Promovendus/Onderzoekscoördinator, Langdurige zorg

Afdeling

GGZ Drenthe

Organisatie

Rijksuniversiteit Groningen

Voor het onderzoek ‘Don’t Stop Me Now!’, een onderzoek naar sport en maatschappelijke participatie bij psychose, zoeken wij een promovendus/onderzoekscoördinator voor 36 uur in de week bij de Langdurige zorg van GGZ Drenthe.

GGZ Drenthe hecht veel belang aan (wetenschappelijk) onderzoek. Onze onderzoeken zijn direct of indirect gericht op het verbeteren van onze zorg en het herstel van onze patiënten.
De beoogde promovendus zal worden aangesteld binnen het Psychosecircuit, dat deel uitmaakt van de lijn Langdurige Zorg. Het Psychosecircuit van GGZ Drenthe draagt het TOPGGz keurmerk, dat staat voor wetenschappelijk onderzoek in combinatie met hooggespecialiseerde zorg. Hier onderzoeken we bijvoorbeeld of nieuwe behandelingen een doorbraak kunnen betekenen in de zorg voor mensen met complexe problemen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Vroege Interventie Psychose (VIP) team, dat jongvolwassenen met een psychotische stoornis begeleidt. Daarnaast is er intensieve samenwerking met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, Universitair Centrum Psychiatrie en Rob Gielonderzoekcentrum.

Functiebeschrijving

Het onderzoeksproject
Jonge mensen in een vroeg stadium van een psychotische stoornis hebben vaak moeite met het weer oppakken van werk, opleiding, sociale en sportieve activiteiten. Daarnaast kunnen er door een inactieve leefstijl fysieke problemen ontstaan, zoals metabole risicofactoren en een verminderde fysieke draagkracht. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar interventies die effectief zijn in het vergroten van maatschappelijke participatie en het verminderen van stigma bij jonge mensen met een eerste psychose. Vanaf november 2020 gaat het onderzoeksproject: “Don’t Stop Me Now! Maatschappelijke participatie via sport na een eerste psychose” van start. Binnen dit onderzoek wordt een sportinterventie ontwikkelt en onderzocht voor mensen die een eerste psychose hebben meegemaakt. Het gaat om een psychomotorische interventie die zowel persoonlijk als gefaseerd is, met een sterke nadruk op het integreren van een sportieve leefstijl buiten de GGZ in het dagelijks leven. Achterliggend idee is dat door de samenwerking tussen psychomotorisch therapeuten binnen de GGZ, en Buurt Sport Coaches buiten de GGZ, de kans op blijvende succesvolle sportieve participatie wordt vergroot. Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door NWO en uitgevoerd door een team met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Klinische Neuropsychologie (prof.dr. M. Pijnenborg), GGz Drenthe (dr. L. Steenhuis; C. Waarheid), Hogeschool Windesheim (dr. J. van Busschbach), NHL/Stenden (dr. N. Boonstra) en de VU (dr. C. Emck). Meer informatie over het project kan worden opgevraagd bij de projectleider.

Onderzoekscoordinatie
Naast het promotieonderzoek coördineert de beoogde promovendus andere lopende onderzoeken binnen Langdurige Zorg. Hieronder valt onder andere het werven van patiënten en het communiceren over onderzoeken onze behandelteams.

Functie-eisen

We zoeken een enthousiaste kandidaat met een afgeronde masteropleiding op het gebied van de (neuro)psychologie, bewegingswetenschappen, psychomotorische therapie of een vergelijkbare, voor dit project relevante, studierichting. Je hebt affiniteit met de doelgroep en bent empathisch, analytisch, methodisch goed onderlegd, proactief en een doorzetter. Specifiek gelden voor deze functie de volgende eisen:

• afgeronde master psychologie, bewegingswetenschappen, psychomotorische therapie of een vergelijkbare relevante masteropleiding
• aantoonbare affiniteit met de psychiatrie
• aantoonbare motivatie en ambitie voor het doen van onderzoek
• interesse in, en zo mogelijk ervaring met, onderzoek naar leefstijlinterventies / sportactiviteiten
• klinische ervaring is een pre
• kennis en kunde van statistische analyses met SPSS en/of R
• goede beheersing van de Engelse en de Nederlandse taal (mondeling en schriftelijk) en heeft bij voorkeur ervaring in het schrijven van wetenschappelijke stukken
• uitstekende communicatieve en organisatorische vaardigheden met bijzondere interesse in patiënt(/cliënt)gebonden onderzoek
• in staat zelfstandig te werken en goed samen kunnen werken met professionals uit verschillende vakgebieden.

Arbeidsvoorwaarden

Contractduur: 12 maanden.

GGZ Drenthe biedt een salaris volgens de CAO GGZ, indeling in FWG 60. In eerste instantie wordt de aanstelling voor een jaar ingepland, en bij goed functioneren wordt de aanstelling verlengd voor de duur van het onderzoek.
Een PhD trainingsprogramma is onderdeel van de overeenkomst en de kandidaat zal worden ingeschreven in de Graduate School of Behavioural and Social Sciences van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast kan geparticipeerd worden in de kenniskring van het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim waarbinnen uitwisseling plaatsvindt rondom onderzoek naar sport- en psychomotorische interventies.

Sollicitatie

U kunt solliciteren door middel van uw sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae te sturen vóór 2 november 2020 uitsluitend aan de hand van deze link: https://ggz-drenthe.career.emply.com/[…]/q7h0ap

De sollicitatieprocedure voor deze functie bestaat uit een ronde. De gesprekken zullen plaatsvinden op woensdag 25 november; sollicitanten dienen deze datum vrij te houden. We streven naar een start uiterlijk februari 2021.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met:

Prof.dr. Marieke Pijnenborg (voor project inhoudelijke vragen of de sollicitatieprocedure)
06-26797086.

Dr. Laura Steenhuis (voor project inhoudelijke vragen of de sollicitatieprocedure)
06-83790269

Noemt u in uw sollicitatie altijd het vacaturenummer 281020