NVWA

Inspecteur Horeca

Functie omschrijving

Je telefoon gaat. Je krijgt een melding van iemand die na het eten bij een restaurant opgenomen is in het ziekenhuis. Het vermoeden is dat het gaat om een voedselvergiftiging. Als inspecteur stap je in je dienstauto en rij je richting het bedrijf om te achterhalen wat er is gebeurd en beoordeel je of het bedrijf zich aan de regels heeft gehouden. Geeft het jou voldoening om een bijdrage te leveren aan een (voedsel)veilig en gezond Nederland? Heb je affiniteit met horeca en detailhandel en je spreekt de taal van deze ondernemers? Spreken baas zijn over je eigen agenda en vrijheid in je werk je aan? Lees dan snel verder!

Als inspecteur Horeca kom je te werken binnen een afdeling welke toezicht houdt op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, de rookvrije generatie en alcoholontmoediging. Binnen deze afdeling kom je te werken in een van de horecateams. Samen met ongeveer 130 collega’s zorg je ervoor dat de Nederlandse consument erop kan vertrouwen dat voedsel veilig is. Daarnaast ben je betrokken bij projecten die gericht zijn op het verbeteren van het toezicht en het optimaliseren van het proces. Hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het toezicht door de NVWA. Voor nu zijn wij expliciet op zoek naar mensen uit de Randstad of regio West Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en Oost Flevoland.

Samen met andere nieuwe collega’s volg je een opleiding. Deze zal een jaar duren en is een combinatie van werken en leren tegelijk.

Wat ga je doen?
Als inspecteur Horeca houd je toezicht op alles wat te maken heeft met gezond en veilig leven. Dit maakt je werk leuk en afwisselend omdat je een grote verscheidenheid aan bedrijven waar voedsel en dranken verkocht worden bezoekt. Je kunt hierbij denken aan horeca (restaurants en cafés), ambacht (slagers en bakkers) en retail (supermarkten en toko’s). Ook markten en evenementen vallen binnen jouw toezichtdomein.

Jouw werkgebied is de randstad of Noordoost Nederland waarin je bij voorkeur ook woont. Vanuit huis ga je vier van de vijf dagen op pad om jouw inspecties te verrichten. Wanneer je de auto (die je vanuit de NVWA beschikbaar krijgt) instapt begint jouw werkdag en verricht je tussen de drie en vijf inspecties op een dag.
Sommige zaken zijn alleen overdag open waar anderen juist in de avond open zijn. Jouw werkdagen kunnen dus wisselende tijden hebben, maar dat is voor jou geen probleem. Afhankelijk van deze openingstijden ben je vrij om jouw agenda in te delen zoals je dit zelf wil. De andere dag gebruik je om jouw administratie vanuit huis bij te werken.

Wat doe je tijdens een inspectie?
Je komt altijd onaangekondigd langs bij een bedrijf. Je legitimeert je, vertelt wat je komt doen en dan start jouw inspectiewerk. Je kijkt naar hygiëne, voedselveiligheid, de naleving van het rookverbod en wanneer van toepassing de Alcoholwet.

Tijdens je inspectiewerk stel je gerichte vragen aan de medewerkers op de werkvloer en vraag je goed door. Wanneer er zaken niet volgens de geldende wet- en regelgeving gedaan worden, constateer je dat en ga je in gesprek met de ondernemer en de medewerkers. Je legt uit waarom het naleven van deze regels van belang is en maakt afspraken om overtredingen op te heffen.

Je treedt waar nodig handhavend op. Wanneer je een maatregel oplegt maak je dat bekend aan de ondernemer en leg je hem de procedure uit. Je verwerkt de inspectiegegevens ter plekke met behulp van een tablet en thuis werk je jouw administratie uit. Wanneer je een rapport van bevindingen hebt opgemaakt stuur je deze door naar de afdeling Juridische Zaken van de NVWA. Door middel van jouw interventies worden ondernemers gestimuleerd om zich beter aan wet- en regelgeving te houden rondom voedselveiligheid.

Let op, heb je interesse in deze functie? Wacht niet te lang met reageren. Bij het vinden van de juiste kandidaat, sluiten wij de vacature.
Bekijk je deze vacature via een jobboard? Ga dan voor meer informatie over de sluitingsdatum en contactpersonen naar: https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures?werkgever=50083 of klik op de link van de werkgever.

Functie-eisen

Je staat voor voedselveiligheid en vindt het belangrijk dat de geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd. Jouw rechtvaardigheidsgevoel is jouw drive. Je bent oplossingsgericht, je signaleert snel wanneer zaken niet op orde zijn en beweegt je gemakkelijk in bedrijven waar je inspecties uitvoert. Je begrijpt de denkwijze van ondernemers, kent en begrijpt de gebruiken van verschillende culturen en snapt hoe je de ondernemer op een goede manier aanspreekt. Je denkt continu na over hoe je jouw manier van inspecteren beter kan maken zodat je gedrag kunt herkennen en weet te beïnvloeden. Je bent integer en in staat om op te treden waar nodig. Je bent flexibel en gericht op het teamresultaat.

