Dienst Justitiële Inrichtingen

Justitieel verpleegkundige

Functie omschrijving

Iedere gedetineerde heeft zijn eigen verhaal. Daarom is werken in de penitentiaire inrichting Almelo nooit saai. In deze spannende en boeiende omgeving geef jij hen als justitieel verpleegkundige de best mogelijke zorg. Zo werk je mee aan een gezonde en veilige sfeer en vergroot je hun kans op een goede terugkeer in de samenleving.

Zorg verlenen binnen een gesloten setting aan heel diverse doelgroepen: jij schrikt er niet voor terug. Je gaat als justitieel verpleegkundige aan de slag voor de penitentiaire inrichting Almelo. Daar voer je reguliere verpleegkundige taken uit, zoals het stellen van verpleegkundige diagnoses, de zorgcoördinatie van het verpleegproces, het leveren van verpleegkundige zorg en het bijdragen aan het verpleegkundige deel van het gezondheidsbeleid. In jouw functie draag je ook bij aan de eerstelijnszorg.

Bij alles wat je doet, kijk je naar verdere professionalisering van het verpleegkundig beroep. Je werkt nauw samen met collega’s, beveiligingspersoneel, artsen, medisch specialisten, ondersteunende diensten en externe instanties. Samen zorgen jullie voor optimale medische, sociale en psychische omstandigheden voor de gedetineerden. Je houdt voor ieder van hen een verpleegkundig dossier bij en voert administratieve taken uit die voortvloeien uit je werkzaamheden.

Functie-eisen

Dit neem je mee:

 • Je hebt bij voorkeur een diploma van een opleiding tot justitieel verpleegkundige.
 • Je bent BIG-geregistreerd verpleegkundige, bij voorkeur niveau 5.
 • Je hebt kennis van verpleegkundige handelingen en bent bekwaam in het uitvoeren daarvan.
 • Je kent de specifieke wet- en regelgeving op het gebied van de gezondheidszorg.
 • Je begrijpt de samenhang tussen de verschillende disciplines binnen een inrichting.
 • Je hebt kennis van en bent deskundig in specifieke, lichamelijke (chronische) ziekten.
 • Je hebt kennis van en bent deskundig in psychosociale problematiek; denk hierbij aan een grote groep mensen met een licht verstandelijke beperking. 

Dit is jouw kracht:

 • Je houdt je hoofd koel in stressvolle situaties en weet de-escalerend op te treden.
 • Je vormt je oordelen op basis van best practice om de kwaliteit van zorg te verbeteren.
 • Je hecht veel waarde aan goede gezondheidsvoorlichting en geeft die waar mogelijk.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2623,- tot €3546,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Ben je in dienst van de Rijksoverheid en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat of ben je (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.
 • Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist.
 • Solliciteren? Upload je motivatie en cv via www.werkenvoornederland.nl of www.mobiliteitsbank.nl.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.

Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

Penitentiaire Inrichting (PI) Almelo

De penitentiaire inrichting Almelo valt onder de Dienst Justitiële Inrichtingen, divisie Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring. Wij bieden plaats aan ongeveer 182 gedetineerden. We kennen verschillende regimes voor mannen, waaronder een huis van bewaring, een gevangenis (voor lang– en kortgestraften) een extra zorg afdeling en het Huis van Herstel.

Het Huis van Herstel is een 24/7 voorziening buiten de inrichting. Hierin zijn 23 mannen en 6 vrouwen uit de regio Twente geplaatst. Zij bevinden zich allen in de laatste fase van hun detentie en ervaren uiteenlopende problemen op het gebied van bijvoorbeeld wonen, relaties of financiën. Zij hebben daarbij een aanvullende zorgvraag.


Reageer op deze vacature