Ministerie van Justitie en Veiligheid - JustID

Expert informatiehuishouding

Functie omschrijving

Omgeving
De Justitiële Informatiedienst (Justid) draagt bij aan het versterken van de informatiehuishouding van de organisaties binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit wordt gerealiseerd door het ter beschikking stellen van een stelsel van basisvoorzieningen voor het uitwisselen en bewaren van documenten met bewijskracht.

De meest prominente voorziening die daarbij wordt ingezet is het Centraal Digitaal Depot (CDD+), het e-depot van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In dit e-depot wordt informatie duurzaam toegankelijk opgeslagen.

De DAD is verantwoordelijk voor dit CDD+ en de basisvoorzieningen die daarmee samenhangen. De afdeling zorgt ervoor dat organisaties op correcte wijze aansluiten. Daarnaast wordt zorg gedragen voor een adequate inrichting en uitvoering van alle aan het CDD+ gerelateerde beheer- en uitvoeringsprocessen. Binnen de DAD is het team Expertisecentrum op zoek naar een Expert Informatiehuishouding.

Functieomschrijving
De primaire werkzaamheden van de Expert Informatiehuishouding bestaan uit:

 • het volgen van de maatschappelijke en technische ontwikkelingen op het gebied van informatiehuishouding. Deze onderzoeken en vertalen naar/integreren in adviesrapporten voor de voorzieningen van de DAD, inclusief gesignaleerde risico’s en kansen;
 • het bijeenbrengen en integreren van adviezen op archivistisch, technisch, en juridisch gebied. Hierbij rekening houden met politieke, maatschappelijke en organisatorische belangen en vraagstukken en haalbaarheid;
 • opgestelde adviezen presenteren aan het management van de afdeling, aan andere afdelingen, bij ketenpartners, en opdrachtgevers, en draagvlak creëren bij betrokkenen voor benodigde wijzigingen in technologie, werkprocessen, doelstellingen en/of beleid;
 • het vertalen van overgenomen adviezen naar business requirements, in samenwerking met andere experts, ten behoeve van detailuitwerking door de business analist en informatieanalisten;
 • het begeleiden van de implementatie van overgenomen adviezen;
 • het opbouwen en onderhouden van een netwerk met ketenpartners en vakgenoten om kennis te delen en samenwerking te bevorderen;
 • het mede vormen van een toekomstvisie op integrale informatiehuishouding en de daarvoor benodigde voorzieningen;
 • het bewaken van de uitgangspunten van de voorzieningen van de DAD door deze te toetsen aan eerder vastgestelde grondslagen;

De secundaire werkzaamheden van de Expert Informatiehuishouding kunnen bestaan uit het begeleiden (adviseren en overdragen van kennis) van aansluittrajecten van nieuwe klanten op het CDD+.

Wat bieden wij:

 • Dynamische omgeving - Een informeel en dynamisch team waar we werken aan een veilige samenleving met onze informatiesystemen. Je mag werken aan de complexere vraagstukken van Informatievoorziening en met grote databronnen.
 • Beloning - Een marktconforme beloning in Schaal 13 - maximaal € 6.989,80,- obv 36 uren. Let op: de functie zal in de toekomst onderdeel worden van een herwaarderingsonderzoek. Daar bovenop een individueel keuzebudget van 16,37% dat, op het moment van jouw keuze, in te zetten is voor bijvoorbeeld geld, verlofdagen, een fitness abonnement of een fiets. Onze goede secundaire voorwaarden, zoals onze verlofregelingen, een thuiswerkvergoeding en een goed geregeld pensioen via het ABP, zijn te vinden op https://www.caorijk.nl/
 • Flexibiliteit - Een fulltime werkweek is 36 uur en hybride werken, met onze faciliteiten, is het uitgangspunt. We bieden veel flexibiliteit in de manier waarop je dit wilt indelen zodat je carrière en je privéleven goed op elkaar aansluiten. Samen met je collega's en leidinggevende maak je hier praktische afspraken over.
 • Informele cultuur - Een gedreven en behulpzaam team met korte lijntjes naar leidinggevenden en/of directie.
 • Persoonlijke groei - De mogelijkheid om te werken aan je eigen talent, persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling vinden we bij Justid vanzelfsprekend. Zo zorgen we voor jouw duurzame inzetbaarheid en kan Justid inspelen op ontwikkelingen in de samenleving en/of technische vernieuwingen. Er zijn regelmatig loopbaanmogelijkheden omdat we een groeiende organisatie zijn.
 • Vrije tijd - Je krijgt 208 verlofuren op basis van een 36-urige werkweek (ruim 5,5 week).
 • Gezelligheid – Een leuk team op een leuke afdeling met leuke collega’s in een leuk bedrijf. Dus doe mee met borrels, activiteiten, uitjes.
 • Duurzaamheid - Omdat we duurzaamheid een belangrijke waarde vinden, stimuleren we onder andere reizen met het OV. Je krijgt daarom een OV-kaart om gratis van en naar je werklocatie te reizen.

Functie-eisen

De Expert Informatiehuishouding beschikt over:

 • een afgeronde master opleiding, bij voorkeur in de informatica of aanverwante richting;
 • kennis van informatiehuishouding, aangetoond met bijvoorbeeld een certificaat Archivaris A of B, of ervaring met een e-depot;
 • vaardigheid in de vertaling van ontwikkelingen/visie naar uitvoeringsbeleid;
 • ervaring met het onderhouden van een professioneel netwerk en het creëren van draagvlak;
 • ervaring met het behandelen van en adviseren over inhoudelijke zaken/vraagstukken;
 • het vermogen om verschillende belangen af te wegen;
 • goede schriftelijke en mondelinge adviesvaardigheden.

