Rechtbank Noord-Nederland

Jurist bestuursrecht

Functie omschrijving

Werken bij de Rechtspraak betekent werken aan een rechtvaardige samenleving. Ook als jurist draag je hier actief aan bij. Wil jij ook een bijdrage leveren? Lees dan verder.

De rechtbank Overijssel zoekt juristen voor het team Bestuursrecht (32-36 uur), zowel starters als mensen met relevante werkervaring, die samen met onze rechters rechtspreken in bestuursrechtzaken. We zijn op zoek naar mensen die zich afvragen wat de kern van het probleem is en die streven naar een uitkomst die recht doet aan de zaak.

Wat je gaat doen
Samen met rechters behandel je zaken. Je overlegt tijdig met de rechter. Vervolgens maak je een analyse van de zaken en je kijkt of er praktische dingen geregeld moeten worden, maatwerk dus. Zo bel je in sommige zaken met partijen als aspecten onduidelijk zijn of er stukken ontbreken. Op zitting treed je op als griffier. Na afloop van de zitting overleg je met de rechter over de uitkomst van de zaak en schrijf je de conceptuitspraak. Naast deze kernwerkzaamheden heb je neventaken, zoals het toetsen (filteren) van nieuw binnengekomen zaken of het opleiden van nieuwe medewerkers. We verwachten een grote mate van zelfstandigheid in je werk en doen daarmee een beroep op jouw organisatievermogen.

Onze organisatie
Wij bieden als rechtbank Overijssel rechtvaardige, moderne en toekomstbestendige rechtspraak die anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen. Rechtbanken wekken aan de buitenkant misschien een wat formele indruk. Een blik achter de schermen leert dat onze rechtbank Overijssel vooral een boeiend bedrijf is. Een bedrijf dat volop uitdagingen biedt aan collega’s, met of zonder juridische achtergrond. En waar iedereen bijdraagt aan efficiënte rechtspraak van hoge kwaliteit. We houden ons bezig met zaken die dagelijks in het middelpunt van de belangstelling staan. Kortom; interessant en maatschappelijk werk binnen een lerende organisatie die in ontwikkeling is.

Ons team
Bestuursrecht leeft! Het team Bestuursrecht behandelt alle zaken waarbij burgers een geschil hebben met de overheid. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • sluiting van een pand, omdat er een handgranaat voor de deur is gevonden;
 • integriteitskwesties bij de politie;
 • geschillen met betrekking tot bouwprojecten en/of bestemmingsplannen;
 • het niet verlenen van een verblijfsvergunning aan of uitzetting van vreemdelingen;
 • het weigeren of intrekken van een uitkering.

Ons team bestaat uit ongeveer zeventig mensen (rechters, juridisch medewerkers en administratief medewerkers). De sfeer in ons team is goed en constructief. Samenwerking is belangrijk. Er bestaat veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en inbreng.

Functie-eisen

Al doende leert men, maar je voldoet in ieder geval aan de volgende vereisten:

 • Je hebt een afgeronde wo- of hbo-opleiding rechten.
 • Je bent zorgvuldig maar weet ook onder tijdsdruk praktische keuzes te maken.
 • Je bent flexibel: je kunt je gemakkelijk aanpassen en snel schakelen.
 • Je bent nieuwsgierig en wilt je graag breed ontwikkelen.

 

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2824,- tot €3990,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Je komt te werken in een ervaren team van juristen met veel vakinhoudelijke kennis. Het werk is afwisselend en je kunt in korte tijd heel veel leren. Wat je verder van ons mag verwachten:

 • Een ontwikkeltraject op maat om te worden opgeleid tot senior juridisch medewerker.
 • Een passend salaris, afhankelijk van je relevante werkervaring, tussen € 2.605,10 en € 4.400,17 (fulltime).
 • De mogelijkheid te rouleren naar andere teams binnen de rechtbank en zo je juridische kennis te verbreden.
 • Wij bieden je een breed netwerk om met die kennis en ervaring op termijn de volgende stap te zetten in je carrière.

Bijzonderheden

Voor meer informatie kun je contact opnemen met F. Koornstra, manager bestuursrecht, via 06 – 18 30 67 10.

Solliciteer direct via onderstaande button. Dit kan tot uiterlijk 27 januari 2021. Zo spoedig mogelijk na deze datum ontvang je bericht of je voor een gesprek wordt uitgenodigd. De gesprekken voor deze vacature vinden (via Skype) plaats op dinsdag 9 februari.

We vragen je altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag te overleggen bij indiensttreding. Een assessment, referentiecheck en schrijftest kunnen deel uitmaken van de procedure.

Ben je een verplichte Van-Werk-Naar-Werk (VWNW)-kandidaat? Geef dit dan duidelijk aan bovenaan jouw brief én cv. Geef ook aan welke functieschaal je nu hebt. Wij ontvangen graag een bewijsstuk van je VWNW-status, bijvoorbeeld een besluit. Dit kun je per mail toesturen via peno.werving­_selectie.rb-ove@rechtspraak.nl. Alleen dan kunnen we je sollicitatie met voorrang behandelen.

Let op! sollicitaties via dit e-mail adres worden niet in behandeling genomen!

Binnen de Rechtspraak weten we heel goed zelf onze kandidaten te bereiken. We reageren daarom ook niet op acquisitie of aanbiedingen van bureaus of tussenpersonen.


Reageer op deze vacature