Team
050-3635279
j.j.w.breukink@rug.nl

Noemt u in uw sollicitatie altijd het vacaturenummer V24.0083

Digitaal sollicitatieformulier