Kennis van en ervaring met IT architectuur is een pre, net zoals kennis van en inzicht in de justitiële ketens en de plaats van de producten van de DAD.

Competenties:
De Expert Informatiehuishouding is sterk in de volgende competenties:

 • analyseren;
 • creativiteit;
 • flexibiliteit;
 • netwerken;
 • organisatiesensitiviteit;
 • overtuigingskracht;
 • plannen en organiseren.

Je bent onze ideale kandidaat wanneer je je proactief opstelt. Je kunt je uitleg goed afstemmen op degene die tegenover je zit en bent daarbij in staat om te schakelen tussen verschillende kennisniveaus en –gebieden.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4758,- tot €7094,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • We beginnen met een arbeidsovereenkomst van een jaar. Bij gebleken geschiktheid wordt deze omgezet in onbepaalde tijd.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
 • Bij Justid is de voertal Nederlands. 
 • Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Justitiële Informatiedienst (Justid)

Meer dan ooit vraagt de samenleving om betrouwbare informatie en slimme (ICT) oplossingen om Nederland veilig en rechtvaardig te houden. Als leverancier van cruciale informatie op het juiste moment wordt onze rol binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid, en daarbuiten, dan ook steeds groter.

Wij zijn de Justitiële informatiedienst oftewel: Justid.
Dé specialist op het gebied van het ontvangen, verzamelen, verwerken, verrijken, bewaren en verspreiden van strikt vertrouwelijke digitale informatie. Het gaat namelijk over mensen en persoonsgegevens. We zorgen dat onze partners in de strafrecht- migratie- en jeugdketen beschikken over de cruciale informatie op het juiste moment. We werken dagelijks met grote hoeveelheden data aan slimme IT-oplossingen, voor bijvoorbeeld de politie, rechtbank en marechaussee, maar ook om slachtoffers van misdrijven te informeren. Door te bouwen aan een krachtige verbinding tussen mens, informatie en technologie zorgt Justid dat cruciale informatie beschikbaar is op het juiste moment voor de juiste persoon.

Strikt vertrouwelijke informatie
Vingerafdrukken, informatie over de gezinssituatie, een strafverleden of de geldigheid van een verblijfsvergunning. Detentie-informatie voor slachtoffers en burgemeesters wanneer een dader weer vrijkomt. Enkele voorbeelden van informatie die wij, via onze ICT-voorzieningen, beschikbaar stellen. Informatie die strikt vertrouwelijk is en met veel zorg moet worden behandeld: het gaat immers over mensen. Wij maken dit mogelijk door slim gebruik te maken van bestaande technologie en door innovaties en creativiteit te stimuleren.

Wij zijn Justid
Met onze 600 professionals in Almelo, Zutphen, Leeuwarden en Den Haag, werken we aan producten met innovatieve tools en technieken, vanuit deskundigheid en vakmanschap. Zo is ons voortbrengingsproces agile ingericht en werken we aan continue verbetering van onze producten en diensten. Onze organisatie is groeiende zodat er doorlopend loopbaanmogelijkheden blijven ontstaan.
Justid is een informele organisatie met korte lijnen naar leidinggevenden en directie. Kom je bij ons werken, verwacht dan ook een fijne sociale en informele werksfeer! Een goede werk-privébalans is wat ons betreft erg belangrijk. Daarom werken we hybride. Ook zorgen we ervoor dat als je thuis aan het werk bent, je tot dezelfde mogelijkheden beschikt als op kantoor. Als netwerkorganisatie zijn er uiteraard voldoende mogelijkheden om jouw collega’s beter te leren kennen. Zo worden er geregeld team- en afdelingsuitjes georganiseerd en kijken we jaarlijks uit naar de zomerborrel.
Als jij geniet van grote hoeveelheden data en innovatieve IT-technieken en vraagstukken en dit wil combineren met een relaxte werksfeer, dan kom je hier zeker tot je recht!

Hoe onze medewerkers ons ervaren en wat ze doen kun je hier verder lezen en bekijken: https://www.justid.nl/over-ons/werken-bij-justid

Digitaliserings-en Archiveringsdienst

De Justitiële Informatiedienst (Justid) draagt o.a. bij aan het verstrekken van een integer en integraal persoonsbeeld in de strafrecht-, jeugd- en migratieketen. Dit wordt gerealiseerd door het ter beschikking stellen van een stelsel van basisvoorzieningen voor het uitwisselen en bewaren van documenten met bewijskracht. De generieke voorziening die daarbij wordt ingezet is het Centraal Digitaal Depot (CDD+), het e-depot van Justitie en Veiligheid.

CDD+ is een systeem voor het bewaren en uitwisselen van digitale dossiers en documenten en wordt gebruikt door verschillende overheidsinstanties o.a. DJI, IND en COA. Het DAD (Digitaliserings-en Archiveringsdienst) is verantwoordelijk voor dit CDD+ en de basisvoorzieningen die daarmee samenhangen. De afdeling zorgt ervoor dat organisaties op correcte wijze aansluiten. Daarnaast wordt zorg gedragen voor een adequate inrichting en uitvoering van alle aan het CDD+ gerelateerde beheer- en uitvoeringsprocessen.


Reageer op deze vacature