Agentschap Telecom

Specialist metrologie internationaal

Functie omschrijving

Wil jij de internationale meetapparatuursector laten profiteren van de digitalisering? Er met de juiste metrologische standaarden aan bijdragen dat bedrijven en leveranciers hun producten eenvoudig op de markt kunnen brengen? En hou je bovendien van veel (internationale) verantwoordelijkheid? Ga dan als specialist aan de slag bij het agentschap Telecom in Groningen (of Amersfoort). En vertegenwoordig Nederland als het om metrologie gaat.

De taken van Agentschap Telecom worden door de hedendaagse ontwikkelingen op ICT- en telecomgebied steeds breder. Daarom richten we ons sinds 2016 ook op metrologie: de leer van maten, metingen en meetfouten. Consumenten en professionals moeten erop kunnen vertrouwen dat liters en kilo’s écht kloppen. Bijvoorbeeld als ze energie afnemen. Voor de energiemaatschappij én voor de consument is een juiste meting van het energiegebruik belangrijk. Ook in de meetapparatuursector doet de digitalisering haar intrede. Denk aan opslag en verwerking van data in de cloud, het gebruik van smartphones, kunstmatige intelligentie en statistische analysesoftwaretools. Daarbij horen ook vraagstukken over risicoanalyses en software- en databeveiliging.

Als specialist metrologie werk je bij de afdeling Markttoegang. Deze afdeling onderhoudt contacten met bedrijven, brancheverenigingen, testinstituten, fabrikanten en importeurs. Onze belangrijkste taak is het verzorgen van Europese en wereldwijde normen en standaarden voor fabrikanten en importeurs, zodat ze hun producten eenvoudig op de (Europese) markt kunnen brengen. Je levert dus een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan het borgen van correct afgemeten hoeveelheden en de integriteit van opgeslagen meetgegevens. Zodat alle partijen — leveranciers en afnemers — krijgen wat ze verwachten.

Jij komt op voor de Nederlandse belangen in het internationale werkveld metrologie. En je vertegenwoordigt Nederland in de internationale metrologiewerkgroepen, die vallen onder WELMEC en de Organisation Internationale de Métrologie Légale (OIML). Daarnaast ondersteun je de nationale afgevaardigde in de Internationale Commissie voor Wettelijke Metrologie (CIML). De afgevaardigde is een teamlid die hiervoor meerjarig is aangewezen. Je ontwikkelt en realiseert, veelal samen met internationale collega’s of samen met marktspelers, adviesproducten op het vlak van de wettelijke metrologie. En je bent in staat deze inhoudelijk intern én extern toe te lichten.

Als specialist inventariseer en coördineer je de Nederlandse standpunten en bijdragen en je levert inhoudelijke bijdragen. Ook participeer je in relevante internationale (sub)commissies. Je beoordeelt internationale commentaren en schakelt zo nodig expertise in. Daarnaast bereid je met collega’s het internationaal terugkerend overleg voor, zoals de jaarlijkse CIML- en de vierjaarlijkse OIML-conferenties. Bij het uitoefenen van je taken mag je natuurlijk rekenen op de ondersteuning en expertise van je collega’s binnen jouw werkveld.

Functie-eisen

 • Je hebt wo-niveau, bij voorkeur een afgeronde natuurkundige of (elektro-)technische opleiding, en affiniteit met metrologie.
 • Je bent in staat om projecten voor te bereiden, aan te sturen, en uit te voeren. Het gaat om zowel nationale als internationale projecten gerelateerd aan gemeenschappelijke (software-)eisen voor alle wettelijk geregelde meetinstrumenten.
 • Je hebt het liefst basiskennis van het metrologiestelsel, de procedures binnen de Europese Unie, WELMEC of de Organisation Internationale de Métrologie Légale.
 • Je hebt technische kennis (of kunt die je snel eigen maken) op het gebied van software - met name softwarebeveiliging en risicoanalyse - en wettelijke metrologie.
 • Je hebt het liefst kennis op het gebied van bestaande regelgeving, normen en standaarden bij weeginstrumenten, verkeersmeetmiddelen en politiemeetmiddelen.
 • Je bent in staat om zowel intern als extern af te stemmen over werkzaamheden en processen, en je kunt omgaan met belangentegenstellingen.
 • Je hebt het liefst ervaring met internationaal werken.
 • Je hebt gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en bent accuraat en diplomatiek.
 • Je kunt omgaan met meer abstracte onderwerpen en niet altijd duidelijk omlijnde keuzefactoren.
 • Je signaleert ontwikkelingen in de omgeving en in de markt.
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend, zowel schriftelijk als mondeling.
 • Je hebt een diplomatieke instelling.
 • Je kunt goed analyseren, plannen en organiseren en je bent creatief.
 • Je beschikt over overtuigingskracht, kunt goed netwerken en hebt een flexibele instelling.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3279,- tot €5039,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 36 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Jouw standplaats is in principe Groningen, maar werken vanuit Amersfoort is bespreekbaar.
 • Na de sluitingsdatum is de vacaturetekst online niet meer zichtbaar. We raden je daarom aan om de tekst te downloaden en op te slaan, nadat je hebt gesolliciteerd.

Reageer op deze vacature