Adviseur regioteam Werken in de Zorg Noord- Nederland

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Functieomschrijving

De kranten berichten dagelijks over tekorten aan zorgprofessionals met alle uitdagingen en gevolgen van dien voor de sector zorg en welzijn. Hoe zorgen we voor voldoende, betrokken en goed opgeleide zorgprofessionals? En hoe zorgen we dat ze met plezier in de zorg blijven werken? De aanpak van deze vraagstukken staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Als een van de adviseurs in het regioteam speel jij hierin een belangrijke rol in Noord Nederland; je bent een verbindende schakel tussen het landelijke beleid en de uitvoering in de regio.

Het zwaartepunt van de arbeidsmarktaanpak ligt in de regio’s. Dáár wonen, werken en leren mensen. Bovendien is de arbeidsmarkt in Appingedam anders dan die in Amsterdam. Iedere regio heeft een Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT), aangejaagd en gefaciliteerd door de regionale werkgeversorganisaties zorg en welzijn. Hierin werken zorg- en welzijnsorganisaties, zorgprofessionals, onderwijsinstellingen, zorginkopers, overheden en andere stakeholders samen aan een duurzame aanpak van de arbeidsmarkttekorten.

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stimuleren en ondersteunen wij deze ambitie op verschillende manieren. Een goede verbinding tussen het ministerie en de regio’s is van groot belang voor een succesvolle aanpak. Daar zet het regioteam Werken in de Zorg zich voor in, om zo merkbaar het verschil te maken voor zorgprofessionals in zorg en welzijn.

Als adviseur Regioteam ben je namens het ministerie het aanspreekpunt in de regio als het gaat om de aanpak van personeelstekorten in de zorg. Waar nodig help je de regio’s bij het betrekken van partijen bij de regionale aanpak daarvan en wijs je partijen op (financierings-)mogelijkheden rondom scholing, behoud van zorgprofessionals en anders werken. Ook leg je de link tussen de praktijk in de regio en het beleid in Den Haag en
zorg je ervoor dat knelpunten die niet in de regio kunnen worden opgelost naar landelijk niveau worden getild voor een oplossing. Daarnaast werk je in de regio op strategisch niveau mee aan concrete projecten om deze kwantitatief en kwalitatief te versnellen. 

Denk bijvoorbeeld aan acties voor het behoud van zorgprofessionals, anders werken of zorgtechnologie en het bespreken hoe VWS of andere landelijke partijen daarbij kunnen helpen. Ook werk je vanuit jouw ervaring in de regio mee aan de ontwikkeling en uitvoering van een landelijk vervolg op de landelijke aanpak van het ministerie van VWS onder een nieuw kabinet.

Het regioteam bestaat nu bijna 2 jaar en ontwikkelt zich na deze pioniersfase door. Het Regioteam startte in de afgelopen periode verschillende projecten (zie voorbeelden [1][2][3][4]) op het gebied van flex, behoud van zorgprofessionals en innovatie en anders werken. Nu is het moment daar om verder aan te jagen, te versnellen, bij te stellen en deel- en schaalbaar te maken. Dit doen we in de regio samen met RegioPlus, het ActieLeerNetwerk (ALN), de regionale werkgeverorganisaties en de gevormde coalities. Als visitekaartje van VWS zet het Regioteam zich ook in de komende periode weer in om een effectieve schakel te zijn tussen beleid en praktijk. Voorbeelden daarvan zijn de bijdrage van het Regioteam aan de Zorgtafel Drenthe, Arbeidsmarkttafel Jeugd, Merkbaar Beter, Het Potentieel Pakken, met de input uit de praktijk voor diverse kamerbrieven en beleidsdossiers.

Je komt te werken in een bijzondere en dynamische werkomgeving. Met jouw functie draag je bij aan een vraagstuk dat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda staat en grote belangstelling heeft van de Tweede Kamer en de media. Omdat de arbeidsmarktaanpak zich op de gehele sector zorg en welzijn richt, krijg je hiervan een compleet beeld. Je netwerk bestaat uit sociale partners, beroepsorganisaties en onderwijsorganisaties, zowel landelijk als in de regio’s waar jij komt te werken.

Om ervoor te zorgen dat je werk goed aansluit bij behoeften in de regio, kijken we met de regionale werkgeversverenigingen naar opdrachten op maat. Het zwaartepunt van jouw werk ligt in de regio: je werkt drie tot vier dagen in de regio en één dag per week bij VWS (afhankelijk van de corona-ontwikkelingen is dat digitaal of fysiek of een combinatie). Zo creëren we een optimale verbinding tussen de praktijk in de regio en het
beleid in Den Haag.

Er is in deze functie veel aandacht voor onderling leren, ervaringen uitwisselen en talentontwikkeling.

 1. Sigra emagazine Samen digitaal vaardig versie mei 2021
 2. Actieprogramma behoud - Transvorm.org
 3. Regionaal VAR netwerk Rotterdam – Rijnmond - deRotterdamseZorg
 4. definitief_PvA_Samen_Slimmer_Organiseren_klein.pdf (transvorm.org)


Functie-eisen

 • Je hebt een relevante wo-opleiding afgerond – bijvoorbeeld als bestuurskundige.
 • Je hebt minimaal drie jaar ervaring met het leiden van projecten en inhoudelijkvimpactvol procesmatig werken.
 • Je hebt bij voorkeur een relevant landelijk of regionaal netwerk binnen de zorg, het welzijn, het onderwijs en/of de overheid.
 • Je doorziet snel de belangen, risico’s en kansen van zaken.
 • Je bent politiek-bestuurlijk en organisatiesensitief.
 • Je beweegt je gemakkelijk in netwerken van bestuurders, HR-professionals envzorgprofessionals, en bent in staat de juiste verbindingen te leggen.
 • Je kunt goed samenwerken en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Je kunt goed plannen en organiseren, bent creatief en toont lef in je werk.
 • Je bent vaardig in advieswerk en kunt processen goed doorzien.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: schaal 12
Maandsalaris: Min €3.842 – Max. €5.710 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: 1 jaar
Minimaal aantal uren per week: 32
Maximaal aantal uren per week: 36


Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.


Bijzonderheden

 • Je kunt jouw sollicitatie onder vermelding van het vacaturenummer richten aan Marit Elenbaas, manager.
 • Indien je bent aangewezen als een verplichte Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat, dan verzoeken wij je een kopie van deze aanwijzingsbrief mee te sturen met de sollicitatie.
 • De eerste gesprekken vinden plaats op donderdag 21 oktober tussen 8:30 en 11:30 in Den Haag.
 • Je werkt drie tot vier dagen in de regio en één dag per week bij VWS (afhankelijk van de corona-ontwikkelingen is dat digitaal of fysiek of een combinatie).
 • Omdat je in deze functie met vertrouwelijke informatie werkt, kunnen we tijdens de sollicitatieprocedure om referenties vragen en heb je om in dienst te treden een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig.


Solliciteren?

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Solliciteren