Ministerie van Justitie en Veiligheid - Openbaar Ministerie

Senior Secretaris Milieu & Veiligheid (2 fte)

Functie omschrijving

Vind jij het leuk om als energieke en daadkrachtige Senior Secretaris je kwaliteiten in te zetten ten behoeve van de aanpak van milieucriminaliteit. Solliciteer dan op deze functie. Zo draag jij jouw steentje bij aan een veilig Nederland.

Wat ga je doen?
Maatwerk Milieu & Veiligheid bestaat uit twee teams (Noord en Zuid) die zich richten op het doen van zaken met de meeste impact. Zaken die – al dan niet in potentie – onomkeerbare schade teweegbrengen voor milieu, veiligheid en gezondheid.

Je bent werkzaam binnen het team Milieu & veiligheid van het Functioneel Parket te Amsterdam of Zwolle. Van jou wordt verwacht dat jij kwalitatief hoge juridische ondersteuning bied, onder verantwoordelijkheid van de Officier van Justitie. Je werkt mee aan onderzoeken naar misdrijven op het gebied van economische wetgeving, waaronder milieuzaken, veiligheidsmisdrijven op het gebied van arbeidsomstandigheden, voedselveiligheid en zaken met een fraudecomponent. Hierbij heb je regelmatig contact met de verschillende opsporingsdiensten.

Onder jouw verantwoordelijkheid valt:

 • het adviseren in milieuzaken van complexe aard en het kunnen analyseren en toepassen van specialistische kennis in dergelijke strafzaken;
 • het mee werken aan de ontwikkeling van jurisprudentie, vanuit zaaks gebonden juridische kaders;
 • het bestuderen en beoordelen van de processen-verbaal van de betreffende onderzoeken;
 • het signaleren en analyseren van ontwikkelingen en problemen binnen het aandachtsgebied milieu & veiligheid;
 • het toelichten van inhoudelijke uitspraken aan handhavingspartners;
 • het concipiëren van de tenlasteleggingen in deze onderzoeken en het vervaardigen van bewijsmiddelenoverzichten.

Verder zorg je voor de benodigde juridische ondersteuning van de Officier van Justitie, onder andere bij toepassing van bijzondere opsporingsmiddelen en je voert regelmatig overleg met ketenpartners.

Functie-eisen

Je bent een Senior Secretaris die het als een uitdaging ziet om strafzaken te benutten en om maatschappelijke problemen aan te pakken. Jij toont eigenaarschap bij de uitvoering van jouw taken en verantwoordelijkheden in deze rol. Wat jou verder kenmerkt is een grote mate van zelfstandigheid, een sterk analytisch vermogen en uitstekende communicatieve vaardigheden, zodat het samenwerken met collega’s of externe contacten (netwerken) verbindend is. Je beschikt over goede kennis van het straf- en strafprocesrecht. Je hebt meerdere jaren werkervaring binnen het juridisch werkveld.

Functie-eisen

 • afgeronde WO opleiding Nederlands recht (bij voorkeur Strafrecht);
 • minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring binnen het juridisch werkveld;
 • aantoonbare ervaring en kennis van het strafrecht, strafprocesrecht.

Tijdens de beoordeling kijken wij naar de volgende wensen:

 • brede theoretische of gespecialiseerde (juridische) kennis op het vakgebied in het bijzonder van het economische strafrecht;
 • vaardigheid in het analyseren van gegevens, leggen van verbanden, geven van advies en het ordenen en opstellen van overzichten en informatie;
 • de mate waarin je ervaring hebt met en van de betrokken instanties in de keten;
 • de mate waarin je beschikt over de gevraagde competenties (toetsbaar in cv, motivatie en/of mogelijk gesprek).

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2957,- tot €4707,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: None tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Als FP geloven wij in de kracht van diversiteit en inclusie, in alle lagen van de organisatie. Denk bij diversiteit niet alleen aan bijvoorbeeld geslacht, culturele achtergrond of seksuele geaardheid, maar ook aan een arbeidsbeperking en verscheidenheid in opleiding en werkervaring. Daarnaast streven wij naar een inclusieve organisatiecultuur. Iedereen telt mee. Lees hier meer.
 • Dienstverband 36 uur per week.
 • De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden medio april op locatie te Amsterdam of Zwolle.

Openbaar Ministerie, Ministerie van Justitie en Veiligheid

Het Openbaar Ministerie (OM) zorgt voor opsporing en vervolging van strafbare feiten. Bij het OM werken ruim vijfduizend medewerkers met diverse (culturele) achtergronden, opleidingen en kwaliteiten. Het is belangrijk dat alle collega’s zich bij het OM thuis voelen en gerespecteerd en gewaardeerd worden. Ook in talent en groei.

Functioneel Parket

Je komt te werken bij het Functioneel Parket met als standplaats Amsterdam of Zwolle. Het Functioneel Parket is een specialistisch landelijk opererend onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich richt op het verstoren van criminele geldstromen en de aanpak van fraude en milieucriminaliteit. Jaarlijks leiden we circa 5.000 strafrechtelijke onderzoeken en samen met de bijzondere opsporingsdiensten (FIOD, NVWA, ISZW e.a.) zoeken we continu naar mogelijkheden om deze vormen van criminaliteit te dwarsbomen of te voorkomen. Onze zaken zijn maatschappelijk zeer relevant en deze staan veelal vol in de schijnwerpers. Onze zaken zijn bij uitstek ondermijningszaken. Grootschalig misbruik van het milieu? Illegale offshore-constructies? Criminele erfenissen? De aanpak van de vermenging van boven- en onderwereld is onze core business. Bestuurlijke aandacht voor onze zaken, vanuit de regio of vanuit de Tweede Kamer, hoort daarbij. Evenals (grote) mediabelangstelling: soms als onderdeel van de strategie, vaak vanwege de impact van onze zaken.

Het Functioneel Parket is gevestigd op vijf locaties, namelijk Zwolle, Amsterdam, Den Bosch, Rotterdam en Leeuwarden.


Reageer op deze vacature