NVWA

Inspecteur Auditor

Functie omschrijving

Lijkt het je interessant om bedrijven te bezoeken en diepgaande inhoudelijke administratieve controles uit te voeren? Als Inspecteur Auditor bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan jij op deze manier bijdragen aan de voedsel- en productveiligheid, dierenwelzijn en natuur. Klinkt dit als een mooie uitdaging? Lees dan snel verder.

Als Inspecteur Auditor werk je bij de Directie Handhaven, divisie Klant, Bedrijf en Contact (KBC) in het team Administratieve Controle (AC). Het team bestaat uit 14 collega’s. Samen zorgen jullie ervoor dat alle ondersteuningsaanvragen op het gebied van administratieve controle vanuit de directie Handhaven en de directie Keuren, opgepakt worden.

Wat ga je doen?
In Nederland zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor de traceerbaarheid van hun producten in de logistieke keten. Omdat een product uit de handel gehaald moeten kunnen worden, moeten deze processen goed ingeregeld zijn. Als Inspecteur Auditor controleer je de administraties van bedrijven en doe je diepgaande boekhoudkundige en / of administratieve analyses om deze traceringsprocessen te beoordelen. Om in de logistieke productieketen van bijvoorbeeld koe tot hamburger iets te kunnen zeggen over traceren is namelijk meer nodig dan alleen een gesprek met de directeur. Je gaat langs bij bedrijven, bekijkt de administratie, analyseert gegevens en je volgt de geld- en goederenstromen van de bedrijven. Met jouw kennis van dit vakgebied ben je in staat om snel te achterhalen waar de belangrijkste maatregelen geïmplementeerd zouden moeten zijn om die traceerbaarheid te garanderen.

Een controle begint altijd met een ondersteuningsvraag van een Inspecteur uit één van de 23 domeinen. Samen met de Inspecteur maak je een plan van aanpak en plan je een bezoek aan het bedrijf. Vanuit huis ga je op pad met de auto die je van de NVWA tot je beschikking krijgt. Je vormt tijdens het eerste bezoek een globaal beeld van de opzet van processen en procedures. Daarna analyseer je de verzamelde data en constateer je of procedures bestaan en of maatregelen ook echt werken. Zegt men wat men doet en doet men wel wat men zegt? Je signaleert afwijkingen op (wettelijke) normen of best practices. Verder leg je jouw werk nauwkeurig vast in een auditdossier zodat je resultaten onderbouwd en controleerbaar zijn.

Afhankelijk van jouw kennis en interesse zal je je ontwikkelen tot domeinspecialist als tweede aanspreekpunt op het gebied van administratieve controles, op meerdere domeinen waar de NVWA toezicht op houdt. Daarnaast draag je bij aan de verdere ontwikkeling van het team door het opzetten van projecten binnen specifieke domeinen om administratieve controles als handhavingsinstrument structureler in te zetten. Je spart samen met je collega met de afdeling Regie & Expertise over de inzet van administratieve controles binnen de verschillende toezichtdomeinen om effectief en risicogericht te handhaven. Met jouw interne netwerk geef je meer bekendheid aan de diensten van het team. In jouw functie leg je verantwoording af aan je teamleider op procesniveau en aan de coördinerende specialistische inspecteurs op inhoud en werk je binnen methodische kaders, Wet- en regelgeving en vastgesteld beleid.

Functie-eisen

Je hebt gevoel voor cijfers en ervaring met het controleren van een financieel-logistieke boekhouding. Je kunt jouw bevindingen goed overbrengen aan de opdrachtgever in woord en schrift en hebt een goed inlevingsvermogen. Je bent in staat om binnen alle lagen van de organisatie te communiceren. Je weet het hoofd koel te houden in stressvolle situaties en werkt accuraat. Je bent flexibel en vindt het leuk om je te verdiepen in verschillende toezichtdomeinen. Je draagt de vaktechnische verantwoordelijkheid voor het eigen werk en het werk. Je kunt verder ingezet worden bij het coachen van nieuwe collega’s, het geven van interne opleidingen en andere vormen van kennisdeling met betrekking tot jouw expertise.

Daarnaast zien we graag dat je:

 • Op WO niveau acteert en daarnaast een opleiding hebt afgerond in een boekhoudkundige richting bijvoorbeeld:
 • Moderne Bedrijfsadministratie (MBA), SPD, asst. accountant, HEAO-BA.
 • Minimaal drie jaar ervaring hebt met controle en rapportage in een financieel administratieve functie.
 • Ervaring hebt met het uitvoeren van administratieve controles in de financiële, logistieke en productieadministraties.
 • Het beheersen van audit vaardigheden kunt aantonen.
 • Een zeer goede beheersing hebt van Excel.
 • Kennis hebt van Bestuurlijke Informatieverzorging en Administratieve Organisatie van diverse bedrijfstypologieën.
 • In bezit bent van een geldig rijbewijs B en bereid bent tot reizen door het hele land.
 • De capaciteiten bezit om proactief en goed te kunnen adviseren over tactische/strategische vraagstukken.
 • Omgevingssensitief bent.

Competenties

 • Plannen en organiseren
 • Overtuigingskracht
 • Analyseren
 • Organisatiesensitiviteit

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €3608,- tot €5503,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Waar kom je te werken?

