Rijkswaterstaat

Varend verkeersleider

Functie omschrijving

Zin in een avontuur op het water als varend verkeersleider bij Rijkswaterstaat? Met jouw (groot) vaarbewijs A en B en kennis van de Nederlandse vaarwegen, sta je aan het roer van de veiligheid en vlotte doorstroming op het water. Word lid van ons hechte team en maak een positieve impact. Kom aan boord en maak jouw passie voor varen werkelijkheid!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol

Als varend verkeersleider speel jij een belangrijke rol in het soepele, veilige en milieubewuste verloop van het scheepvaartverkeer. Met jouw oplettendheid zorg je ervoor dat de regels en wetgeving op het water worden nageleefd. Je voert toezicht uit, houdt inspecties en controleert vergunningen volgens de landelijke en regionale richtlijnen. Als er sprake is van overtredingen, treed jij als toezichthouder of buitengewoon opsporingsambtenaar op door boeterapporten of proces-verbalen op te stellen. Bovendien speel je een belangrijke rol bij de afhandeling van incidenten en schadegevallen in jouw werkgebied. Een melding over een te ondiepe vaargeul vanwege een gedumpte auto, een botsing tussen schepen vanwege laaghangende mistbanken of zomerse zwemmers in de vaarwegen, geen dag is hetzelfde!

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Als varend verkeersleider houd je ervan om dagelijks het verschil te kunnen maken met je team. Je ziet dingen die niet kloppen en je onderneemt actie bij problemen op het water. Je zorgt ervoor dat de doorstroming van vaarverkeer goed geregeld is bij incidenten. Ook leg je belangrijke informatie vast over wat je hebt gedaan, welke maatregelen er zijn genomen en als er gevaarlijke situaties zijn. Je let goed op de waterwegmarkeringen en geeft op tijd door als er iets moet worden verplaatst of als er iets kapot is. Als er zwakke plekken zijn in de organisatie, dan kom jij met verbeteringen. Je helpt ook bij vragen over regels op het water en het aanvragen van vergunningen. En als het nodig is, neem je de taak van de kapitein over op het schip waar je werkt.

Wat wij aan jou waarderen

Bij ons kom je terecht in een omgeving waar samenwerking centraal staat. Of het nu gaat om collega's aan boord, verkeersposten of bediencentrales, we werken voortdurend samen aan een veilige en vlotte doorgang voor de scheepvaart. Jij bent een krachtige teamspeler die verbinding weet te leggen met zijn omgeving.

We zijn op zoek naar een gedreven collega die vol energie en enthousiasme zit en een proactieve benadering heeft. Handhaving kan ook op verschillende manieren, waarbij je zelf de inschatting maakt in welke mate het handig is om gebruik te maken van je autoriteit.

Bij ons is flexibiliteit en besluitvaardigheid van groot belang. Je moet je goed kunnen aanpassen aan wisselende situaties. Zelfs in afwijkende en incidentsituaties verwachten we dat je snel en doortastend kunt handelen.

Is er bijvoorbeeld een incident waarbij hulpverleningsdiensten overwegen om een vaarweg af te zetten, dan weet jij de scheepvaartbelangen daarin mee te wegen en een helder advies te geven.

Als jij jezelf herkent in bovenstaande eigenschappen, dan zijn wij op zoek naar jou! Sluit je aan bij ons team van varende verkeersleiders en maak deel uit van een drijvende werkomgeving met het mooiste uitzicht op Nederland!

Toch nog iets meer weten? Neem dan contact op met onze adviseur werving en selectie Iris Molier, via 06-13554524 teamleider. Zij staat je graag te woord.
Of kijk eens online via een van de onderstaande links om te zien hoe het dagelijks werk van een varend verkeersleider eruit ziet:

Functie-eisen

 • je hebt een groot vaarbewijs A en B, een marifooncertificaat en radardiploma en bij voorkeur het certificaat Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA);
 • je hebt kennis van procedures en communicatiemiddelen en bent bekend met scheepvaart en milieu wet- en regelgeving. Daarnaast heb je kennis van het beheersgebied en een relevant relatienetwerk;
 • je bent in het bezit bent van het certificaat Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) of bereid deze op korte termijn te halen;
 • je bent in het bezit van een rijbewijs B.

Arbeidsvoorwaarden

Salaris: €2734,- tot €3529,- bruto per maand
Dienstverband: Tijdelijke aanstelling / Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Uren per week: 32 tot 36 uur per week

Overige arbeidsvoorwaarden

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wil hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Bijzonderheden

 • wij zoeken regelmatig nieuwe collega's voor diverse regio's, wij gaan hierdoor graag met jou het gesprek aan om te kijken wat passend voor je is;
 • de (online) selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
 • voor deze functie is een periode keuring vastgesteld, net als een aanstellingskeuring;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Acquisitie op onze vacatures wordt niet in behandeling genomen.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.

Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen. Daarom nodigen wij jou graag uit, als jij je herkent in deze vacature, om te solliciteren.

Verkeer- en Watermanagement (VWM)

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Verkeer- en Watermanagement (VWM)? Dit organisatieonderdeel zorgt dat iedereen onder gewone én bijzondere omstandigheden vlot en veilig gebruik kan maken van onze (vaar)wegen. Bijvoorbeeld door regulering van de waterstanden, een efficiënte file-aanpak en de ontwikkeling van lokale sluisbediening naar bediening van meerdere sluizen op een langer traject. De prioriteit ligt bij weg- en scheepvaartverkeersmanagement en bij water- en crisismanagement. VWM is een essentiële schakel in de keten van veiligheid en vervoer. Daarom werkt VWM nauw samen met regionale partners en andere organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Samen doen ze zichtbaar werk wat ertoe doet en waar medewerkers direct of indirect een bijdrage aan leveren.

In totaal werken zo'n 2.000 medewerkers bij VWM: 1.500 in het veld en 450 op kantoor, verkeerscentrales en andere locaties.


Reageer op deze vacature