NVWA

Inspecteur Diergeneesmiddelen, regio Midden en Zuid Nederland

Functie omschrijving

“Ik kom elke dag weer nieuwe situaties tegen, waarin ik als inspecteur uitgedaagd word, om een objectief en gefundeerd oordeel te geven over hoe men zich houdt aan de wet op Diergeneesmiddelen. De dynamiek, zelfstandigheid en grote belangen maken dat ik mezelf blijf ontwikkelen en dat geen dag hetzelfde is. Wat ik vandaag bij boer A leer, neem ik morgen weer mee naar boer B” aldus Arne Korthout, Inspecteur, domein Diergeneesmiddelen.

De NVWA is verantwoordelijk voor het handhaven van regelgeving op het gebied van Diergeneesmiddelen. Als Inspecteur Diergeneesmiddelen bezoek en onderzoek je zowel veehouders als bedrijven, die diergeneesmiddelen produceren, verhandelen, voorschrijven of gebruiken. In dit complexe krachtenveld weet je als inspecteur een objectief beeld te vormen en zie je toe op naleving van de wetgeving rond diergeneesmiddelen.

In dit werk bezoek je zelfstandig of met een collega/medehandhaver veehouders, dierenartsen, maar ook handelaren en producenten van diergeneesmiddelen. Je bekijkt de feiten en omstandigheden en doorgrondt de verschillende belangen die spelen. Het is een afwisselende baan: zo rijd je op maandag naar een boer om hem te bevragen, inspecteer je vervolgens de opslag en voorraad aan diergeneesmiddelen ter plaatse en bestudeer je het logboek. Jij overziet de situatie en belangen en beslist of er reden is tot nader onderzoek. De volgende dag spit je door dossiers, maak je een proces verbaal op en de dag daarna spreek je een dierenarts. De ene keer voor zijn of haar expertise, dan weer om te achterhalen of de voorgeschreven geneesmiddelen wel op de juiste gronden zijn verstrekt. Op donderdag overleg je met de tactisch rechercheurs van de NVWA (de IOD) voor wat betreft de grotere strafrechtelijke zaken. En op vrijdag heb je contact met de collega’s op het laboratorium, om de uitslag van een urine-monsterafname te horen.

De NVWA is niet zomaar een werkgever. Je verwezenlijkt maatschappelijke doelstellingen bij een organisatie, die volop in de schijnwerpers staat. Dat stelt hoge eisen aan onze organisatie en aan jou als inspecteur. We hechten aan vakkennis en we bieden veel mogelijkheden aan onze inspecteurs om zichzelf verder binnen de organisatie te ontwikkelen. Zo zal je naast een interne opleiding gekoppeld worden aan een mentor, die je wegwijst maakt binnen de organisatie en je de eerste periode begeleidt in je werkveld.

Omdat je in de buitendienst van de NVWA werkt, ben je veel op pad. Iedere dag biedt weer nieuwe uitdagingen. Je werkt vanuit huis, waarbij je woonplaats je standplaats is. Je krijgt moderne ICT-apparatuur, die je flexibel maakt om thuis, op een kantoor of daar waar het meest handig is, de inspectie voor te bereiden of administratief af te handelen. Verder krijg je een auto tot je beschikking voor het reizen naar de bedrijven en kantoren. Het is mogelijk om met deze auto ook privé te rijden. Je bent verantwoordelijk voor het organiseren van je eigen werkzaamheden en voert hierover in belangrijke mate zelf de regie.

Ben jij degene die zich prettig voelt in een handhavende rol? Heb je affiniteit met diergeneesmiddelen en wil je graag bijdragen aan voedselveiligheid? Sta je met je voeten in de klei? Dan kijken we uit naar jouw sollicitatie

Wat ga je doen?
Om dit werk goed te kunnen doen, sta je nuchter in het leven. Je ziet het als een uitdaging om elke keer weer de puzzel te leggen en houdt ervan om de verschillende krachtenvelden in kaart te brengen. Je ziet de verschillende motieven die spelen in deze complexe industrie en baseert je oordeel op alle feiten en omstandigheden. Je bent een verlengstuk van de Nederlandse wet en een inhoudelijk serieuze gesprekspartner voor alle betrokken partijen: van veehouder tot dierenarts tot aan de veterinaire farmacie.

