Rijkswaterstaat

Directeur Netwerkontwikkeling

Functie omschrijving

Medeverantwoordelijk voor het functioneren en de aansturing van Rijkswaterstaat Noord-Nederland. Dat ben jij als directeur van de in Leeuwarden gevestigde directie Netwerkontwikkeling. Er liggen diverse complexe opgaves waarbinnen jij een essentiële rol speelt.

Rijkswaterstaat Noord-Nederland (NN) staat de komende tijd voor diverse grote opgaves. Denk aan het vormgeven van het natuurbeheer in en rondom de Waddenzee en Eems-Dollard, de energietransitie, en het mede ontwikkelen van de Visie Verstedelijking en Mobiliteit Groningen. Daarnaast zetten we in toenemende mate de opgave buiten centraal. Hier willen we sneller, slimmer en duurzamer werken. De zeven regio’s van Rijkwaterstaat focussen samen hierbij op het vergroten van de slagkracht én het beter invullen van onze veranderende rol als bestuurlijk partner in de regio.

Op al deze ontwikkelingen heb jij een heldere visie. Je organiseert en bewaakt samenhang en integraliteit op de verschillende dossiers. Dit doe je samen met je collega’s uit het directieteam, het managementteam, collega-directeuren van andere Rijkswaterstaat-onderdelen en andere partijen in de regio, zoals gemeentes en provincies. Je werkt, zoals alle directeuren bij Rijkswaterstaat, ook op corporate niveau en draagt bij aan een organisatie die als één opereert. Binnen bestuurlijke netwerken ben je een stevige gesprekpartner en kom je tot heldere resultaten. Ook in spannende situaties en bij tegengestelde belangen treed je doortastend op, blijf je in verbinding en bewaar je de rust. Integriteit in je werk is voor jou een vanzelfsprekendheid.

Het boeken van tastbare resultaten in de regio vergt optimale interne processen en maximale flexibiliteit van medewerkers. Met collega-directeuren geef je richting aan onze organisatieontwikkeling. De leden van het managementteam stimuleer en ondersteun je bij het goed uitvoeren van hun rol. Met je eigen houding en gedrag geef je het goede voorbeeld. Je manier van sturen is helder en je toetst of je medewerkers begrijpen wat je bedoelt. Medewerkers zet je in op basis van hun kracht, waarbij je kijkt naar wat er buiten gerealiseerd moet worden. Met je enthousiasme inspireer je anderen en je voelt goed aan wat mensen nodig hebben bij veranderingen in werkwijzen. Je stuurt op resultaten, biedt ruimte in de manier waarop die resultaten bereikt worden en stimuleert mensen om leerervaringen te gebruiken om zichzelf te verbeteren.

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft Rijkswaterstaat een aangepaste selectieprocedure en werken wij vanuit huis. De meest actuele informatie vind je via deze link.

Functie-eisen

 • je hebt een wo-diploma en (project)management ervaring;
 • je hebt een visie op en ervaring met omgevingsmanagement, assetmanagement en opdrachtgeverschap van projecten in een bestuurlijke setting;
 • je hebt inzicht in en ervaring met (de sturing op) in- en externe strategische besluitvormingsprocessen;
 • je bent mensgericht, verbindend en omgevingsbewust, en je handelt met politiek-bestuurlijke sensitiviteit;
 • je bent communicatief sterk en kunt snel schakelen.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €5485,- tot €7736,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Volop doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden
De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Denk aan het volgen van opleidingen en het behalen van certificeringen. Ook bieden we loopbaancoaching als je daar behoefte aan hebt.

Interessante extra’s
Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB) bestaande uit vakantiegeld van 8% en een jaarlijkse eindejaarsuitkering. Dit IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en/of tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je maandinkomen laten uitbetalen wanneer jij dat wenst, het IKB omzetten in verlof of het besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. Tot onze andere secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer bedrijfsfitness en volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer.

Bijzonderheden

 • normaal gesproken is Leeuwarden je standplaats. Momenteel werken wij grotendeels vanuit huis;
 • stuur je cv en motivatie naar wervingenselectieBABD@minbzk.nl onder vermelding van vacaturenummer BABD 85-21;
 • het gaat om een vacature die tot de ABD-doelgroep behoort. Voor meer informatie hierover zie de ABD-site;
 • de pre-selectie gesprekken vinden (online) plaats op 23 juni en de selectiegesprekken (online) op 2 juli 2021;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 200 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat.

Noord-Nederland (NN)

Noord-Nederland ontwikkelt als een van de zeven regionale organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat de visie, meerjarenplanning en monitoring van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. In totaal werken er ongeveer 215 mensen binnen NN, verspreid over drie directies: Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering. Wij beheren onder andere het mooiste natuurgebied van Nederland: de Waddenzee. Naast het beheer van dit Werelderfgoed werken we ook aan het Eems-Dollard gebied en onderhouden we:

 • 472 km weglengte;
 • 730 kunstwerken;
 • 1072 km beheerde vaarwegen;
 • 2949 km2 water.

De directie Netwerkontwikkeling
Rijkswaterstaat Noord-Nederland (NN) heeft ruim tweehonderd medewerkers en bestaat uit de directies Netwerkontwikkeling, Netwerkmanagement en Bedrijfsvoering. De ongeveer zeventig medewerkers van Netwerkontwikkeling focussen op (middel)langetermijnontwikkelingen in de omgeving die verband houden met onze netwerken. Netwerkontwikkeling bestaat uit de afdelingen Netwerkontwikkeling en Visie, Communicatie en Strategie, Programmeren, Vergunningverlening.

Als directeur Netwerkontwikkeling ben je lid van het directieteam NN en medeverantwoordelijk voor het totale functioneren van NN. We zijn een compacte, effectieve organisatie die prioriteiten durft te stellen. We stellen ‘buiten’ voorop. Dat doen we onder meer door het omgevings- en assetmanagementproces zo goed mogelijk te laten werken. Waarbij heldere sturing van directie en management helpt zodat medewerkers optimaal kunnen bijdragen aan onze opgave.


Reageer op deze vacature