Daarnaast zien wij graag het volgende:

 • HBO werk- en denkniveau, gecombineerd met relevante werkervaring binnen voedselveiligheid.
 • Affiniteit met de vakgebieden horeca, ambacht, instellingen of retail.
 • Werkervaring in toezicht of gelieerd aan voedselveiligheid heeft onze voorkeur.
 • Goede beheersing Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.
 • Kennis en expertise in voedselveiligheid en de wetgeving is een pré.
 • In bezit van een geldig rijbewijs B.
 • Woonachtig in de regio Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht of naaste omgeving) of regio West Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland & Oost Flevoland.

Competenties:

 • Analyseren
 • Oordeelsvorming
 • Overtuigingskracht
 • Organisatie sensitiviteit

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3119,- tot €4374,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 36 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Waar kom je te werken?

De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

 • Een inwerkprogramma dat past bij jouw functie.
 • Ruime opleidings- en/of coaching mogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
 • Waar de functie het toelaat bieden we jou de ruimte om tijd- en plaats onafhankelijk te werken.
 • Er heerst een prettige werksfeer binnen de verschillende locaties en het hoofdkantoor is gevestigd op loopafstand van het Centraal Station in Utrecht.

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De sollicitaties worden volgens geldende afspraken in beschouwing genomen, waaronder de CAO Rijk- en NVP-sollicitatiecode.
 • Voor werken bij de NVWA is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.
 • Betreft het een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en heb je (nog) geen vast dienstverband als rijksambtenaar, dan start je (in beginsel), ter beoordeling van je geschiktheid, met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.
 • Betreft de vacature in eerste instantie een functie voor bepaalde tijd, dan wordt deze vacature niet opnieuw opengesteld als deze functie vast ingebed kan worden in de organisatie en de (in eerste instantie) tijdelijke vacature vervuld werd door een interne medewerker met een vast dienstverband.
 • Geef duidelijk in je curriculum vitae aan dat je aan de gevraagde opleidingseisen voldoet.
 • De selectiecommissie kan referenties inwinnen, maar zal dit altijd vooraf met jou afstemmen.
 • Een online screening via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, kan onderdeel zijn van het selectieproces.
 • Een competentietest en/of een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Een uitgebreide screening A of B door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), kan een vereiste zijn voor een aantal functies bij de NVWA (o.a. bij de IOD).

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)

We vinden het in Nederland heel normaal dat de producten die we gebruiken en alles wat wij eten veilig is. Dat dieren goed worden behandeld, ook als ze voor de slacht bestemd zijn. Groente en fruit willen we gedachteloos kunnen consumeren en ook andere producten zijn ‘natuurlijk’ in orde. We willen onbekommerd in de natuur kunnen wandelen en speelgoed voor onze kinderen kopen zonder achterdocht. Als consumenten vertrouwen we daar gewoon op, we nemen het als vanzelfsprekend.

Maar we vergeten soms dat bedrijven dagelijks hard werken aan die hoge standaard. Dat het voor ondernemers een hele toer is om aan alle geldende wet- en regelgeving te voldoen. We vergeten ook dat de overheid daarop toe ziet. Want veiligheid klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet.

Wat is de NVWA?
De medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werken dagelijks hard om die standaard te behouden. In gesprek met ondernemers in de horeca, de slachterijen, de plantenteelt en met andere producenten ziet de NVWA toe op de voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid en het welzijn van dieren, natuur en milieu. Met (inter)nationale wet- en regelgeving in de hand. We gaan uit van vertrouwen, maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, treden we stevig op. In het belang van de samenleving.

Wat doet de NVWA?
Het werkterrein van de NVWA is breed. Daarom kijken wij scherp waar de grootste risico’s zitten en waar toezicht het hardst nodig is. Zodat we consumenten en anderen tijdig kunnen informeren. Met inspecties, laboratorium- en opsporingsonderzoeken en communicatie stimuleren we ondernemers zich aan de regels te houden. Zij moeten hun zaken goed op orde hebben, zodat gezondheid, veiligheid en kwaliteit voor mens, dier en natuur voortdurend verzekerd is.

Om import en export mogelijk te maken, voeren we ook keuringen uit. Bedrijven die zich aan de wettelijke bepalingen houden, kunnen hun producten en dieren veilig in de handel brengen. Want met een goede naleving van de wetten en regels versterken zij zowel het vertrouwen in hun eigen producten, als de handelspositie van Nederland.

Waar staat de NVWA voor?
De NVWA staat voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. De Rijksoverheid streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever. Dat maakt het werk waardevol en uitdagend.

De NVWA is een Agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat uit vier directies: Handhaven, Keuren, Strategie en Interne Organisatie.

HH/Inspectie/Consument/Tm horeca

De afdeling Consument (ca. 200 fte) houdt toezicht op de domeinen Voedselveiligheid, Alcohol/tabak en Productveiligheid. De afdeling is onderverdeeld in productveiligheidsteams, Horecateams en een Tabaksteam. De inspecteurs van de 9 Horecateams houden toezicht op horeca- en ambachtelijke bedrijven, retailbedrijven en instellingen (waaronder ziekenhuizen) als het gaat om de voedselveiligheid en voeren daarnaast rookinspecties uit. Het Tabaksteam houdt toezicht op het gebied van alcohol, tabak en cannabis. Het toezicht op deze thema’s heeft veel maatschappelijke en politieke aandacht. Bij niet-naleving worden maatregelen genomen volgens het NVWA Interventiebeleid.

De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.


Reageer op deze vacature