Dienst Justitiële Inrichtingen

Psychiater (inschaling conform de CAO GGZ met AMS regeling)

Functie omschrijving

Stel je voor: jij haalt een gedetineerde met ernstige schizofrenie na lang weigeren over om tóch medicatie te gebruiken. Het lijkt misschien een klein succesje, maar voor de rust in het penitentiair psychiatrisch centrum (PPC) Zwolle én in het hoofd van je patiënt maak je een wereld van verschil. Lijkt het jou wel wat om te werken in onze bijzondere forensisch-klinische setting? Versterk ons team als (parttime) psychiater.

Als psychiater ben je verantwoordelijk voor de behandeling van zo’n 12 tot 24 patiënten met ernstige psychische aandoeningen (EPA). Denk aan schizofrenie, psychoses en persoonlijkheidsstoornissen, soms in combinatie met een verslaving. Je neemt besluiten over medicatie en dwangbehandelingen en denkt in multidisciplinaire afdelingsteams mee over hoe de behandeling vorm krijgt. In deze teams werk je in een collegiale sfeer samen met onder andere een behandelcoördinator /(GZ-)psycholoog en het afdelingshoofd.

Je werk bij ons lijkt erg op dat van een klinisch psychiater elders. Met als belangrijkste verschil natuurlijk dat patiënten hier hun detentie uitzitten en dat het werk mede als doel heeft om het recidiverisico te verlagen. Zit de straf erop? Dan stopt de behandeling bij ons en dragen we de patiënt over aan de zorg buiten de inrichting. Maar er zijn meer verschillen. Zo ervaren collega’s minder regeldruk dan in de ggz en zijn ook de ANW-diensten minder belastend dan in de ggz. Ook krijg je veel vrijheid om je eigen dagen in te delen.

Jouw patiënten zijn mannen én vrouwen. Zwolle is één van de vier PPC’s in Nederland de enige waar ook vrouwen- en gemengde afdelingen zijn. Als psychiater maak je je rondes op de afdelingen en krijg je veel van de dynamiek mee. En ja, soms zijn er ook incidenten. Zoals iemand die brand sticht of agressie vertoont. Ook dan handel je als psychiater accuraat, uiteraard bijgestaan door getrainde bewaarders. Want veiligheid staat altijd op één.

Menno over zijn baan als psychiater in het PPC Zwolle 
“Als psychiater in het PPC heb je veel professionele autonomie. Ik bepaal grotendeels zelf hoe ik mijn werk inricht en invul. Niemand kijkt mij op mijn vingers en dat vind ik heel prettig. En als ik bijvoorbeeld een opleiding wil volgen, dan kan dat. Maar als ik dat niet wil, is het ook prima. Zolang ik mijn vakkennis maar up-to-date houd. Dat een werkgever je zo vrij laat vind ik heel fijn.” Lees via deze link het hele verhaal van Menno.

Functie-eisen

 • Je staat in het BIG-register ingeschreven als psychiater.
 • Je hebt affiniteit met EPA-patiënten en werkt graag in een klinische setting.
 • Je neemt je verantwoordelijkheid als psychiater en durft snel knopen door te hakken, als de situatie daarom vraagt.


Samenwerken is voor jou vanzelfsprekend. Daarbij deins je er niet voor terug je overtuigingskracht in te zetten. Bijvoorbeeld wanneer de strafrechter bepaalt dat een gedetineerde lang genoeg heeft gezeten, terwijl hij of zij niet zonder psychiatrische zorg kan. Ook in het contact met patiënten sta je stevig in je schoenen. Je behandelt vooral vrouwen en mannen met complexe problemen die soms ernstige delicten hebben gepleegd. Jij weet je hier goed tegen te wapenen en ziet, mede dankzij je inlevingsvermogen, het behandelen van deze mensen als een boeiende uitdaging.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4927,- tot €7237,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 16 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Bijzonderheden

 • Solliciteren? Volg de stappen door op de solliciteer knop te drukken en upload je motivatie en cv via je account. We raden je aan eerst meer informatie over onze sollicitatieprocedure te lezen voordat je solliciteert.
 • Ben je in dienst van het Rijk en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk- of (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van je leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Benieuwd naar ervaringen van andere NIFP-psychiaters? Bekijk hier video met Jan Frederik.
 • Wij hebben ruimte voor meerdere psychiaters. 
 • Je kunt deze functie goed combineren met andere bezigheden of bijvoorbeeld de functie van pro Justitia-rapporteur. De opleiding hiervoor kun je onder werktijd volgen via het NIFP.
 • Je wordt bij indiensttreding ingeschaald conform de CAO GGZ met AMS regeling. Naast het brutosalaris ontvang je als medisch specialist een toelage om aan te sluiten bij de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS/CAO GGZ). Dit bedrag is gelijk gesteld aan de AMS trede 6.(salaris: € 9.760,09,- (€ 7.237,92,- S14/10 en € 2.522,17,- toelage).
 • Het beroepskostenbudget is gebaseerd op de CAO GGZ.
 • Dienstverband arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (met een proeftijd van maximaal 2 maanden).
 • Uren per week: 16-36.
 • Je krijgt de mogelijkheid binnen het dienstverband de opleiding tot Pro Justitia Rapporteur te volgen, met als doel een registratie in het NRGD als gedragsdeskundige.
 • Als onderdeel van het dienstverband bij het NIFP verricht je binnen een poule van psychiaters avond-, nacht-, en weekenddiensten (ANW-diensten) is niet voor een ieder verplicht.
 • Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.
 • Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist.
 • Om je sollicitatie in behandeling te kunnen nemen, ontvangen we graag je cv en motivatiebrief.
 • Let op: de einddatum van de vacature is niet leidend. De selectie start wanneer geschikte kandidaten zich aandragen en sluit wanneer de vacature is vervuld. De vacature kan dus vóór de vermelde einddatum sluiten. Wees er daarom op tijd bij en reageer snel!
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.

Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP)

Penitentiair psychiatrisch centrum Zwolle
Als psychiater ga je aan de slag voor het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Binnen het NIFP Noord Oost Nederland werk jij voor het PPC Zwolle. Hier is plaats voor 132 mannelijke en vrouwelijke gedetineerden met ernstige psychiatrische aandoeningen. In de multidisciplinaire teams ben jij de enige psychiater. Maar je spart ook regelmatig met je collega-psychiaters van PPC Zwolle én andere locaties. In Zwolle kun je rekenen op de support van zeer ervaren collega’s, die jou met plezier inwerken.
 


Reageer op deze vacature