Dienst Justitiële Inrichtingen

Groepsleider Justitiële Jeugdinrichtingen

Functie omschrijving

Houd je van uitdaging en afwisseling in je werk, dan zit je hier goed want je weet nooit hoe je werkdag eruit gaat zien. Je krijgt te maken met verschillende problematieken en culturen. Heb jij een natuurlijk overwicht en ben je niet bang om in te grijpen? Ben je naast een aanpakker ook een doorpakker? Heb je genoeg werk- en levenservaring en ben je in een fase gekomen dat je écht iets voor een ander wil betekenen? Dan kan het zomaar zijn dat wij jou zoeken als nieuwe groepsleider in een van onze Justitiële Jeugdinrichtingen.

In onze justitiële jeugdinrichtingen zijn jongeren ingesloten in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Zij verblijven hier vanwege een opgelegde straf of maatregel, of zijn in afwachting van hun strafrechtzaak. Een leefgroep bestaat uit 8 tot 10 jongeren. Jij draagt bij aan de veiligheid van de samenleving door het uitvoeren van vrijheidsstraffen en maatregelen van de jongeren door hen te helpen bij het opbouwen van een toekomst buiten de muren van de inrichting. Een baan met impact? Reken maar!

De dag van een jongere in de inrichting is net als die van andere jongeren behalve dat de jongeren onvrijwillig zijn ingesloten, wat betekent dat ze niet klakkeloos meewerken. Jij begeleidt hen bij hun dagprogramma en biedt de helpende hand bij problemen en vragen. Jij gaat elke dag opnieuw het gesprek aan. Bijvoorbeeld tijdens een individueel gesprek, een spelletje, het koken of een wandeling naar de school (binnen de inrichting). Je biedt structuur en aandacht; helpen met het doen van hun was tot het nakomen van afspraken. Je werkt intensief met de jongeren aan de leerdoelen uit hun individuele perspectiefplan. Dit doe je samen met het behandelteam. En in gezamenlijkheid — onder supervisie van een pedagogisch medewerker — geven jullie vorm aan het mentorschap. Ook ben je het eerste aanspreekpunt voor onder meer de ouders en verzorgers, die je van begin tot eind zoveel mogelijk in het traject meeneemt.

Overschrijden de jongeren de regels of jouw grenzen? Dan laat je duidelijk merken dat je niet hen, maar hun gedrag afkeurt. Gelukkig heb jij geduld en sta je stevig in je schoenen. Je staat continu op scherp, omdat jij weet dat de sfeer in een mum van tijd kan omslaan. Jouw observaties en alles wat er gebeurt leg je vast in de dagelijkse rapportage. Je kunt goed samenwerken en staat open voor feedback van collega’s. Daardoor ben je een belangrijk onderdeel van het team en lever je een waardevolle bijdrage in de trajecten van jongeren die in de Justitiële Jeugdinrichtingen zijn ingesloten.

André over zijn baan als Groepsleider:
“Er zitten soms echt schrijnende gevallen bij maar elk klein stapje is een overwinning. En dat kan echt om heel simpele dingen gaan, zoals een douche nemen, je tanden poetsen of je kamer opruimen. Er komt veel op onze jongeren af. Ik steun ze ook als ze bijvoorbeeld een moeilijk gesprek hebben met een advocaat of psycholoog.”

Wil jij onze nieuwe collega worden? En als Groepsleider een bijdrage leveren aan de toekomst van deze jongeren in deze functie op een van onze locaties? Solliciteer direct, je bent van harte welkom!
We hebben vacatures in alle Justitiële Jeugdinrichtingen: JJI Lelystad (22,5 fte), JJI Teylingereind (26,5 fte) en de Rijks JJI met 4 locaties (72,5 fte) in Spijkenisse, Breda, Nijmegen en Evertsoord. 

Functie-eisen

Dit neem je mee:

 • Je hebt werkervaring in een beroepsgroep waar mensen centraal staan;
 • Je bent enthousiast en leergierig; je vraagt om feedback bij je teamgenoten om zo elke dag meer te kunnen betekenen voor de doelgroep;
 • Je bent geduldig, je hebt een groot hart maar hebt ook een no-nonsens inslag ofwel afspraak is afspraak;
 • Je weet de-escalerend te handelen. Je treedt zeker en met rust op ook in lastige situaties
 • Je hebt aantoonbare schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden;
 • Je bent in het bezit van een MBO-4 diploma. Het is een pre als dit in een maatschappelijke of pedagogische richting of sport is.

Dit is jouw kracht:

 • Je bent integer, flexibel en je staat stevig in je schoenen.
 • Je kunt goed samenwerken, een eigen oordeel vormen en bij incidenten je hoofd koel houden.
 • Je bent initiatiefrijk, daadkrachtig en je hebt een groot leervermogen.
 • Je ben zelfkritisch en stelt jezelf onderzoekend op. 
 • Je bent fit en in goede gezondheid. Gaat het alarm af op een andere afdeling dan moet je in staat zijn om daar snel naartoe te gaan om je collega’s te ondersteunen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2471,- tot €3220,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 28 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Solliciteren? Upload je motivatie en cv via www.werkenvoornederland.nl of www.mobiliteitsbank.nl.
 • Ben je in dienst van de Rijksoverheid en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat of ben je (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Je bent verplicht deel te nemen aan de basisopleiding Jeugd. We plannen je deelname in na indiensttreding en je gaat van start na maximaal vier weken inwerken op de locatie. Het programma is zo ontwikkeld dat je goed voorbereid begint met je nieuwe baan.
 • Bovenstaand maandsalaris en overige arbeidsvoorwaarden zijn van toepassing op rijksambtenaren. Voor de particuliere inrichting Teylingereind geldt het maandsalaris schaal 7: min. € 2.298,- max.  € 3.285,- (bruto) o.b.v. 36 uur. En gelden eigen arbeidsvoorwaarden.
 • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (met een proeftijd van maximaal 1 maand). Klikt het na het eerste jaar? Dan bieden we je een contract voor onbepaalde tijd aan.
 • Wil je meer informatie over de functie? Bel dan met Jorine Verhoeff, Recruiter, via 06-25690386.
 • Laat ons in je motivatiebrief weten wat je voor onze organisatie wilt en kunt betekenen.
 • Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.

Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch-psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

None

None


Reageer op deze vacature