De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

 • Een inwerkprogramma dat past bij jouw functie met begeleiding van ervaren collega’s.
 • Ruime opleidings- en/of coaching mogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
 • Waar de functie het toelaat bieden we jou de ruimte om tijd- en plaats onafhankelijk te werken.
 • Er heerst een prettige werksfeer binnen de verschillende locaties en het hoofdkantoor is gevestigd op loopafstand van het Centraal Station in Utrecht.
 • Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • De sollicitaties worden volgens geldende afspraken in beschouwing genomen, waaronder de CAO Rijk- en NVP-sollicitatiecode.
 • Voor werken bij de NVWA is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist.
 • Betreft het een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en heb je (nog) geen vast dienstverband als rijksambtenaar, dan start je (in beginsel), ter beoordeling van je geschiktheid, met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd.
 • Betreft de vacature in eerste instantie een functie voor bepaalde tijd, dan wordt deze vacature niet opnieuw opengesteld als deze functie vast ingebed kan worden in de organisatie en de (in eerste instantie) tijdelijke vacature vervuld werd door een interne medewerker met een vast dienstverband.
 • Geef duidelijk in je curriculum vitae aan dat je aan de gevraagde opleidingseisen voldoet.
 • De selectiecommissie kan referenties inwinnen, maar zal dit altijd vooraf met jou afstemmen.
 • Een online screening via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, kan onderdeel zijn van het selectieproces.
 • Een competentietest en/of een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Een uitgebreide screening A of B door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), kan een vereiste zijn voor een aantal functies bij de NVWA (o.a. bij de IOD).

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

We vinden het in Nederland heel normaal dat de producten die we gebruiken en alles wat wij eten veilig is. Dat dieren goed worden behandeld, ook als ze voor de slacht bestemd zijn. Groente en fruit willen we gedachteloos kunnen consumeren en ook andere producten zijn ‘natuurlijk’ in orde. We willen onbekommerd in de natuur kunnen wandelen en speelgoed voor onze kinderen kopen zonder achterdocht. Als consumenten vertrouwen we daar gewoon op, we nemen het als vanzelfsprekend.

Maar we vergeten soms dat bedrijven dagelijks hard werken aan die hoge standaard. Dat het voor ondernemers een hele toer is om aan alle geldende wet- en regelgeving te voldoen. We vergeten ook dat de overheid daarop toe ziet. Want veiligheid klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet.

Wat is de NVWA?
De medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werken dagelijks hard om die standaard te behouden. In gesprek met ondernemers in de horeca, de slachterijen, de plantenteelt en met andere producenten ziet de NVWA toe op de voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid en het welzijn van dieren, natuur en milieu. Met (inter)nationale wet- en regelgeving in de hand. We gaan uit van vertrouwen, maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, treden we stevig op. In het belang van de samenleving.

Wat doet de NVWA?
Het werkterrein van de NVWA is breed. Daarom kijken wij scherp waar de grootste risico’s zitten en waar toezicht het hardst nodig is. Zodat we consumenten en anderen tijdig kunnen informeren. Met inspecties, laboratorium- en opsporingsonderzoeken en communicatie stimuleren we ondernemers zich aan de regels te houden. Zij moeten hun zaken goed op orde hebben, zodat gezondheid, veiligheid en kwaliteit voor mens, dier en natuur voortdurend verzekerd is.
Om import en export mogelijk te maken, voeren we ook keuringen uit. Bedrijven die zich aan de wettelijke bepalingen houden, kunnen hun producten en dieren veilig in de handel brengen. Want met een goede naleving van de wetten en regels versterken zij zowel het vertrouwen in hun eigen producten, als de handelspositie van Nederland.

Waar staat de NVWA voor?
De NVWA staat voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. De Rijksoverheid streeft ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst en arbeidsbeperking voor wil werken. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever. Dat maakt het werk waardevol en uitdagend.

De NVWA is een agentschap van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en bestaat uit vier directies: Handhaven, Keuren, Strategie en Interne Organisatie.

HH/KBC team AC

Het Team Administratieve Controle is een jonge afdeling bestaande uit 14 experts Administratieve Organisatie en Interne (Accounting) Controls, die de NVWA groeiambities binnen het administratief toezicht en het risicogerichter handhaven, ondersteunt.
Het team AC biedt die ondersteuning door het uitvoeren van (EDP) audits en administratieve controles. Het controle universum van het team en de controle en audit methodieken zijn continue in ontwikkeling en verbreden zich steeds.

Voorbeelden van de huidige werkzaamheden van het team zijn:

 • Traceringsonderzoeken die aan kunnen tonen of aan de (wettelijke) traceerbaarheidseisen in de ketens: vlees, dieren, gewassen, hout, vis, etc. al dan niet wordt voldaan.
 • Identificeren van ‘zwarte’ (afgekeurde) stromen in of buiten de ketens (vlees, dieren, feed, etc.) en bepalen of afgekeurde partijen niet opnieuw op de markt worden gebracht.
 • Aantonen dat partijen vlees, vis, of b.v. schadepartijen graan, al dan niet verhuld, zijn her gewaardeerd naar een hoger gewaardeerd product (koolvis -> kabeljauw; paardenvlees -> rundvlees; schadepartij feed -> GMP+ feed, etc.).
 • Volledigheidscontroles op verplichte meldingen aan de NVWA van microbiologische besmettingen van vlees, vleesproducten of pluimvee door laboratoria en/of geïnspecteerden.
 • Volledigheidscontroles op meldingen door dierenartsen van hun antibiotica recepten in de relevante branche- en overheidssystemen.
 • Volledigheidscontroles op verplichte productveiligheidsmeldingen aan de NVWA, uit de klachten afhandelingssystemen van formulebedrijven.
 • Administratieve controles op toegestane voermaterialen van covergisters (mest).
 • Administratieve controles bij tabak speciaalzaken om vast te stellen of de inkomsten uit verkoop tabaksproducten hoog genoeg zijn om geen verplichte afscherming van de producten te hoeven uitvoeren.

Reageer op deze vacature