Dienst Justitiële Inrichtingen

Psychiater NIFP NO Nederland (ingeschaald conform de CAO GGZ met AMS-toelage)

Functie omschrijving

Een belangrijke taak van een psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP) is het leveren van psychiatrische zorg in een penitentiaire inrichting (PI). Je neemt besluiten over medicatie en dwangbehandelingen en denkt in multidisciplinair teamverband mee over de vormgeving van de behandeling. De samenwerking is altijd in multidisciplinair teamverband met onder andere een behandelcoördinator en psycholoog. Daarnaast is er veel contact met Psychiaters uit de regio. Een tweede belangrijke taak is het adviseren aan de rechter of een verdachte naar een gewone PI kan of dat er extra zorg nodig is, zoals in een penitentiair psychiatrisch centrum (PPC). Ook adviseer je de rechter of een pro Justitia rapportage is aangewezen.

Je werk bij ons lijkt erg op dat van een klinisch psychiater elders. Met als belangrijkste verschil natuurlijk dat patiënten hier hun detentie uitzitten en dat het werk mede als doel heeft om het recidiverisico te verlagen. Zit de straf erop? Dan stopt de behandeling bij ons en dragen we de patiënt over aan de zorg buiten de inrichting. Maar er zijn meer verschillen. Zo ervaren collega’s minder regeldruk dan in de ggz en zijn ook de ANW-diensten minder belastend dan in de ggz. Ook krijg je veel vrijheid om je eigen dagen in te delen.

Jouw patiënten zijn voornamelijk mannen die hun detentie uitzitten in de PI Veenhuizen. Als psychiater maak je je rondes op de afdelingen en krijg je veel van de dynamiek mee. En ja, soms zijn er ook incidenten. Zoals iemand die brand sticht of agressie vertoont. Ook dan handel je als psychiater accuraat, uiteraard bijgestaan door getrainde bewaarders. Want veiligheid staat altijd op één.

Als je bij ons komt werken, dan bieden we je de mogelijkheid om de opleiding tot pro Justitia-rapporteur te volgen, deze opleiding duurt een jaar. Je wordt klaargestoomd om een uitgebreid diagnostisch onderzoek te doen naar de verdachte, maar ook leer je om een risicotaxatie op te maken, een uitspraak te doen over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en een advies te geven over de behandeling binnen een juridisch kader. Je komt werkelijk alle mogelijke psychiatrische problematiek tegen, maar ook verslavingen en laagbegaafdheid. Wat dat betreft is er zowel voor de ervaren als voor de beginnend psychiater meer dan genoeg uitdaging in het werk. Je takenpakket wordt in overleg met jou bepaald.

Hanneke over haar baan als psychiater bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie
“Over het algemeen behandel ik kwetsbare mensen die hun leven niet op orde hebben en buiten niet de juiste zorg krijgen. Het is heel mooi om hen bij ons te zien opknappen. De penitentiaire setting biedt daarbij juist de rust en regelmaat die veel van mijn patiënten in de maatschappij niet ervaren.”

Lees Hannekes hele verhaal via onderstaande link:
https://www.dji.nl/actueel/verhalen-uit-de-praktijk/weblogs/2021/%E2%80%9Cpsychiatrie-in-volle-glorie-op-een-prettige-manier%E2%80%9D

Functie-eisen

 • Je staat in het BIG-register ingeschreven als psychiater.
 • Je hebt affiniteit met EPA-patiënten en werkt graag in een klinische setting.
 • Je neemt je verantwoordelijkheid als psychiater en durft snel knopen door te hakken, als de situatie daarom vraagt.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €4927,- tot €7237,- bruto per maand
Dienstverband: Vaste aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (eventueel met een proeftijd)
Uren per week: 16 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Solliciteren? Upload je motivatie en cv via www.werkenvoornederland.nl of www.mobiliteitsbank.nl.
 • Ben je in dienst van het Rijk en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk- of (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van je leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Wij hebben ruimte voor meerdere psychiaters.
 • Je kunt deze functie goed combineren met andere bezigheden of bijvoorbeeld de functie van pro Justitia-rapporteur. De opleiding hiervoor kun je onder werktijd volgen via het NIFP. https://www.nifp.nl/onderwerpen/opleiding-rapporteur
 • Je wordt bij indiensttreding ingeschaald conform de CAO GGZ met AMS regeling. Naast het brutosalaris ontvang je als medisch specialist een toelage om aan te sluiten bij de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS). Dit bedrag is gelijk gesteld aan de AMS trede 6.
 • Het beroepskostenbudget is gebaseerd op de CAO GGZ.
 • Je krijgt de mogelijkheid binnen het dienstverband de opleiding tot Pro Justitia Rapporteur te volgen, met als doel een registratie in het NRGD als gedragsdeskundige.
 • Als onderdeel van het dienstverband bij het NIFP verricht je binnen een poule van psychiaters avond-, nacht- en weekenddiensten (ANW-diensten)
 • Let op: de einddatum van de vacature is niet leidend. De selectie start wanneer geschikte kandidaten zich aandragen en sluit wanneer de vacature is vervuld. De vacature kan dus vóór de vermelde einddatum sluiten. Wees er daarom op tijd bij en reageer snel!

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrisch centra en detentiecentra. Het is zowel veelzijdig als boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), locatie PI Veenhuizen

Als psychiater ga je aan de slag voor het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Vanuit NIFP Noordoost-Nederland werk jij voor één van de Penitentiaire Inrichtingen in Noordoost- Nederland.

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) is een centrum van expertise en kennis op het gebied van de forensische psychiatrie en psychologie en somatische zorg in detentie. Het instituut bemiddelt tussen forensisch gedragskundigen en het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. De gedragskundigen onderzoeken onder andere de persoonlijkheid van verdachten in strafzaken.
Het NIFP biedt psychiatrische behandeling aan mensen in detentie. Ook ontwikkelen we kaders voor de psychische zorgverlening aan gedetineerden. Als meer zorg nodig is dan in een reguliere penitentiaire inrichting geboden kan worden, dan verzorgt het NIFP de indicatiestelling voor een klinische zorgsetting.

Het NIFP houdt zich ook bezig met het vaststellen van kaders en richtlijnen ten behoeve van de somatische zorg binnen de penitentiaire instellingen. Ook worden medische adviezen gegeven over bijvoorbeeld strafonderbreking. Verder verricht het NIFP wetenschappelijk onderzoek op het forensisch vakgebied. We organiseren opleidingen en cursussen voor professionals en ketenpartners.

Het NIFP staat voor een integer, objectief forensisch gedragskundig onderzoek, met als missie: advies en zorg, voor een veilige en humane samenleving. Ons doel is bij te dragen aan een zorgvuldige rechtsgang, een effectieve uitvoering van de justitiële psychiatrische zorg in detentie en een vermindering van recidive.


Reageer op deze vacature