Dienst Justitiële Inrichtingen

Sociaalpsychiatrisch verpleegkundige PI Leeuwarden

Functie omschrijving

Bij het opbouwen van een nieuw bestaan in de maatschappij na detentie, kunnen de gedetineerden van de penitentiaire inrichting Leeuwarden jouw hulp goed gebruiken. Als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige bij Penitentiare Inrichting (PI) Leeuwarden begeleid je hen op zorggebied en focus je op het organiseren van zorg buiten de deuren van de inrichting. Interessant en verantwoordelijk werk met een grote impact op de samenleving!

Natuurlijk doe je dit niet alleen, maar samen met jouw psychomedische team. Hierin zitten een gz-psycholoog, psychiater, huisarts en justitieel verpleegkundigen. Jouw specifieke verantwoordelijkheid: het organiseren van ‘doorzorg’ na detentie. Hierbij gaat het om gedetineerden die zorg op maat nodig hebben vanwege verschillende psychiatrische en/of psychische problemen of een licht verstandelijke beperking. Is de juiste diagnose gesteld en zijn jullie als team tot een passende zorgoplossing gekomen? Dan ga jij aan de slag. Jij legt contact met bijvoorbeeld de gemeentereclassering, een forensische kliniek of een voorziening die begeleid wonen aanbiedt en zet de zorg in gang. Dit maakt jou dé regelaar binnen het team.

Wat je nog meer doet? Je voert motiverende gesprekken waarbij je altijd de mogelijkheden voor behandeling, begeleiding en passende doorzorg voor ogen houdt. Intern heb je veel contact en zorg je voor afstemming met de leden van het psychomedisch overleg en ben je de verbindende factor richting de afdelingen.

Daarnaast ben je medeverantwoordelijk voor de sociaalpsychiatrische intake, forensische diagnostiek en indicatiestelling. Ook zie je toe op ambulante zorgtoeleiding. Tot slot onderhoud je contacten met externe zorgpartners, zowel op de inhoud van de behandeling als op de aangewezen procedures, en deel je vakinhoudelijke informatie met de collega’s van de leefafdelingen.

Klinkt dit als een uitdagende functie waarin jij je energie kwijt kunt? Reageer dan direct. We maken graag kennis met jou!

Functie-eisen

Dit neem je mee

 • Je hebt een hbo-diploma tot sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (SPV) of bent bereid dit te behalen.
 • Je bent sociaalpsychiatrisch verpleegkundige of hebt als verpleegkundige kennis van het psychiatrische werkveld.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring in de forensische psychiatrie.
 • Je hebt kennis van inhoudelijke en procesmatige aspecten van detentie en psychiatrische behandeling.
 • Je hebt kennis van de organisatie van het forensisch-psychiatrisch netwerk.
 • Je hebt inzicht in vakinhoudelijke ontwikkelingen binnen de forensische psychiatrie.
 • Je hebt inzicht in teamdynamieken en therapeutische relaties.
 • Je bent bekend met de rechtspositie van gedetineerden.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2811,- tot €4519,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Solliciteren? Upload je motivatie en cv via www.werkenvoornederland.nl of www.mobiliteitsbank.nl.
 • Ben je in dienst van de Rijksoverheid en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat of ben je (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist.
 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Ministerie van Justitie en Veiligheid, Dienst Justitiële Inrichtingen

Werken bij de Rijksoverheid betekent een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Dus ook aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Justitie en Veiligheid verdedigt en beschermt de rechtsorde. Van beleid tot uitvoering.

Dienst Justitiële Inrichtingen
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en vrijheidsbenemende maatregelen, maar ook voor de dagelijkse zorg van mensen die dit ondergaan. Dat zijn er jaarlijks meer dan 47.000. We bieden hun de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat doen we met ruim 15.000 collega’s in gevangenissen, justitiële jeugdinrichtingen, forensisch psychiatrische centra en detentiecentra. Het is veelzijdig en boeiend werk. In alle gevallen houden we ons bezig met zaken die direct van invloed zijn op het dagelijks leven. Dat maakt werken voor DJI zo bijzonder. Want recht raakt mensen.

Penitentiair Inrichting (PI) Leeuwarden

De penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden is een vestiging met 266 detentieplaatsen met de bestemmingen huis van bewaring en gevangenis. We beschikken over een extra zorgvoorziening en een kleinschalige begeleidings- en bejegeningsafdeling (afdeling Intensief Toezicht).

Met PI Leeuwarden staan we voor een veilige en menswaardige detentie. We werken samen met onze ketenpartners en de gedetineerden aan een kansrijke terugkeer in de maatschappij en zo aan een veiliger samenleving. Hiervoor creëren we een optimaal leef- en zorgklimaat voor de gedetineerden en een veilig werkklimaat voor alle medewerkers. Ons uitgangspunt hierbij is de persoonsgerichte aanpak van het verblijf in de inrichting en de terugkeer in de samenleving van de gedetineerde.

We hebben de afgelopen jaren zowel regionaal als lokaal de samenwerking met ketenpartners versterkt. Het gaat hierbij om een breed scala aan onderwerpen. Als gemeenschappelijk doel hebben we de bevordering van een kansrijke terugkeer van de gedetineerden in de maatschappij. Zo dragen we bij aan een veiliger samenleving. Onze ambitie? De samenwerking met partners binnen en buiten de Dienst Justitiële Inrichtingen uitbouwen en onze bijdrage aan de samenleving versterken.


Reageer op deze vacature