Ongeveer de helft van je werkweek ben je op pad en bezig met inspecties ter plaatse. De andere helft besteed je aan het opmaken van processen verbaal, verwerking van boetes, rapportages of overleg je met collega toezichthouders. Je denkt mee over de ontwikkeling van nieuwe werkwijzen en over hoe bestaande werkwijzen binnen het team, zoveel mogelijk uniform kunnen worden toegepast. Bij de NVWA hebben we ons toezicht risicogericht ingericht in projectvorm.

Voor deze functie is het van belang dat je veel informatie verzamelt door vragen te stellen, waarbij je zowel verbale als non-verbale boodschappen opneemt. Je luistert, vat samen en vraagt door bij onduidelijkheden en laat je niet uit het veld slaan door stressvolle situaties. In je communicatie sluit je aan bij het niveau, de achtergrond en de ervaringswereld van je gesprekspartner. Je ordent de informatie die je verzamelt, legt verbanden en velt dan een gefundeerd oordeel. Je werkt meestal samen met een collega inspecteur. In een complexe omgeving, waarin grote belangen spelen, stel je je flexibel op.

Maatschappelijke ontwikkelingen gaan snel en dat betekent voor jou als inspecteur, dat je afwisseling in je werk houdt. In een handhavingsorganisatie heb je te maken met veranderende prioriteiten. Je kunt hier goed mee omgaan en realiseert je, dat je als inspecteur ook kan worden ingezet bij andere domeinen.

Functie-eisen

 • Je hebt bij voorkeur een afgeronde (agrarische) HBO-opleiding (Bedrijfskunde en Agribusiness, diermanagement, Dier- en veehouderij) of in een veterinaire farmaceutische richting (Farmakunde, diergeneeskunde).
 • Je hebt affiniteit met de agrarische sector, diergeneeskunde of farmaceutische industrie.
 • Je bent kritisch en neemt niet alles voor waar aan.
 • Je bent communicatief sterk en kunt zaken helder op papier zetten.
 • Je houdt ervan om op pad te zijn en om met mensen op verschillende niveaus te schakelen.
 • Je kunt goed omgaan met weerstand, bent stressbestendig, werkt accuraat en kunt goed plannen en organiseren.
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B.

Competenties:

 • Oordeelsvorming en overtuigingskracht
 • Organisatiesensitiviteit
 • Overtuigingskracht
 • Zelfontwikkeling

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3028,- tot €4247,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Waar kom je te werken?

De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

 • Een inwerkprogramma dat past bij jouw functie met begeleiding van ervaren collega’s.
 • Ruime opleidings- en/of coaching mogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
 • Waar de functie het toelaat bieden we jou de ruimte om tijd- en plaats onafhankelijk te werken.
 • Een prettige werkomgeving met als hoofdkantoor Utrecht op loopafstand van het Centraal Station.
 • Regelmatig leuke activiteiten met je collega’s, zoals onze (inmiddels legendarische) pub-quiz!
 • Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De sollicitaties worden volgens geldende afspraken in beschouwing genomen, waaronder de CAO Rijk- en NVP-sollicitatiecode.
 • Voor werken bij de NVWA is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.
 • Betreft het een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en heb je (nog) geen vast dienstverband als rijksambtenaar, dan start je (in beginsel), ter beoordeling van je geschiktheid, met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.      
 • Geef duidelijk in je curriculum vitae aan dat je aan de gevraagde opleidingseisen voldoet.
 • De selectiecommissie kan referenties inwinnen, maar zal dit altijd vooraf met jou afstemmen.  
 • Een online screening via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, kan onderdeel zijn van het selectieproces.
 • Een competentietest en/of een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Een uitgebreide screening A of B door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), kan een vereiste zijn voor een aantal functies bij de NVWA (o.a. bij de IOD).

