Dienst Justitiële Inrichtingen

Instructeur Lichamelijke Opvoeding (ILO) PI Ter Apel

Functie omschrijving

De Instructeur Lichamelijke Opvoeding (ILO-er) verzorgt diverse sport- en spelactiviteiten ten behoeve van zowel justitiabelen als medewerkers binnen de Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel. Tevens verzorgt de ILO-er trainingen op het gebied van mentale én fysieke weerbaarheid voor collega’s. Ben jij een teamplayer en houd je van een dynamische afdeling, welke volop in ontwikkeling is? Lees dan gauw verder! Kom jij ons team versterken?

Dit ga je doen
Na een gezamenlijke opstart, waarbij bijzonderheden en mogelijke knelpunten worden besproken, ga je op weg naar de unit/sporthal. Daar begeleid en coördineer jij de spelsport- en fitnessactiviteiten. Zowel in de ochtend als in de middag worden deze activiteiten in drie blokken van 45 minuten aangeboden. Onder spelsport worden diverse bal- en racketsporten verstaan, zoals bijvoorbeeld voetbal, basketbal en tennis. In elk blok begeleid jij de justitiabelen tijdens het sporten. Je verzorgt een warming-up en checkt of de juiste (sport)kleding en schoeisel wordt gedragen. Tijdens het sporten heb je oog voor de veiligheid van de justitiabelen, je collega’s én de omgeving. Je bent scherp op mogelijke conflicten en enthousiasmeert de justitiabelen om actief deel te nemen. Soms is het nodig om het fanatisme juist af te remmen. Je leert hen ook omgaan met winnen en verlies. Na afloop van elk sportmoment beschrijf je een sfeerplaatje en controleer je de sport- en/of fitnessruimte.

Gezonde, fitte en weerbare medewerkers zijn van groot belang bij het werken in een penitentiaire inrichting. Daarom moet het executief personeel minstens eenmaal per jaar de Fysieke Vaardigheids Toets (FVT) doen. De FVT bestaat uit een parcours dat (zo snel mogelijk) lopend moet worden aflegt. De FVT test de coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Onder jouw begeleiding wordt deze FVT afgelegd. Je registreert en examineert. Wordt de FVT niet behaald, dan begeleid je je collega met het maken van een fitheidsverbeterplan. Dagelijks wordt de mogelijkheid geboden om de FVT af te leggen. 

Het verzorgen van weerbaarheidstrainingen aan medewerkers behoort ook tot jouw takenpakket. Tijdens deze trainingen geef jij instructies ten aanzien van verschillende procedures, als visiteren, fouilleren, de-escalerend werken, het aanleggen van handboeien en leer je zelfverdedigingstechnieken aan.

Functie-eisen

Dit neem je mee

 • Je hebt een mbo-4 diploma CIOS of Sport en Bewegen
 • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden.
 • Je hebt kennis van groepsdynamica.
 • Je bent bereid om relevante trainingen te volgen.


Dit is jouw kracht

 • Je bent fysiek fit en hebt affiniteit met bal- en racketsporten.
 • Je bent een teamplayer en open, integer en initiatiefrijk.
 • Je bent een prettige collega en durft voor je mening uit te komen. 

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2675,- tot €3617,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Solliciteren? Upload je motivatie en cv via www.werkenvoornederland.nl of www.mobiliteitsbank.nl.
 • Ben je in dienst van de Rijksoverheid en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat of ben je (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.
 • Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist.
 • Om je sollicitatie in behandeling te kunnen nemen, ontvangen we graag je cv en motivatiebrief.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.
 • Wil jij onze nieuwe collega worden? En als Instructeur Lichamelijke Opvoeding van waarde zijn in de Penitentiaire inrichting (PI) Ter Apel? Neem dan direct contact met ons op. Je bent van harte welkom! Wil je meer informatie over de functie? Bel dan met mevrouw E. Kuiken, operationeel manager via 08807-42100.

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.

Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

Penitentiaire Inrichting (PI) Ter Apel

De penitentiaire inrichting (PI) Ter Apel is zowel een huis van bewaring als een gevangenis voor personen die geen rechtmatig verblijf in Nederland hebben. De personen die in Ter Apel in detentie zitten, hebben een strafbaar feit gepleegd; na of tijdens detentie gaan zij terug naar het land van herkomst.

In samenwerking met de Dienst Terugkeer en Vertrek, de vreemdelingenpolitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst bereiden we hen daarop voor. Aan de inrichting is een groot productiebedrijf verbonden waarin gedetineerden overdag werken. Gemiddeld verblijven zestig tot zeventig nationaliteiten in de PI Ter Apel. Het is een inrichting die werkt aan een intercultureel werk- en leefklimaat in een internationale omgeving. Dit binnen een noodzakelijke hoge graad van beveiliging.

Vanzelfsprekend is de internationale criminaliteit ruim vertegenwoordigd in deze penitentiaire inrichting.


Reageer op deze vacature