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

We vinden het in Nederland heel normaal dat de producten die we gebruiken en alles wat wij eten veilig is. Dat dieren goed worden behandeld, ook als ze voor de slacht bestemd zijn. Groente en fruit willen we gedachteloos kunnen consumeren en ook andere producten zijn ‘natuurlijk’ in orde. We willen onbekommerd in de natuur kunnen wandelen en speelgoed voor onze kinderen kopen zonder achterdocht. Als consumenten vertrouwen we daar gewoon op, we nemen het als vanzelfsprekend. En als dat niet zo is, is het land in rep en roer. En terecht. We zijn tenslotte een geciviliseerd en welvarend land.

Maar we vergeten soms dat bedrijven dagelijks hard werken aan die hoge standaard. Dat het voor ondernemers een hele toer is om aan alle geldende wet- en regelgeving te voldoen. We vergeten ook dat de overheid daarop toe ziet. Want veiligheid klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet.

Wat is de NVWA?
De medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werken dagelijks hard om die standaard te behouden. In gesprek met ondernemers in de horeca, de slachterijen, de plantenteelt en met andere producenten ziet de NVWA toe op de voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid en het welzijn van dieren, natuur en milieu. Met (inter)nationale wet- en regelgeving in de hand. We gaan uit van vertrouwen, maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, treden we stevig op. In het belang van de samenleving. Zo houden we de risico’s klein.

Wat doet de NVWA?
Het werkterrein van de NVWA is breed. Daarom kijken wij scherp waar de grootste risico’s zitten en waar toezicht het hardst nodig is. Zodat we consumenten en anderen tijdig kunnen informeren. Met inspecties, laboratorium- en opsporingsonderzoeken en communicatie stimuleren we ondernemers zich aan de regels te houden. Zij moeten hun zaken goed op orde hebben, zodat gezondheid, veiligheid en kwaliteit voor mens, dier en natuur voortdurend verzekerd is.
Om import en export mogelijk te maken, voeren we ook keuringen uit. Bedrijven die zich aan de wettelijke bepalingen houden, kunnen hun producten en dieren veilig in de handel brengen. Want met een goede naleving van de wetten en regels versterken zij zowel het vertrouwen in hun eigen producten, als de handelspositie van Nederland.

Waar staat de NVWA voor?
De NVWA staat voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. De Rijksoverheid streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever. Dat maakt het werk waardevol en uitdagend.

De NVWA is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat uit vier directies: Handhaven, Keuren, Strategie en Interne Organisatie.

HH/Inspectie/Afdeling Dier

Je komt te werken bij de directie Handhaven, binnen de divisie Inspectie op de afdeling Dier. De afdeling Dier bestaat uit 8 teams en ongeveer 150 medewerkers. De afdeling is volop in ontwikkeling. Vak inhoud komt centraal te staan, we gaan meer vanuit kennis opereren en dit brengt volop ontwikkelingen en organisatorische veranderingen met zicht mee.

Binnen de Inspectie-afdeling Dier worden diverse dier-gerelateerde regels geïnspecteerd. De inspecteurs voeren inspecties uit op bedrijven in vele branches en sectoren. De verschillende teams hebben elk hun eigen aandachtsgebied, zoals bijvoorbeeld diergeneesmiddelen maar ook dierenwelzijn of diergezondheid. Het kan voorkomen dat je op deze andere aandachtsgebieden wordt ingezet.

Onze cultuur kenmerkt zich door een prettige en professionele werkomgeving. Resultaatgerichtheid, samenwerking en heldere verantwoordelijkheden staan centraal. Verantwoordelijkheid geven en nemen is het credo. Daarbij sluiten onze kernwaarden betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, professionaliteit en transparantie goed aan.


Reageer op deze vacature